”Mitä me vaaditaan? Ilmastotekoja! Milloin? Nyt!” – Salo mukana globaalissa ilmastolakossa

7

Perjantaina osoitettiin mieltä ympäri maailmaa ilmastonmuutoksen takia. Sadat tuhannet mielenosoittajat vaativat tänäkin perjantaina pikaisia tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi yhteiskunniltaan ja poliitikoiltaan. Myös Salossa osoitettiin mieltä Salon kaupungintalon edustalla aamukymmenestä iltapäivälle kello yhteen. Mukana oli pieni mutta sisukas joukko aktiiveja, koululaisia, työikäisiä ja eläkeläisiä.

Tapahtuman juuret ovat 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin Fridaysforfuture-koululakossa. Viikko sitten mielenosoituksiin osallistui miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Salon kaupungintalon edustalla on pienehkö mutta ajoittain äänekäs joukko. Ilmassa kaikuvat iskulauseet, hetken päästä helkkää kitara ja yhteislaulu. Paikalle saapuneet eivät ole viesteineen yksin: ympäri Suomea mieltä osoitetaan vähintäänkin 22 eri paikkakunnalla ja ympäri maailmaa saman tiimin jäseniä on miljoonia.
Jäsenkorttia ei tilaisuuteen kysytä, ihmisiä yhdistää huoli tulevaisuudesta. Liike on globaali. Hämmästyttävää, että sen on aloittanut vasta viime elokuussa tuolloin 15-vuotias ruotsalainen koulutyttö.
Mielenosoittajat vaativat ilmastotekoja, ja he vaativat niitä nyt.

– Ei ole aikaa vitkastella. Ilmastonmuutos voi aiheuttaa valtavan pakolaisongelman, josta seuraa paljon muita ongelmia. Ei kukaan halua lähteä kotoaan pois kohti tuntematonta ilman todella hyviä syitä. Minä tiedän sen kokemuksesta, opiskelija Naim Panahi kertoo.
Panahi on juuri puhunut joukolle salolaisia mielenosoittajia ilmastomuutoksen hidastamisen tärkeydestä ja siitä, että on kiire. Sujuvasti suomea jo puhuva Panahi saapui Saloon liki neljä vuotta sitten Afganistanista, ei ilmaston vaan entisen kotimaansa turvattomuuden takia.
Panahi on valmistumassa ensi kesänä lähihoitajaksi. Oleskelulupaa ei ole Migriltä vieläkään tullut. Panahi on huolissaan ilmaston lisäksi omasta tulevaisuudestaan.

Panahin vieressä mieltään osoittaa tehokas kolmikko, jossa yhteistyötä tehdään sukupolvirajojen yli. Lukiolainen Iida Vienonen, Hermannin koululainen Meeri Vienonen ja eläkeläinen Pirkko Raitasalo heiluttavat plakaatejaan rinta rinnan.
Mikä on kolmikon tänne tuonut?
– Kun kerran päättäjät lintsaavat töistään, voin minäkin lintsata tänään koulusta, Iida Vienonen heittää terävät terveiset paikallisesti Salon kaupungintalon ikkunoita kohti.
– Voi kysyä, miksi opiskella tulevaisuutta varten, jos sitä ei ole? toteaa Meeri Vienonen.
Pirkko Raitasalo sanoo odottaneensa tätä päivää hartaasti, kuin kuuta nousevaa.
– Tämä liike on lähtenyt täysin kansalaisista ja heidän huolestaan. Me olemme täysin kyllästyneitä tähän menoon ja luonnon tuhoamiseen, 60-luvun aktivismin hyvin muistava Pirkko Raitasalo sanoo.

Rivistön toisella laidalla nuorempaa sukupolvea edustavat moisiolaiskoululaiset Konsta Sikanen ja Jonne Heikkilä.
– Tulin tänne siksi, että jos joskus meidän ikäpolvemme saa lapsia, olisi mukavaa, että hekin ehtisivät asua täällä, Jonne Heikkilä sanoo.
Vieressä seisovat nuoret, vaasalainen David Särs, tammisaarelainen William Lindgren ja heidän isoisänsä perniöläinen Staffan Söderlund. Heidätkin on paikalle tuonut yhteinen huoli maailmasta.
– Tämä on tärkeää. Poliitikkojen täytyy kuunnella kansaa, joka herännyt ja huomannut, että meidän kaikkien täytyy nyt tehdä oikeita päätöksiä, Söderlund sanoo.
Söderlundin mielestä suomalaisten on aivan turha vierittää vastuuta kiinalaisille tai muille suurvalloille.
– Ei sillä tavalla saada mitään aikaan, Söderlund sanoo.

