SalPa elää jo vuotta 2020 – kentällä oli seitsemän 2000-luvulla syntynyttä nuorukaista

0
Ensimmäistä kertaa SalPan avauksessa ollut Juho Henttinen antoi kovuutta Granin Vili Nyströmille.

Jos sarjanelonen (SalPa) häviää kotinurmellaan sarjan yhdeksännelle (GrIFK), olisi se normaalissa tilanteessa iso pettymys kotijoukkueelle.

Mutta kun tuomari vihelsi Kakkosen B-lohkon ottelun SalPa–GrIFK-ottelun päättyneeksi ja tulostaululla oli lukemat 1–2, kotijoukkue oli itse asiassa toinen päivän voittajista.

SalPan tämän kauden avainpelaajia ovat olleet Elmo Heinonen, Jami Siirtola, Iiro Vanha, Kasperi Tuomi, Eemeli Mälkönen, Ilari Koljonen ja Olli Jalli. Viisi seitsemästä on vaihtanut maisemaa, loukkaantumisesta toipuva Mälkönen oli lauantaina vaihtopenkillä ja Siirtola pelikiellossa.

Niinpä SalPan avauksessa oli neljä 2000-luvulla syntynyttä – vaihdosta kentälle tuli vielä kolme 2000-luvulla syntynyttä lisää. Seitsikosta kuusi on SalPan omia kasvatteja.

Eli vaikka SalPa hävisi, sai se talletettua tulevaisuuteen isoja ja arvokkaita minuutteja.

16-vuotias Juho Henttinen oli ensimmäisen kerran avauksessa ja pelasi hyvän tunnin laitapuolustajana. 18-vuotias Luiyi Laguerre ampui komeasti ottelun avausmaalin, ja hänen pelikäsityksensä on mennyt muutamassa kuukaudessa valtavasti eteenpäin. Vuosimallin 2000 nuorukaiset Severi Jaatinen ja Olli Jakonen osoittivat, että vaikka puutteita riittää, he ovat entistä syvemmällä pelin sisällä – pelirutiinia ei saa kuin pelaamalla.

– Näin tässä matsissa paljon positiivisia asioita kaudelle 2020, SalPan päävalmentaja Ilkka Virtanen tiivisti.

– Nuorten peliminuutit ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on se, että minuutit ovat onnistuneita. Tämä matsi ei ollut missään nimessä mitään selviytymistä.

SalPa pelasi hyvän avausjakson, jonka kruunasi Eetu Leppäsen ja Laguerren yhteistyönä syntynyt johtomaali. Granilla ei ollut ainuttakaan kunnon maalipaikkaa.

Toisella puoliajalla SalPa nukahti kahdesti omalla rangaistusalueellaan ja huomattavasti rutinoituneempi ”Grani” iski kaksi maalia, jotka saattoivat pelastaa samalla joukkueen sarjapaikan. Voittomaalin iski 34-vuotias Grani-ikoni Petter Meyer. Toisella puoliskolla oli SalPan vuoro jäädä ilman maalipaikkoja, vaikka joukkue saikin luotua kohtalaisen paineen loppuminuuteilla.

– Saimme paljon oppia, miten omaa maalia edustalla pitää pelata. Pelasimme muutamassa tilanteessa liian naiivisti, Virtanen myönsi.

Nuoriso-osaston esiinmarssista huolimatta kotijoukkueen parhaat pelaajat löytyivät kokeneesta osastosta. Jatkuvasti oman miehensä keskikentällä voittanut Lucas Gabrielsson oli koko kentän paras pelaaja ja kapteeni Iku Leino näytti pienestä lentsusta huolimatta mallia niin puolustusasenteesta kuin tilannekovuudesta. Maalilla Joni Rahila oli taas hyvä, vaikka Granin avausmaali olikin ehkä torjuttavissa.

Viidenneksi pudonneella SalPalla on kautta todennäköisesti jäljellä enää kaksi ottelua: Ilves kakkonen kohdataan vieraissa ja FC Jazz kotona. Niissä otteluissa jatkuu panostaminen vuoteen 2020.

Mutta mitä päävalmentaja Virtanen tekee vuonna 2020?

– Valmentaa jalkapalloa. Sopimukseni päättyy tähän kauteen. Keskusteluita on käyty, mutta mikään ei ole vielä varmaa. En silti näe mitään syytä, miksi en jatkaisi täällä (SalPassa), Virtanen pyöritteli.

KAKKOSEN B-LOHKO: SalPa–GrIFK 1–2 (1–0)

Maalit: 23. Luiyi Laguerre 1–0, 48. Daniel Langhoff 1–1, 69. Petter Meyer 1–2.
SalPan kokoonpano: Joni Rahila; Juho Henttinen (60. Valtteri Peltola, v), Viktor Limnell (v), Gentrit Kovaqi (v), Iku Leino (v), Viktor Villför (84. Endrit Rrustemi), Severi Jaatinen (78. Joni Juhola); Olli Jakonen, Lucas Gabrielsson, Luiyi Laguerre; Eetu Leppänen.
Erotuomari: Pouria Notash
Yleisöä: 121.

SSS-pisteet: Gabrielsson 3, Laguerre 2, Leino 1.
SSS-pistekilpailun tilanne: Gabrielsson 12, Kasperi Tuomi 9, Elmo Heinonen 8, Iiro Vanha ja Laguerre 5, Jami Siirtola 4, Rahila ja Leino 3, Jakonen, Leppänen, Limnell, Ilari Koljonen ja Bruno Rodrigues 2, Niko Leskelä 1.

SalPan seuraava ottelu: su 29.9 Ilves 2–SalPa Lamminpäässä kello 14.

 

Päivitetty klo 22.40: Jaatinen ei pelannut täyttä 90-minuuttista ja Mälkönen oli vaihtopenkillä.