Somero hakee uutta ilmettä

0
Yksi opiskelijakilpailun tavoitteista on lisätä Someron pääkadulle kävelykatumaisia elementtejä.

Someron kaupunki on päättänyt ottaa arkkitehtuurin opiskelijat avuksi, jotta maalaiskaupungin keskusta saataisiin entistä elävämmäksi ja vetovoimaisemmaksi.
Uutta ilmettä kaupungin ydinkeskustaan aiotaan nyt hakea kilpailun avulla.

Someron pääkatu Joensuuntie uudistettiin kokonaan runsaat kymmenen vuotta sitten. Samassa yhteydessä pääkadulta tehtiin torille uusi väylä, jonka toivottiin sitovan torin entistä tiiviimmin osaksi keskustaa. Näin ei ole tapahtunut, vaan tori on jäänyt edelleen sivurooliin.
Vuosien aikana on kehitelty monia ideoita Someron torin kehittämiseksi iltatorista lähtien, mutta ne eivät ole tuottaneet tulosta. Somerniemen kesätori vetää keskelle maaseutua tuhansia kävijöitä kesälauantaisin, mutta keskustan torielämä on kohtuullisen hiljaista.
Opiskelijoilta odotetaan nyt uusia näkemyksiä ja ennen kaikkea toimivia ideoita torin kehittämiseen.

Yksi tulevan kilpailun valokeiloista keskittyy Joensuuntiehen. Haussa on ratkaisuja, jotka edesauttaisivat pääkadun viihtyisyyttä ja tukisivat samalla yhteisöllisyyttä helpottamalla ihmisten yhteen kokoontumista.
Sujuva liikkuminen pääkadulla on Someron liike-elämälle niin tärkeä asia, että autoilun rajoittaminen Joensuuntiellä tulee tuskin kyseeseen. Kävelykatua on siis tuskin kilpailun myötä keskustaan tulossa.
Kävelykatumaisia elementtejä Joensuuntielle sen sijaan kaivataan. Jo aiemmin on ollut esillä korotetun pätkän tekeminen osalle katua. Myös tähän odotetaan nyt opiskelijoilta uusia avauksia.

Someron kaupungintalon vieressä sijaitseva Kiiruun puisto on jäänyt Somerolla sivuun hyvästä sijainnista huolimatta. Puistosta ei ole tullut sellaista asukkaiden rennon vapaa-ajan keidasta ja tapahtumien pitopaikkaa, josta on haaveiltu.
Vielä paljon näkymättömämpään rooliin on jäänyt keskustan Akustinpuisto. Kirkkojärven rannassa sijaitsevassa puistossa on hyvät puitteet, mutta sen kehittäminen on jäänyt toistaiseksi vain frisbeegolfin varaan.
Ensi kesänä tiedetään, löytyikö Someron ulkopuolelta asioita katsovilta opiskelijoilta uusia avauksia, jotka näkyvät aikaa myöten myös käytännössä.