Tunisia näyttää mallia

0

PÄIVI ARVONEN. Tunisia on Pohjois-Afrikan ja arabimaiden todellinen mallioppilas, ainakin demokratiakehityksessä sekä naisten asemaa länsimaisesta näkökulmasta tarkastellessa.
Tunisia on tosin aivan omassa sarjassaan myös ilmapiiriltään, joka ainakin pääkaupungissa ja pohjoisessa Välimeren rannalla on hyvin eurooppalainen.
Arabikevääksi nimetty kansannousu- ja vallankumousaalto alkoi Tunisiasta joulukuussa 2010. Tunisia on selvinnyt parhaimmin demokratian polulle kaikista arabikevään koskettamista maista.

Huomenna sunnuntaina tunisialaiset äänestävät presidentinvaaleissa, jotka jouduttiin järjestämään Tunisiaa vuodesta 2014 johtaneen presidentti Beji Caid Essebsin kuoltua sotilassairaalassa heinäkuussa.
Essebsi oli todellinen pitkän linjan poliitikko. Vuonna 1926 syntynyt Essebsi aloitti poliittisen uransa jo 1950-luvulla Tunisian vielä ollessa Ranskan siirtomaa. Hänet tunnettiin demokratian puolustajana jo 1970-luvulla.
Kuollessaan 92-vuotiaana hän oli vanhin virassa oleva presidentti. Kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta sotilassairaalaan hänet toimitettiin terveysongelmien vuoksi noin kuukausi aikaisemmin.
Presidentinvaaleissa on 26 ehdokasta, joiden joukossa on kaksi naista. Asetelma on poikkeuksellinen, ja olisi monessa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maassa mahdoton.
Esimerkiksi Egyptissä laki ei määrittele presidentin sukupuolta vaan ainoastaan sen, että hänen tulee olla maan kansalainen ja maan kansalaisten lapsi sekä yli 40-vuotias. Modernin Egyptin historiassa vain yksi nainen on vakavasti suunnitellut presidenttiehdokkaaksi asettumista.
Vuoden 2012 vaaleihin aikoi ehdokkaaksi TV-kuuluttaja, joka oli tunnettu räväköistä lausunnoistaan ja naisten aseman puolustamisesta. Hän ei saanut riittävästi kannattajia taakseen päästäkseen viralliseksi presidenttiehdokkaaksi.
Tunisian kahdella naisehdokkaalla on molemmilla konkreettisia mahdollisuuksia jopa voittoon. Molemmat naisehdokkaat ovat taustaltaan poliitikkoja, toinen puoluejohtaja ja toinen entinen turistiministeri vuosina 2015–2016.
Lähes koko arabimaailman naisasia-aktivistit ovat jo kahdesta naisehdokkaastakin riemuissaan. Arabimaailman ensimmäinen naispresidentti olisi aktivisteille voitto, jollaisesta ei kukaan olisi aiemmin osannut edes unelmoida.

Tunisia on ilahduttanut arabimaailman naisaktiiveja aiemminkin. Viime vuonna Tunisian hallitus hyväksyi lain sukupuolten tasa-arvoisesta perimisoikeudesta. Islamin mukaan nainen perii vain puolet siitä minkä mies perii, koska miehellä on elatusvelvollisuus naispuolisiin sukulaisiin ja perheenjäseniin nähden. Sukupuolet tasa-arvoistava laki perimisoikeudesta oli presidentti Essebsin aloite.
Vielä mullistavampi lakiuudistus Tunisiassa astui voimaan vuonna 2017, jolloin Tunisian musliminaiset saivat oikeuden avioitua ei-muslimin kanssa.
Monessa muslimimaassa ajatus musliminaisen avioitumisesta ei-muslimin tai erityisesti kristityn miehen kanssa on asia, joka äärimmillään saa naisen perheen harkitsemaan jopa kunniamurhaa. Tunisian linjalle löytyy kritiikkiä myös maan sisältä konservatiivisista muslimipiireistä.

Kirjoittaja on teologian maisteri ja toimittaja.