Postin törmäys oli odotettavissa

0
Valtio käytti omistajaohjausta ja puhalsi poikki Postin henkilöstöä koskevat työehtomuutossuunnitelmat.

Postin suunnitelmat siirtää henkilöstöä toisen työehtosopimuksen piiriin johtivat laajaan vastustukseen ja työtaisteluun.
Työehtojen muutos olisi merkinnyt osalle henkilökunnasta jopa 30–50 prosentin palkanalennuksia. Kun samaan aikaan julkisuuteen nousivat Postin korkeimman johdon palkat ja palkkiot, yhteentörmäys oli väistämätön.

Nopeasti noussut kohu ja Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) käynnistämä lakko myös päättyivät nopeasti, kun valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) puuttui asiaan. Paatero lupasi, että työehtojen siirtoon otetaan aikalisä ja yhtiön johdon palkitsemiseen haetaan uusia linjauksia.
Kun PAU sai ministeriltä lisäselvityksen, työtaistelutoimet keskeytettiin. Liitto kuitenkin korostaa, että työtaistelun jatkaminen on mahdollista, jos neuvotteluissa Postin kanssa ei päästä tyydyttävään lopputulokseen.

Kiinnostavaksi tarkastelun kohteeksi Postin kiistassa nousee valtion omistajaohjaus. Aiemmin hallitukset ovat olleet varovaisia ottamaan kantaa valtion omistamien yhtiöiden kiistakysymyksiin, ja vedonneet yhtiöiden hallituksen ja johdon rooliin.
Antti Rinteen (sd.) hallituksen suhtautuminen näyttää olevan suoraviivaisempaa. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri otti suoraan kantaa Postin henkilöstön työehtosopimuksen siirtoa koskeviin suunnitelmiin ja puhalsi pelin poikki. Ministeri Paatero ja pääministeri Rinne paheksuivat myös Postin johdon viime vuosien palkkioiden nousua, kun samaan aikaan yhtiössä on jatkuvasti vähennetty työpaikkoja.
Vahvaa omistajaohjausta käytettiin myös Veikkauksessa, joka kompuroi kyseenalaisten mainosten kanssa.
Omistaja ei tyydy enää seuraamaan taustalla, mitä valtionyhtiöissä tehdään.

Postin ongelmia ei voi sysätä yksin johdon ja hallituksen niskaan. Valtion olisi hyvä myös määritellä, mitä se odottaa Postin tehtävistä ja palvelutasosta.
Selkeän linjauksen perusteella Postin hallitus ja johto voivat suunnitella päivittäistä toimintaa omistajan tahdon mukaisesti.