Tiistain Top Ten: Suomalaiskuskien F1-pettymykset Italiassa

0
Kimi Räikkönen ei ole koskaan voittanut Monzassa - tuskin voittaa tulevanakaan viikonloppuna.
1) Mika Häkkinen, 1999, Monza

Häkkinen oli ajanut aika-ajoissa puolen sekunnin erolla paalulle ja johti kisaa 28 ajetun kierroksen jälkeen liki kymmenen sekunnin erolla HeinzHarald Frentzeniin. Ajovirhe radan ykkösmutkassa suisti Häkkisen hiekalle ja minuuttia myöhemmin ikoniset kuvat hallitsevasta mestarista itkemässä pensaikossa levisivät ympäri maailmaa.

2) Keke Rosberg, 1985, Monza

Williams oli noussut parin vuoden taaperruksen jälkeen sarjan nopeimmaksi autoksi syksyyn 1985 mennessä. Rosberg lähti Monzan GP:hen kakkosruudusta, nousi heti startissa paalumies Ayrton Sennan ohi ja piti kärkipaikkaa aina kierrokselle 44 asti – kunnes Hondan moottori sanoi sopimuksensa irti. Uran kuudes voitto jäi seitsemän kierroksen päähän.

3) Häkkinen, 1999, Imola

Paalulta kisaan startannut Häkkinen suorastaan lensi Imolan radalla vappuviikonloppuna 1999. 16 kierroksessa suomalaismestari karkasi tallikaveriltaan David Coulthardilta liki 15 sekuntia, kunnes hidasvauhtinen radan viimeinen shikaani koitui McLaren-kuskin kohtaloksi. Ajovirhe ja ajautuminen ratavalliin päätti hallitsevan maailmanmestarin kisan.

4) Kimi Räikkönen, 2005, Imola

Paalulta startannut Räikkönen kaipasi kipeästi lisäpisteitä MM-taistelussa Fernando Alonsoa vastaan ja Imolassa kaikki näyttikin hyvältä – kunnes kahdeksannella kierroksella Merceksen voimansiirto petti ja Räikkönen joutui keskeyttämään kilpailun selvästä johtoasemasta.

5) Heikki Kovalainen, 2008, Monza

Sateisessa aika-ajossa vain keskikastin Toro Rossoa kuskannut keltanokka Sebastian Vettel oli ehtinyt Kovalaisen edelle, ja kaikki näytti pedatulta Kovalaisen uran toista F1-voittoa varten. Kakkosena maaliin kurvaillut Kovalainen ei lopulta onnistunut kunnolla edes uhkaamaan saksalaisen uran avausvoittoa.

6) Räikkönen, 2015, Monza

Räikkösen jälkimmäisen Ferrari-stintin ensimmäiset 1,5 vuotta olivat olleet niin surkeita, että kakkosruutu Monzassa tuntui liki sensaatiolta. Maranellon turbohybridin liikkeelle saaminen startissa kesti kuitenkin sen verran kauan, että suomalaiskuski oli jo ennen ensimmäistä mutkaa kilpailun viimeisenä. Huikeasta ohituskavalkadista huolimatta viides sija oli valtava pettymys.

7) Räikkönen, 2005, Monza

Räikkönen ajoi selvään paaluaikaan lauantaina, mutta ilo vaihtui nopeasti pettymykseen moottorin vaihtamisen ja sitä seuranneen kymmenen lähtöruudun rangaistuksen myötä. Raivoisa takaa-ajo ja kisan ylivoimaisesti nopein kierrosaika riittivät lopulta sijaan neljä.

8) Häkkinen, 1998, Monza

Kevyellä autolla matkaan lähtenyt Häkkinen ampaisi kolmosruudusta startissa kisan kärkeen. Ferrarin Michael Schumacher livahti varikkokäyntien myötä Häkkisen edelle kisan puolivälissä, ja siitä alkoi raivoisa takaa-ajo. Häkkinen puolitti muutamassa kierroksessa viiden sekunnin eron Schumiin ennen kuin Italian kirous iski: pyörähdys hiekalle, jonka seurauksena voittotaistelu vaihtui ruutulipulla sijaan neljä.

9) Räikkönen, 2018, Monza

Räikkösen Ferrari-voittoa oli odotettu syksystä 2013 lähtien. Monzassa 2018 kaikki näytti pedatulta: paalulta kisaan startannut suomalainen piti paikkansa lähdössä ja suurin voittouhka, tallikaveri Vettel pyörähti radan kakkosmutkassa. Merceksen Lewis Hamilton onnistui kuitenkin rengastaktiikassaan paremmin ja hyydytti suomalaisjuhlat ohituksellaan lopulta kierroksella 45 – vain kahdeksaa kierrosta ennen ruutulippua.

10) Häkkinen, 1998, Imola

McLarenit karkasivat Imolassa Ferrareilta jo heti avauskierroksilla ja kisasta näytti muodostuvan kahden hopeanuolen (Häkkinen-Coulthard) välinen taisto. Kakkosena taivaltaneen Häkkisen auton vaihdelaatikko oli kuitenkin eri mieltä ja sanoi sopimuksensa irti kierroksella 15. Coulthardille helppo voitto, Häkkiselle ensimmäinen iso pettymys Italian pettymysten sarjassa.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 43: Vuoden 2019 toistaiseksi parhaat suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 40: Suomalaiset maalintekijät Englannin Valioliigassa

Tiistain Top Ten 39: Rallitähdet, joita Jyskälän menestys karttoi

Tiistain Top Ten 38: MM-uintijoukkueen Instagram-aktiivit

Tiistain Top Ten 37: Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajat

Tiistain Top Ten 34: Suomalaiset Bundesliigan mestarit

Tiistain Top Ten 33: Matalimmilla numeroilla NHL:ään varatut suomalaisjääkiekkoilijat

Tiistain Top Ten 32: Tämän illan Paavo Nurmi Gamesin tilastotähdet

Tiistain Top Ten 31: Suomen jalkapallomaajoukkueiden isoimmat yleisömäärät 

Tiistain Top Ten 30: Leijonien MM-kultasankarit

Tiistain Top Ten 29: Uhanalaisimmat yleisurheilun maailmanennätykset

Tiistain Top Ten 28: Eläimet suomalaisten urheiluseurojen nimissä

Tiistain Top Ten 27: Leijonien yllättävimmät MM-mitalit

Tiistain Top Ten 26: Korisliigakauden 2018-2019 parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 25: Salon yleisurheilun kenttäennätysten helmiä

Tiistain Top Ten 24: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi