Somero hinaa koulujen retkien hintoja alaspäin kilpailuttamalla yksittäisiä matkoja

0
Someron Kirkonmäen koulun retkikerho kävi viime keväänä päiväbussilla metsässä sijaitsevalla Kallen laavulla. Koulut maksoivat bussin käytöstä aiemmin alle euron kilometriltä. Koulujen retkien säilyminen varmistetaan nyt yksittäisten matkojen kilpailutuksella.

Somerolla turvataan koulujen retkien säilyminen kilpailuttamalla myös yksittäisiä päivän aikana tehtäviä matkoja. Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm huomauttaa, että pienimuotoisten kilpailutusten kautta hintoja on saatu hinattua alaspäin.

– Meillä on ringissä muutama seudullinen bussiyhtiö, joilta kysytään hintoja yksittäisille retkille. Näin pystytään varmistamaan se, että koulut pääsevät edelleen tarpeen mukaan retkille ja opetussuunnitelmaa voidaan noudattaa, Mäkelä-Rönnholm toteaa.

Somerolla nousi viime keväänä huoli koulujen lähiympäristöön tehtävien retkien kohtalosta. Syynä oli se, että viimeisessä koulukuljetusten kilpailutuksessa koulujen käyttämien päiväbussien kilometritaksat viisinkertaistuivat. Koulut maksoivat vielä viime keväänä päivän aikana tehdyistä bussikyydeistä 83 tai 91 senttiä kilometriltä. Tänä syksynä voimaan tulleissa uusissa sopimuksissa kilometritaksa on viisi euroa.

– Yksittäisten retkien kilpailutuksissa kilometrihinnat ovat pyörineet runsaan euron ja neljän euron välillä. Vain muutamasta reitistä on jouduttu maksamaan viiden euron kilometritaksaa, Mäkelä-Rönnholm kertoo.

Somerolla sivistystoimen yhteisestä määrärahasta katetaan koulujen kuljetukset uimahalliin, kirkkoon ja koulujen välisiin urheilukilpailuihin. Muut retket ja matkat koulut maksavat omista määrärahoistaan.

Suosittuja luontokohteita ovat muun muassa Häntälän notko, Hovimäki ja Torronsuo. Museot, kirjasto sekä jäähalli ja muut liikuntapaikat ovat myös vakinaisia bussiretkien kohteita. Edullisen päiväbussin aikana niin alakouluista kuin yläkoulusta käytiin retkillä paljon.

Huoli koulujen retkien kohtalosta nousi maanantaina esille myös Someron kaupunginvaltuustossa. Valtuutettu Riitta Lehtinen (sd.) kertoi saaneensa kouluilta huolestuneita yhteydenottoja siitä, päästäänkö enää retkille Torronsuolle, Häntälän notkoihin tai Siikjärvelle. Tiistaina koulujen rehtorit saivat retkistä tiedotteen.

– Onneksi tilanne ei näytä niin synkältä kuin keväällä. Retkiä joudutaan pohtimaan aiempaa tarkemmin ja niiden määrä varmasti vähenee, sillä aiempi hinta olin todella halpa. Uskon, että tärkeimmät retket pystytään kuitenkin edelleen tekemään, keskustassa sijaitsevan vajaan 140 oppilaan Kirkonmäen koulun johtaja Markku Sarén toteaa.