Mukana Salon mielenosoituksessa ovat tälläkin kertaa Perjantait Gretan kanssa -mielenosoituskonkarit Eeva-Stiina Lönnemo ja Paula Lönnemo. He ovat käyneet kaupungintalon edustalla liki joka perjantai viime joulukuusta alkaen muistuttamassa ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeydestä.
Eeva-Stiina Lönnemo näkee, että jotain tärkeää on tapahtumassa. Pienen pienet askeleet ovat kasvaneet joukkojen marssiksi ja askelten kaiku on kohonnut kumuksi:
– Jotain on jo liikahtanut. Kaikilla tahoilla jo ymmärretään muutoksen tarve. Nyt vain tulisi löytää yhteiset keinot, Lönnemo sanoo.

 

Mieltä sai osoittaa luvan kanssa

Perjantaina koululakkoiltiin jälleen ympäri maailmaa. Globaalille tapahtumaketjulle ei juuri enää voi nimetä yksittäisiä järjestäjiä. Paitsi yhden:
– Tämä ei ole kenenkään muun kuin Greta Thunbergin aikaansaannos. Järjestöjen kanssa tehdään toki yhteistyötä viestinnän edistämiseksi, kertoo muun muassa Ilmastoviisas Salossa toimiva aktiivi Teemu Lehtinen.
Salossa tapahtuman takaa löytyy joka tapauksessa asiaa edistäviä tahoja ainakin Ilmastoviisas Salo, TasausKohtuuPaja, Fridaysforfuture, Earth Strike Suomi ja Greenpeace.

Salon kaupunki oli ohjeistanut kouluja sallimaan lakkoilun – Wilmaan kirjatun huoltajan luvan kanssa. Kaupunki ilmoitti kannastaan torstaina Facebook-sivuillaan.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mielestä koulujen pitää turvata vapaus mielenilmaisuun.
Salolaisilla oppilailla oli hyvä mahdollisuus osallistua Salossa kaupungintalon edessä perjantaina kello 10–13 järjestettävään kansainväliseen ilmastolakkoon. Pienehkö joukko koululaisia oli paikalle saapunutkin.

Perjantaisia Fridays for Future -ilmastolakkoja on järjestetty maailmalla jo vuoden ajan ja ilmiö on paisunut valtavan suureksi. Suomessa nuoret osoittivat mieltään isosti viimeksi 15. maaliskuuta 2019. Arviolta 3 000 nuorta jätti silloin oppitunnit väliin ja lähti lakkoilemaan.
Tuolloin koululaisten lakkoilusta nousi kohu eivätkä kaikki koulut katsoneet sitä hyvällä. Opetushallitus muistutti silloin, kuten nytkin, lainsäädännöstä, jonka mukaan opiskelijoiden tulee osallistua opetukseen, ellei heille ole myönnetty lupaa poissaoloon.

Viime perjantaina ennen YK:n ilmastohuippukokousta New Yorkissa arviolta 1,1 miljoonaa koululaista sai pormestarilta luvan osallistua mielenosoitukseen kesken koulupäivän, jos lupa irtosi myös vanhemmilta.
Suomessa lakkoilun pääpäiväksi valikoitui 27. syyskuuta.
Ilmastolakkoja järjestettiin perjantaina Suomessa Utöstä Rovaniemelle, yhteensä vähintään 22 paikkakunnalla.

Työtä planeettamme terveyden hyväksi yli sukupolvirajojen: viestiä poliitikoille Salossa toivat Iida Vienonen, Meeri Vienonen ja Pirkko Raitasalo. (Kuvat: SSS/Mikko Kiviluoto)
Mukana Salon ilmastomielenosoituksessa olivat muiden muassa Konsta Sikanen (vas.), Jonne Heikkilä, Naim Panahi, Ali Mohammed, William Lindgren, David Särs ja Staffan Söderlund.

Katso lisää SSS-videoita.

