Toimittaja Jessikka Aro toivoo viranomaisilta aktiivisempaa perehtymistä vihayhteisöihin

0

Suomen hyvä koulutustaso luo hyvän lähtökohdan valeuutisten torjumiselle, mutta mitään automaattista rokotusta propagandan vastustamiseen se ei takaa, sanoo Venäjän informaatiovaikuttamiseen perehtynyt Ylen toimittaja Jessikka Aro.
– Meillä on tosi paljon sellaisia ihmisiä, jotka valitettavasti tulevat ajautuneeksi tällaisiin viha- ja propagandayhteisöihin esimerkiksi sosiaalisen median puolella, Aro sanoo.
Aro toivoisi viranomaisten perehtyvän aktiivisemmin näiden yhteisöjen toimintaan, jotta heillä olisi parempi tilannetieto asiasta. Esimerkiksi viime kevään eduskunta- ja eurovaalien jälkeen Suomessa viranomaiset totesivat, ettei maan rajojen ulkopuolelta yritetty järjestelmällisesti vaikuttaa vaaleihin.
– En kuullut kertaakaan viranomaisten mainitsevan MV-lehden sisällä tapahtuvaa (venäläisen) RT-kanavan ja Venäjän trollitehtaan sekä muiden Venäjän propagandamedioiden, voisi sanoa, vyörytystä suomalaisten silmille ja niiden (juttujen) laajoja lukukertoja, Aro sanoo.
Hän toteaa kirjassaan eduskuntavaalien tuloksen osoittaneen, että Venäjän infosotavälineitä suomentava MV-lehti oli antanut vetoapua maahanmuuton vastustuksella kampanjoineille perussuomalaisille.

Ruotsalainen Venäjä-tutkija vaikeuksissa

Aron tuore kirja, Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta, julkistetaan tänään Helsingissä. Kirjassa Aro muun muassa kertoo omista tutkimuksistaan ja jutuistaan sekä niitä seuranneesta vuosia jatkuneesta häirinnästä. Lisäksi kirjassa on esimerkkejä Venäjän infovaikuttamisesta maailmalta.
Suomessa vähälle huomiolle on jäänyt muun muassa ruotsalaisen Venäjä-tutkijan Martin Kraghin tapaus. Tammikuussa 2017 Venäjän vaikutuskeinoista Ruotsissa julkaisemansa tutkimuksen jälkeen Kragh joutui voimakkaan parjaamisen kohteeksi.
Ruotsin ulkopoliittisessa instituutissa ohjelmajohtajana työskentelevän Kraghin arvostelussa kunnostautui erityisesti Ruotsin suurimman iltapäivälehden Aftonbladetin kulttuuriosasto. Aron kirjan mukaan Aftonbladet ei kertaakaan pyytänyt Kraghilta näkemystä tätä itseään koskeviin juttuihin.
Yleisesti Aro kirjoittaa digitaalisissa kanavissa levitettävän valeinformaation olevan halpa ja vaarallinen ase, jonka pauloihin ovat vaarassa joutua yhteiskunnan pettämäksi itsensä kokevat ja katkeroituneet ihmiset.
– Sosiaalisessa mediassa propagandan ammattilaiset kokoavat pettyneet yhteen ja tarjoavat vahvistusta heidän turhaumilleen, Aro kirjoittaa.

STT

Kuvat: