Se: Toinen luku – lue Tommi Aition arvostelu Stephen Kingin klassikkoromaanin filmatisoinnista

0
Se: Toinen luku näyttää kohtauksen kiinalaisessa ravintolassa. Kohtaus päättyy kuvottaviin peijaisiin, joiden jälkeen kung po -kana ei enää muutamaan vuoteen maistu.

SE: TOINEN LUKU (It: Chapter Two, Kanada/USA 2019). Ohjaus: Andy Muschietti. Käsikirjoitus: Gary Dauberman perustuen Stephen Kingin romaaniin. Kuvaus: Checco Varese. Leikkaus: Jason Ballantine. Musiikki: Benjamin Wallfisch. Pääosissa: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgård jne.

Niin kuin pop-laulussa pitää tarttuvan kertosäkeen ympärillä olla tunnelmaan johdattava intro ja keskiosa ja kitarasoolo, myös elokuvan dramaturgia kaipaa draamallisten nousukohtiensa tueksi suvantovaiheita ja taustoittavaa ainesta.

Ohjaaja Andy Muschietti jakoi Stephen Kingin Se -monumentaaliromaanin filmatisoinnin kahteen erilliseen ja itsenäiseenkin elokuvaan. Ratkaisu ei ollut pelkästään kaupallinen vaan myös tarinankerronnallinen. Mutta Se: Toinen luku on pelkkää kertosäettä vailla välisoittoja eikä ratkaisua voi lähes kolmetuntisen fiktioelokuvan kontekstissa pitää järin onnistuneena.

Pääosin shokkiefekteihin perustuvilta kauhukohtauksilta katoaa merkittävä osa tehoista, kun niiden vyöry jatkuu päättymättömänä helminauhana. Muschiettin sovituksessa jokseenkin kaikki muu toimii moitteettomasti, mutta tärkein eli pelottavan tunnelman nostattaminen takkuaa. Se: Toinen luku menee päättäväisesti ja laput silmillä suoraan asiaan kuin yli-innokas teinipoika ensitreffeillä.

Dramaturginen kompastelu ei toki poista Kingin alkuperäistekstin valtavia tehoja. Vuonna 1986 ilmestynyt Se saattaa hyvinkin olla Stephen Kingin laajan tuotannon tärkein yksittäinen kulmakivi, hänen ohjelmanjulistuksensa. Siinä on myös jotain kovin elokuvallista, jota ohjaaja Andy Muschietti ei onnistu hukkaamaan.

Oikein hienosti hahmottuu seitsemän lapsuudenystävän keskinäinen side, joka on kestänyt 27 vuoden eronkin. Niin ikään Se: Toinen luku tasapainoilee tyylikkäästi nostalgian ja nykyhetken välillä. Amerikkalaisen pikkukaupungin elämänmenon ja ulkoisen olemuksenkin elokuva tavoittaa tarkasti.

Jutun ydin on tietysti Pennywise ( Bill Skarsgård ), vinoon kasvanut sirkuksen klovni ja paholainen, joka vainoaa Derryn pikkukaupungin nuorisoa. Hahmo on visuaalisesti onnistuneempi kuin Se -romaanin ensimmäisessä filmatisoinnissa vuonna 1990, mutta Pennywisea silloin esittäneen Tim Curryn roolisuoritus säilyy edelleen musertavan ylivoimaisena.

Muschiettilla on ollut käytössään koko nykyaikaisen erikoisefektiteknologian parhaimmisto hänen luodessaan vuoden 2019 Pennywisesta verratonta hirviötä. Näyttelijä Bill Skarsgård tekee maskin alla voitavansa, vaikka naamio säilyykin väkevämpänä kuin ihminen sen takana.

Se: Toinen luku tuskin kirjoittaa unohtumatonta lukua kauhuelokuvan kaanoniin, mutta se on selvästi ollut projekti, joka kannatti toteuttaa. Puhdasta kauhuviihdettä etsivälle katsojalle voi tuskin keksiä ihanteellisempaa ajanvietettä, vaikka elokuvan muodossa valuvikoja olisikin.

Tommi Aitio