Salossa järjestetään tangoviikko – ohjelmassa konsertti ja tanssitunteja

0
Mikko Mämmelä ja Milla Rauma näyttävät Halikon Franssintalolla, miten tangoa tanssitaan. Taustalla harjoittelee Trio Kiero eli Meri-Tuuli Saarnio (haitari), Janne Kuusinen (piano) ja Laura Miettinen (laulu).

Lavatanssikulttuuri elää Suomessa vahvana, mikä näkyy myös Salossa. Salon Seuratanssiklubin tanssitunneilla käy keskimäärin sata tanssijaa viikossa.

Tanssimaan pääsee kolmena päivänä viikossa. Lavatansseja opetetaan maanantai- ja keskiviikkoiltaisin ja argentiinalaista tangoa sunnuntaisin.

– Yhdellä tunnilla voi olla helposti viisikymmentäkin osallistujaa, Milla Rauma Salon Seuratanssiklubista kertoo.

Salon Seuratanssiklubin tunneilla tanssitaan nimenomaan seuratansseja. Tarkoituksena ei ole järjestää kilpailuja tai esityksiä, tärkeintä on yhdessäolo ja viihtyminen.

– Ikähaitari tunneilla on 18-vuotiaista 75-vuotiaisiin. Alle 25-vuotiaat saavat osallistua tunneille ilmaiseksi.

Tanssitunneilla tanssitaan muun muassa tangoa, valssia, buggia, salsaa, foxia ja cha-cha-chata. Tunnilla on aina paikalla ammattitaitoinen ohjaaja tai opettaja.

– Tanssitunneille voi lähteä mukaan koska tahansa ja kuka tahansa ilman ennakkoilmoittautumista. Tunneille haluavan ei ole tarvinnut tanssia aikaisemmin askeltakaan, Rauma rohkaisee.

Rauman mukaan Salon seutu on lavatanssiharrastajan kulta-aitta.

– Lavatansseja järjestetään seudulla kesäaikaan joka päivä ja talvellakin todella ahkeraan.

Janne Kuusinen kertoo, että tulevassa konsertissa kuullaan vähemmän tunnettuja, mutta sitäkin hienompia tangoja.

Salon Seuratanssiklubi on tehnyt harrastukseen mukaan lähtemisen mahdollisimman helpoksi. Klubi järjestää nimittäin lokakuun alussa nelipäiväisen tangotapahtuman. Tangoviikolla on luvassa tangokonsertti sekä kolme ilmaista tangotuntia.

– Ideana ja toiveissa on se, että ihmiset tulevat ensin kuuntelemaan tangokonserttia, jossa esiintyy myös tanssijoita. Tämän jälkeen he pääsevät itse kokeilemaan tanssimista, Rauma sanoo.

Trio Kieron tangokonsertti järjestetään torstaina 3. lokakuuta Salon taidemuseo Veturitallissa ja ilmaiset tanssitunnit samassa paikassa heti tämän jälkeen 4.–6. lokakuuta.

Konsertissa tanssii neljä Seuratanssiklubin tanssiparia.

– Tanssimme suomalaista, argentiinalaista ja wanhaa tangoa. Emme tanssi showtangoa vaan näytämme sellaista tanssia, jota opetamme kursseillamme.

Trio Kieron artisteja yhdistää rakkaus tangoon. – Tango on leipälajimme, vahvistaa laulaja Laura Miettinen.

Konsertissa esiintyvä Trio Kiero tarttuu tangoihin perinteitä kunnioittaen, mutta omaa musiikillista näkemystään toteuttaen. Trio Kierossa kuullaan salolaista Janne Kuusista (piano), espoolaista Laura Miettistä (laulu) ja helsinkiläistä Meri-Tuuli Saarniota (haitari).

– Yhtyeen ohjelmistossa ei ole niitä yleisimmin veivattuja tangoja vaan sieltä löytyy vähemmän tunnettuja, mutta sitäkin hienompia tangoja. Nämä tangot saavat uuden ilmeen mielenkiintoisten sovitusten myötä, 13-vuotiaana tangoon hurahtanut Kuusinen kertoo.

Konsertissa kuullaan muun muassa Georg Malmsténin vähemmälle huomiolle jääneitä tangoja.

– Pitäydymme suomalaisessa tangossa, mutta on siellä häivähdys argentiinalaistakin tangoa. Tarjolla on myös ripaus huumoria ja hulvattomuutta, Miettinen paljastaa.

Trio Kiero on perustettu 2000-luvun alussa, jolloin Kuusinen, Miettinen ja Saarnio opiskelivat samaan aikaan Sibelius-Akatemiassa. Kaikkia yhdistää rakkaus tangoon.

Trio on viime vuosina esiintynyt yhdessä harvakseltaan.

– Asumme sen verran etäällä toisistamme, että yhteisten harjoitusten järjestäminen on vaikeaa. Salossa olemme kyllä esiintyneet vuosien varrella useamman kerran, Miettinen kertoo.

Trio Kieron tangokonsertti Salon taidemuseo Veturitallissa 3.10. kello 19, tangotanssitunnit 4.10. kello 17–18 (suomalainen tango), 5.10. kello 16–17 (wanha tango) ja 6.10. kello 16–17 (argentiinalainen tango).