Turhaa touhotusta

Kiva, opetetaan kakaroita lintsaamaan ihan luvan kanssa…Ei tosiaankaan Suomi tai Salo voi asialle mitään tehdä. Vaikka me lakkaisimme olemasta, isot valtiot saastuttaisivat meidänkin edestä. Kyllä se muutos pitäisi saada aikaan niissä maissa missä suurin saastuttaminen tapahtuu, Suomen osuus on kuin hyttysen p…a valtameressä.

Epi

Eli esim. kun oppilas lähtee liikuntapäivänä uimahallille oppimaan uimaan, se on lintsaamista? Kun lähdetään tutustumaan omatoimisesti kotiseudun historiallisiin kohteisiin tai vaikkapa eduskunnan toimintaan eduskunnassa, niin kyse on lintsaamisesta? Lintsaaminen on luvatta poissaolo koulusta. Lähtökohtaisesti koulut ja opetusministeriö tukee mielenoslitukseen isallistumista ja sallii sen. Silloin se ei ole lintsaamista. Samalla logiikalla, että emme voi tehdä mitään, ei kannattaissi tehdä mitään muutakaan. Miksi käydä koulussa, miksi tehdä töitä, miksi syödä ja juoda, miksi tehdä yhtään mitään, koska eihän meidän tekemisellä ja tekemättä jättämisellä ole maailman mittakaavassa mitään vaikutusta. Eli eikö ole sama tosiaan lakata olemasta, kun se olennainen tapahtuu suurissa maissa? Hienoa,… Lue lisää »

Urpo

Kertoiko mielenosoittajat, mitä nuo ilmastoteot voisi olla, joille saisi yhteiskunnallisen hyväksynnän? Ehkä jotain, mihin itsekin pitäisi osallistua, ei vain päättäjien.

Marko

Kannattaa kuunnella vaikka meidän kaikkien arvostamaa tasavallan presidentti Niinistöä, hän on jatkuvasti puhunut esimerkiksi mustan hiilen käytön lopettamisen tärkeydestä ja myös kertonut omista arjen valinnoista.

Kaikki te, jotka tuomitsette ja aliarvioitte näitä mielenosoittajia, niin tehän samalla tuomitsette presidentinkin näkemyksen. Hän esittää erittäin valistuneita keinoja, jos olisi malttia kuunnella.

Taitaa olla niin, että ei olla valmiita luopumaan itse mistään, vaan osoitellaan sormella joka suuntaan ja kerrotaan kenen kuuluu tehdä mitäkin.

Urpo

Jos kommenttisi oli kohdistettu minulle, joka asiasta kysyin, koen epäreiluksi saada vastineeksi väitteen tuomitsemisesta, aliarvioinnista ja sormella osoittelusta. Helsingissä edes vihreät eivät ole halukkaita luopumaan Helenin kivihiilen käytöstä, vaikka tuo yksi ainoa laitos tuottaa viisi prosenttia Suomen päästöistä. Tämä osoittaa sen, että vaikka tavoite luopumisesta olisi hyvä, käyttökelpoisista keinoista on pulaa, ja siksi niitä pitää tuoda esiin, jos niitä jollain on. Toisaalta Suomessa on esitetty ilmastotekona myös asioita, joilla vähennetään kestävän kehityksen edellytyksiä eli uusiutuvan kotimaisen raaka-aineen käyttöä, ja siksi vähennetään mahdollisuuksia korvata sillä fossiilisen käyttöä. Ei tämä ole ollenkaan helppo asia, joten tässä yhteiskunnassa tilaa toisten julistamiselle muiden aliarvioitsijaksi… Lue lisää »

Marko

Kun kaipasit esimerkkejä, niin kehotin kuuntelemaan vaikkapa meidän pressaa. Siis kuuntele ja yritä oppia.

Peer pressure

Helenin Hanasaaren voimalaitos suljetaan 2024 mennessä, ja Salmisaaressa kivihiili korvataan muilla ratkaisuilla 2029 mennessä. Tässähän tietenkin on taustalla se, että kivihiilen käyttö sähkön ja lämmön tuotantoon lopetetaan lakimuutoksella 1.5.2029 alkaen. Lakimuutos hyväksyttiin viime keväänä.

Keinoja kehitetään koko ajan, mutta jos ympäristö ei aseta paineita muutoksen tekemiseen, muutosta ei tapahdu.

Yksilöstä lähtee muutos, mutta tuki ympärillä on äärettömän tärkeää.