Provinssin suurhanke Tohtori Živago valmiina ensi-iltaan

0
Musikaalin päärooleissa Lara Antipovana ja Juri Živagona nähdään Anniina Jokinen ja Markus Niemi. Molemmat pitävät roolejaan haastavina mutta palkitsevina. Lara ja Juri rakastuvat työskennellessään yhdessä sotasairaalassa. Kuva: SSS/Talvikki Salin

Teatteri Provinssi valmistautuu 20-vuotisen historiansa suurimman produktion ensi-iltaan.

Lauantaina teatterin päänäyttämöllä esitetään ensimmäistä kertaa yleisölle musikaali Tohtori Živago, joka marssittaa lavalle hulppeat 25 näyttelijää sekä 10 hengen orkesterin. Myös lavastukseen ( Niina Suvitie ), puvustukseen ( Piritta Kämi-Conway ) ja maskeeraukseen ( Jasmin Ora ) on panostettu erityisen paljon.

– Turun ortodoksisesta seurakunnasta tuli juuri tieto, että saamme sieltä lainaksi kruunut, joita tarvitaan ortodoksisia häitä esittävässä kohtauksessa. Venäläisiä aseita olemme saaneet lainaksi Salon Itsenäisyyden museolta ja venäläisiä sotilaspukuja paikalliselta harrastajalta, kertoo teatterijohtaja Seppo Suominen.

Teatteri Provinssi sai kaksi vuotta sitten musikaalin Viulunsoittaja katolla esitysoikeudet. Esitys saavutti suursuosion, jonka rohkaisemana teatteri jatkaa ”musikaalibuumia”. Tänä syksynä vuorossa on Tohtori Živago, ja ensi vuonna jatketaan My Fair Ladylla.

Tohtori Živago on Juri Živagon ( Markus Niemi ) ja Lara Antipovan ( Anniina Jokinen ) rakkaustarina, jonka taustana ovat Venäjän kansannousun veriset tapahtumat. Tarina lähtee liikkeelle vuodesta 1903, ja viimeisessä kohtauksessa eletään noin vuotta 1930.

Musikaali perustuu venäläisen Boris Pasternakin (1890–1960) vuonna 1956 valmistuneeseen klassikkoromaaniin. Pasternak lähetti käsikirjoituksena Novyj Mir -kirjallisuuslehteen, joka hylkäsi sen, koska Pasternak oli huonoissa väleissä neuvostokirjallisuuden päättävien tahojen kanssa.

Vuonna 1957 kirja ilmestyi italiankielisenä käännöksenä, ja suomeksi se julkaistiin vuonna 1958. Samana vuonna Pasternakille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto, josta neuvostoviranomaiset pakottivat hänet kieltäytymään.

Neuvostoliitossa teos julkaistiin vasta vuosia Pasternakin kuoleman jälkeen, vuonna 1988. Nykyään kirjan lukeminen kuuluu venäläisissä kouluissa opetusohjelmaan.

Vuonna 1965 kirjan pohjalta tehtiin elokuva, josta tuli maailmanlaajuinen menestys. Omar Sharifin , Julie Christien ja Geraldine Chaplinin tähdittämä elokuva sai viisi Oscar-palkintoa.

Provinssin näyttämöllä ei kuulla elokuvan musiikkia, sillä musikaalikäsikirjoituksen Tohtori Živagosta teki vasta 2000-luvulla amerikkalainen Michael Weller ja musiikin siihen sävelsi Lucy Simon . Suomessa musikaalia on esitetty vain kerran aikaisemmin, vuonna 2013 Helsingin kaupunginteatterissa, mikä oli samalla musikaalin Euroopan kantaesitys.

– Tätä on ollut haastavaa ja sitä kautta mielenkiintoista tehdä, koska ei ole ollut aiempaa tartuntapintaa. Aika paljon on joutunut tekemään taustatyötä, sanoo ohjaaja Joonas Suominen.

– Mutta se helpotti, että mukana on ollut paljon samoja tekijöitä kuin Viulunsoittajassa.

Živagon elokuvaversio on monelle tuttu, mutta mitään elokuvan toisintoa Suominen ei halunnut lähteä hakemaan.

– Minusta on tärkeää, että teimme hahmoista itse näyttelijöiden kanssa heidän näköisensä.

Näyttelijöiltä esitys on vaatinut yhteisharjoitusten lisäksi paljon kotona harjoittelua.

– Kaikki ovat ymmärtäneet tämän vaativuuden. Kuiskaajaa ei ole paljon tarvittu, ohjaaja toteaa.

Suominen kehuu Sami Parkkisen tekemää musikaalin suomennosta. Mutta vielä tekstiäkin enemmän häntä alkoi heti kiehtoa esityksen musiikki.

– Se on niin älyttömän hienoa. Ja musiikkia on lähes koko esityksessä, hän toteaa.

Kapellimestarina on Samuli Jokinen , joka johtaa ammattimuusikoista ja Turun konservatorion opiskelijoista koostuvaa orkesteria. Jokinen myöntää, että kyseessä on ollut hänellekin tähänastisen muusikon uransa suurin ja vaativin projekti.

– Tämä on vaativa myös laulajille ja soittajille, sillä stemmat ovat haastavia, Jokinen sanoo.

Kesän aikana Jokinen soitti ja äänitti näyttelijöille taustanauhat, joiden avulla he ovat voineet harjoitella. Nyt harjoituksissa on jo mukana elävä orkesteri.

Koreografian musikaaliin on tehnyt Osku Heiskanen.

– Tämä ei ole mikään iloinen tanssimusikaali, mutta tässä on onnen hetkiä, hän luonnehtii.

Tohtori Živagon tarina sijoittuu sodan keskelle, eikä sotaa esityksessä kaunistella. Mukana on raakojakin kohtauksia, minkä vuoksi esityksen ikäraja on 15 vuotta.

Tohtori Živago -musikaali Teatteri Provinssin päänäyttämöllä (Salorankatu 5–7, Salo) 28.9.2019–8.2.2020. Ensi-ilta 28.9. klo 17.