Pyöräilijöille vaarallista ilkivaltaa paljastunut Tupurin maastopyöräreiteillä

0
Tupurin reiteillä pyöräilevä Ilari Koivusalo osasi olla valppaana, joten hän ehti ajoissa huomata, kun mutkasta puun takaa paljastui reitille vieritetty valtava kivenjärkäle. Enteitä ilkivallasta oli jo aiemmin reitin varrella. Kuva: SSS/Marko Mattila

10Iso kivi puun takana pyöräreitillä olisi voinut aiheuttaa arvaamattomia vahinkoja Salon Tupurin maastopyöräreitillä. Onneksi reittiä pyöräillyt Ilari Koivusalo oli tavallista valppaampi, sillä hän huomasi matkan varrella, että muutakin epätavallista oli tehty.

– Reittimerkkejä oli poistettu, hän selittää.

Hän löysi maastopyöräreitillä mutkan takana valtavan kiven, jota vauhdilla tuleva pyöräilijä ei olisi voinut havaita ajoissa. Painava kivenjärkäle oli ilmeisesti vieritetty esteeksi ja se oli puun takana.

– Onneksi ei vielä ole tapahtunut mitään, Koivusalo sanoo.

Muitakin ”ansoja” kaupungin mailla kulkeville virallisille maastopyöräreiteille on tehty. Jo alkukesällä oli siirretty reitillä oleva laituri, josta pyöräilijä hyppää.

– Olin kaverin kanssa pyöräilemässä, kun huomasimme, että laituri oli heitetty noin viiden metrin päähän.

Laituri siirrettiin takaisin, mutta se ei saanut olla rauhassa.

– Meni varmaan pari viikkoa ja laituri oli hävinnyt kokonaan.

Koivusalo sanoo, että painava laituri oli raahattu noin sadan metrin päähän. Kyseinen reitti on niin sanottu tuplamusta eli kaikista vaikein.

– Se on erittäin vaikea reitti, jolle ei suositella menemään muuta kuin tosi kokenut ja erittäin hyvällä pyörällä, hän sanoo.

Nyt laituri on pultattu kiinni.

Viimeisin ilkivalta reitillä sattui elokuun lopulla. Tuolloin reitiltä hävisi arviolta yli sata metriä merkkinauhaa.

– Luulen, että ihmiset ovat tietämättömyyttään tehneet nämä, hän pohtii.

Habanero Mountainbikersia edustava Koivusalo on ollut kaupunkiin yhteydessä ja tehnyt myös rikosilmoituksen.

Hän sanoo poliisin neuvoneen asentamaan riistakameroita reitille. Riistakameroiden hankkimisesta on yhdistyksessä jo keskusteltu.

Kaupungille hän ilmoitti asiasta, koska reitit ovat kaupungin mailla ja ne ovat myös virallisia ulkoliikunta-alueita. Maastopyöräilyseura on rakentanut reittejä yhteistyössä kaupungin kanssa.

Koivusalo muistuttaa, että reitillä pyöräilee paljon nuoria. Hän itse toimii Habanero Mountainbikersin junioriohjaajana.

Kaikkiaan reittejä on kymmenen. Eritasoiset pisimmillään noin kilometrin mittaiset reitit alkavat aloittelijalle merkitystä vihreästä ja päättyvät kaikista vaikeimpaan tuplamustaan.

Maastopyöräilyreitit lähtevät Tupurin maston luota.

Ulkoilureitit ovat pyöräilijöille avoimia ja maksuttomia. Koivusalo on huomannut, että reiteillä on käynyt harrastajia myös Lohjalta ja Turusta.

Lähempänä asuvista Tino Haukipuro on ahkera kävijä ja sanoo, että aika usein reiteillä on muitakin pyöräilijöitä.

– Asun lähellä ja käyn vähintään viisi kertaa viikossa, vasta 16-vuotias maastopyöräilijä sanoo.

Pyöräily on kiinnostanut häntä pienestä pitäen. Mikä maastopyöräilyssä innostaa?

– Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, hän heittää.

Hän ei ole kokenut reiteillä läheltä piti tilanteita ilkivallan takia. Myöskään jutun tekohetkellä pyöräilemään tullut Petteri Leivo ei ole kohdannut ikäviä tilanteita reitillä.

Alamäkipyöräilyn suomenmestaruuden voittanut Leivo treenaa myös Tupurin radoilla. Hän pitää reiteille tehtyä ilkivaltaa todella vaarallisena.

Hän selittää, että radalla etenevä pyöräilijä on varautunut esimerkiksi laituriin. Jos rakennelma onkin poissa, tilanne on pyöräilijälle vaarallinen.