Perusturvan talousarvio 1,5 miljoonaa yli raamin Somerolla

0
Terveydenhoidon ja sosiaalitoimen menojen kasvuvauhti on tällä hetkellä kova Somerolla. Perusturva tarvitsee lisää rahaa myös tälle vuodelle. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Terveys- ja sosiaalitoimen menot ovat kovassa nousussa Somerolla. Perusturvalautakunnan hyväksymä talousarvio ylittää kaupunginhallituksen antaman raamin peräti 1,5 miljoonalla eurolla.

– En muista, että koskaan olisi vielä tässä vaiheessa menty näin paljon raamin yli, vuodesta 2011 Someron kaupungin perusturvajohtajana työskennellyt Taru Nordlund sanoo.

Perusturvan menoihin tarvitaan näillä näkymin lisää rahaa myös tänä vuonna.

– Elokuun tilanteen mukaan lisämäärärahan tarve voi olla jopa miljoona euroa, Nordlund kertoo.

Perusturvakunnan talousarvioesityksen menot ovat 33,2 miljoonaa euroa, kun raamissa ohjeeksi annettiin 31,7 miljoonaa.

– Erityisesti lastensuojelun, perhetyön ja kehitysvammahuollon menoissa on nyt raju kasvuvauhti, Nordlund huomauttaa.

Myös työterveyshuollon muutokset tulevat ensi vuonna lisäämään kaupungin kustannuksia. Someron terveyskeskus lopettaa vuodenvaihteessa kokonaan työterveyshuollon antamisen lääkäripulan takia. Palveluille etsitään parhaillaan kilpailutuksella uutta tekijää, minkä ennakoidaan nostavan kustannuksia.

– Kustannusten nousu tulee näkymään kaikissa hallintokunnissa, kun työterveyshuollon kustannukset siirtyvät perusturvan alta eri hallintokunnille työntekijöiden määrän mukaan, Nordlund muistuttaa.

Perusturvalautakunnan talousarviossa esitetään kotihoidon resurssien lisäämisestä ensi vuonna. Kotihoitoon ehdotetaan yhtä sairaanhoitajaa ja yhtä hoitajaa lisää.

Talousarviossa varaudutaan siihen, että kaupungin omistama Tervaskannon palvelutalo on toiminnassa koko ensi vuoden. Kaupunginvaltuuston aiemman päätöksen mukaan talo myydään Mehiläiselle, joka rakentaa tilalle uuden palvelutalon.

– Asiaa koskeva valitus on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä, joten on realistista olettaa, ettei uutta palvelutaloa saada toimimaan vielä ensi vuoden aikana, Nordlund toteaa.

Alun perin Mehiläisen rakentaman uuden 60-paikkaisen palvelutalon piti olla valmis jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Talousarvio menee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Seurakunnan perheneuvonta vaakalaudalla


Kaupunki lopettaa rahoituksen.

Seurakunnan järjestämän perheneuvonnan jatko on vaakalaudalla Somerolla.

Someron perusturvalautakunta esittää, että kaupunki ei enää ensi vuonna rahoita toimintaa. Kaupunki on maksanut perheneuvonnasta vuodessa noin 40 000 euroa, mikä on kattanut 70 prosenttia henkilöstökuluista.

Kaupunki aikoo siirtää perheneuvonnan kaupungin omille sosiaalityöntekijöille.

– Sosiaalityöntekijöiltä vapautuu resursseja, kun lastenvalvonnan tehtävät siirtyvät ensi vuonna perheoikeudelliselle yksikölle, joka toimii Turun kaupungin alla. Näin pystymme antamaan perheille tukea ja neuvontaa itse, perusturvajohtaja Taru Nordlund huomauttaa.

Nordlund näkee muutoksessa etuja.

– Lastensuojelutyö on nykyään hyvin kontrollipainotteista. On suotavaa, että sosiaalitoimessa pystyttäisiin antamaan perheille ohjausta ja neuvontaa jo ennen kuin ongelmat ovat valtavan suuria, Nordlund toteaa.

Perusturvalautakunta äänesti muutoksesta. Kokoomuksen Tuomo Kurkikangas ehdotti, että talousarvioon olisi edelleen varattu rahaa perheneuvonnan ostamiseen seurakunnalta. Esitys hävisi kuitenkin äänestyksessä luvuin 7–3. Kurkikankaan esitystä kannattivat Leena Laurén (kok.) ja Sari Salokoski (ps.).

Someron seurakunnan kirkkoherra Jaakko Knuutila kertoo, että perheneuvonnan jatkosta ei ole vielä tehty virallisia päätöksiä.

– Kaupungin osuus rahoituksesta on kuitenkin niin merkittävä, että jotain uudelleenjärjestelyjä joudutaan todennäköisesti tekemään, Knuutila huomauttaa.