Salolaispoika tehtaili petoksia äitinsä nimissä – rangaistukseksi jalkapanta

0
Poliisin tietoon tulleiden maksuvälinepetosten määrä on moninkertaistunut Salossa kymmenessä vuodessa.

Parikymppinen salolaispoika nosti vakuudettomia kulutusluottoja äitinsä verkkopankkitunnuksilla.

Käräjäoikeus tuomitsi nuoren törkeästä maksuvälinepetoksesta.
Nuorukainen oli täyttänyt keväällä yhdeksäntoista, kun hän alkoi hakea vakuudettomia lainoja eri rahoitusyhtiöistä. Poika käytti äitinsä verkkopankkitunnuksia ja nosti hänen nimissään toistakymmentä lainaa viiden kuukauden aikana.
Luotot vaihtelivat 30 eurosta 8 000 euroon. Nuorukaisen ei ollut tarkoituskaan maksaa rahoja takaisin.

Rikokset alkoivat paljastua, kun rahoitusyhtiöt alkoivat karhuta yli 27 000 euron saataviaan äidiltä. Poika löi äitiään myöhemmin vielä päähän niin, että tämä kaatui lattialle ja menetti hetkeksi tajuntansa.
Poliisin tietoon tulleiden maksuvälinepetosten määrä on moninkertaistunut Salossa kymmenessä vuodessa.
– Juttuja on laidasta laitaan, rikosylikonstaapeli Harri Lehtonen Salon poliisista sanoo.

Maksuvälinepetoksessa tekijä hankkii taloudellista hyötyä käyttämällä luvatta toisen ihmisen verkkopankkitunnuksia tai pankki-, luotto- tai maksukorttia. Rikokseen syyllistyy myös luottokortin laillinen haltija, jos hän ylittää luottorajansa ja jättää vahingon korjaamatta.
– Summat vaihtelevat muutamasta kympistä kymmeniintuhansiin euroihin. Meille tutkittavaksi tulevista jutuista yleisimpiä tuntuvat tällä hetkellä olevan lähipiirin tekemät maksuvälinepetokset, Lehtonen arvioi.

Muistisairas vanhus luottaa omaisiinsa, joista joku muka hoitaa hänen asioitaan, mutta siirtääkin rahaa omalle tililleen. Käräjäoikeudessa tuomitun salolaisnuoren tapauskaan ei Lehtosen mukaan ole tavaton. Lapsia jää kiinni siitä, että he ovat käyttäneet salaa vanhempiensa verkkopankkitunnuksia.

Klassinen tapa on urkkia ensin uhrin tunnusluvut pankkiautomaatilla tai ravintolassa ja varastaa sen jälkeen hänen korttinsa. Poliiseina esiintyneet huijarit ovat puolestaan onnistuneet imemään vanhuksilta viime vuosina satojatuhansia euroja utelemalla heidän pankkitunnuksiaan.

Kesäkuussa Salon poliisi löysi varastettuja luottokortteja somerolaiselta huumejoukkiolta. Toisessa ääripäässä ovat järjestäytyneet ulkomaiset rikollisliigat, jotka haalivat luottokorttitietoja tietomurroista. Maksukorttitietojen sieppaaminen netissä alkaa poliisin mukaan olla jo helpompaa kuin itse kortin varastaminen.

Poliisin tietoon tulleiden maksuvälinepetosten määrä alkoi kasvaa Salossa seitsemän vuotta sitten. Vuodesta 2000 vuoteen 2013 asti juttuja oli vain 10–20 vuodessa. Viime vuonna poliisi kirjasi 64 maksuvälinepetosta, ja tänäkin vuonna niitä on kertynyt jo yli neljäkymmentä.
Kehitys poikkeaa muusta Suomesta.
– Maksuvälinepetosten määrä on ollut laskussa. Erityisesti ulkomailla tai ulkomailta tehdyt maksuvälinepetokset ovat vähentyneet, yliaktuaari Kimmo Haapakangas Tilastokeskuksesta sanoo.

Poliisi kirjasi viime vuonna koko maassa Tilastokeskuksen mukaan 6 100 maksuvälinepetosta ja törkeää maksuvälinepetosta, kun niitä pari vuotta aiemmin oli ollut yli 15 000. Ennätyksiä rikottiin erityisesti elokuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana.
Iso osa rikoksista tehtiin tuolloin ulkomailla. Suomalaisten luottokorttitietoja epäiltiin päätyneen vääriin käsiin suosituille verkkosivustoille tehdyissä tietomurroissa.
Salossa maksuvälinepetokset ovat yleistyneet samaan aikaan, kun niiden määrä koko maassa on pudonnut hurjasti.

Äitinsä nimissä rahaa pari vuotta sitten huijannut salolaisnuori tunnusti tekonsa ja myönsi korvausvaatimukset oikeiksi.
”Ikäänsä nähden hänelle aiheutuu huomattava vahingonkorvausvelvollisuus”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan. Poika joutuu maksamaan huijaamiensa luottojen lisäksi muun muassa viivästyskorkoja ja rahoitusyhtiöiden kuluja.
Korvattava summa on reilusti yli 30 000 euroa.

Rangaistus törkeästä maksuvälinepetoksesta ja äidin pahoinpitelystä on seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta. Poika päätyy valvontaan yli vuodeksi.
Jalkapanta ja seurantalaite kertovat tänä aikana viranomaisille, missä nuorukainen kulkee. Hän saa liikkua kotinsa ulkopuolella vain Rikosseuraamuslaitoksen hyväksymissä paikoissa ennalta sovitun päiväohjelman mukaisesti.

Valvontarangaistus edellyttää myös ehdotonta päihteettömyyttä, jota valvotaan tarvittaessa puhalluskokeilla ja huumetesteillä.

Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.