Puolustus on paras hyökkäys – LP Viestin valmius liigakauteen on hyvä

0
LP Viestin seitsikko sai rutkasti onnistumisia. Kuvassa vasemmalta Nette Peit, liberopaidassaan Eveliina Rautiainen, Viktoriia Tuchashvili, Kayla Haneline, Katarina Pilepic, Anu Ennok ja Anna Czakan. (kuva: SSS/Olli Mäntylä)

OP Lounaismaan kaltaisista lentopalloilun harjoitusturnauksista on vaarallista vetää suuria johtopäätöksiä. Vertailua aiempaan saa sen sijaan tehdä: LP Viesti on huomattavasti valmiimpi naisten mestaruusliigakauteen 2019–2020 kuin oli vuosi sitten kauteen 2018–2019.

Tuolloin LP Kangasala hallitsi Salon harjoitusturnausta ja aiheutti heti kauden alkumetreillä LP Viestille äärimmäisen harvinaisen 0–3-tappion Salohallin liigaottelussa. Nyt asetelmat ovat toisenlaiset, kun samat joukkueet kohtaavat LP Viestin liigakauden avausottelussa perjantaina 27. syyskuuta Salossa.

Vaikka LP Viesti on ehtinyt naisten EM-kisojen jäljiltä olla yhdessä verraten vähän aikaa, ovat sen vahvuudet jo nyt selkeästi nähtävissä. 3–0-salolaisvoittoon päättyneen turnauksen finaalin maistuvin anti olikin tietynlaisten kysymysmerkkien oikeneminen huutomerkeiksi.

Kuntoutuneelle liberolle Eveliina Rautiaiselle jäi parannettavaa vastaanottopeliin, mutta puolustaminen oli paikoin erinomaista. Samaan kastiin voi jälleen nostaa ylipäätään koko takakentän pelin. Esimerkiksi yleispelaaja Anu Ennok pelasti avauserän eräpallon kotijoukkueen voitoksi erinomaisella pallon hakemisella kentän kulmasta.

– Hyvätasoinen peli kaiken kaikkiaan. En heti muista, että kaksi suomalaisjoukkuetta olisi pelannut syyskuun harjoitusturnauksessa tällä tasolla. Loistavaa puolustuspeliä molemmilta, komppasi LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Joukkueen suurin kysymysmerkki oli ennen ensimmäisiä harjoitusotteluita vääjäämättä hakkuri Katerina Pilepic. Tämä siksi, että kroaatti on ainoa LP Viestin pelaaja, jota ei ole aiemmin nähty Suomen kentillä.

Pilepic keräsi vähillä virheillä kunnioitettavat teholuvut ja näytti hakkurilta tarvittavia ominaisuuksia. Yhtenä niistä toimi ottelun lopun hyökkäys, joka toivotti LP Kangasalan passarin Caila Stapletonin tervetulleeksi Mestaruusliigaan. Mikasa-merkkinen pelipallo mäjähti Stapletonin kasvoihin.

Anu Ennok ja hänen maannaisensa Nette Peit liittyivät LP Viestiin EM-kisojen päätyttyä Viron osalta elokuun lopussa. EM-kisoissa Viro jäi alkulohkossa ilman otteluvoittoja.

– Kisakokemus oli hieno, joillekin meistä kenties ”kerran elämässä” -elämys. Vähän jäi harmittamaan se, ettemme pystyneet voittamaan, vaikka paransimme koko ajan pelejämme alkulohkon aikana. Ehkä siinä näkyi se, ettemme ole päässeet pelaamaan niin kovia joukkueita vastaan aiemmin, yleispelaajat miettivät.

Peit pelasi sunnuntain finaalissa viime kauden joukkuetta vastaan.

– Oli se erikoista kohdata LP Kangasala. Välillä kun katsoin tulostaululle ja Kangasala johti, luulin meidän johtavan. Totuus tuli mieleen aika nopeasti, Peit naurahti.

Ennok teki puolestaan paluun Saloon runsaan neljän vuoden tauon jälkeen. Mikä on suurin muutos vuoden 2015 ja 2019 joukkueissa?

– Tämänkertainen joukkue on paljon nuorempi, mutta nuoret tekevät tosi hyvin töitä. Tunne joukkueen nuoruudesta voi toki johtua siitäkin, että olen itse nyt vanhempi kuin silloin, 27-vuotias pelaaja hymyilee.

OP LOUNAISMAA -TURNAUS
Sunnuntain tulokset

LP Viesti–Sollentuna 2–1 (26–24, 25–21, 22–25)
LP Kangasala–LP-Vampula 1–2 (16–25, 25–18, 22–25)
Pronssiottelu LP-Vampula-Sollentuna 3–0 (32–30, 25–18, 25–15)

Loppuottelu LP Viesti–LP Kangasala 3–0 (25–23, 25–22, 28–26)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/+1, Katarina Pilepic 17/+14, Anna Czakan 6/+2, Anu Ennok 5/0, Nette Peit 13/+5, Kayla Haneline 10/+1. Libero Eveliina Rautiaisen vastaanottoprosentti 38.