Varsinaissuomalaiset ambulanssifirmat valittivat markkinaoikeuteen

0

Kahdeksan varsinaissuomalaista ambulanssifirmaa vaatii markkinaoikeutta kumoamaan sairaanhoitopiirin päätöksen ostaa ensihoitopalvelut valtakunnalliselta Med Group Ensihoitopalvelu Oy:ltä.

”Tarjous olisi tullut hylätä poikkeuksellisen alhaisen hinnan perusteella”, valituksessa sanotaan.

Yksi valituksen allekirjoittajista on Somerolla sairaankuljetusta yli viisikymmentä vuotta hoitanut Maavirta Oy.

– Tässä kilpailutuksessa hinta oli todella ratkaisevassa osassa. Tuntuu hyvin oudolta. Emme osanneet ajatella, että näin kävisi, yrittäjä Tuomo Maavirta sanoo.

Ensihoidon palvelujohtaja Laura Riski Med Groupista sanoo ymmärtävänsä pienten yrittäjien pettymyksen.

–  Meillä ei ole mitään salattavaa. Me pidämme kiinni siitä, mitä olemme luvanneet. Noudatamme alan työehtosopimuksia, ja ensihoidon laatu säilyy varmasti, Riski vakuuttaa.

Ensihoidosta Varsinais-Suomessa vastaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos EPLL. Se järjesti kesällä tarjouskilpailun sairaankuljetuksista vuosille 2020–2024. Maakunta oli jaettu kilpailutuksessa kolmeen ensihoitoalueeseen.

Maavirta Oy liittoutui kahden ambulanssiyrityksen kanssa ryhmittymäksi, joka jätti yhdessä tarjouksen Auran, Loimaan ja Someron alueiden ensihoitopalveluista. Hinta oli 2 192 400 euroa vuodessa.

Voittajaksi nousi Med Group Oy. Se lupasi tarjota kolmen ambulanssin ensihoitopalvelut 143 400 euroa halvemmalla.

– Hinta ratkaisi, Laura Riski sanoo.

EPLL ratkoi voittajat pisteytyksellä, jossa sadasta mahdollisesta pisteestä hinta oli kuusikymmentä ja laatu neljäkymmentä pistettä. Med Group sai 1,41 pistettä enemmän kuin Maavirran johtama ryhmittymä.

– Kilpailu oli tiukka, mutta Med Groupin hinta oli niin paljon edullisempi, ettei sitä pystynyt korvaamaan laatupisteillä, Tuomo Maavirta laskee.

Vantaalainen Med Group vei kilpailussa koko potin. Se voitti kaikki tarjolla olleet kolme ensihoitoaluetta. Hävinneet ambulanssiyrittäjät ovat nyt valittaneet Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen päätöksestä markkinaoikeuteen.

Salon Seudun Sanomat sai 7-sivuisen valituskirjelmän markkinaoikeudesta perjantaina iltapäivällä muutama tunti ennen valitusajan umpeutumista.

”Hinnat eivät vastaa markkinoilla yleisesti olevaa hintatasoa. Systemaattinen, tuotantohinnat alittava hinnoittelu vääristää kilpailua ja johtaa monopolin syntymiseen Varsinais-Suomen alueella”, valituksessa sanotaan.

Valittajat muistuttavat, että tällaisenaan päätös johtaa heidän liiketoimintansa alasajoon. Tukea tulee yrittäjäjärjestöltä.

– Haluamme katsoa, onko kilpailutilanne ollut rehti ja määräysten mukainen. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä. Jos kaikki on mennyt taiteen sääntöjen mukaan, niin sitten pulinat pois, Someron Yrittäjien puheenjohtaja Juha Wiskari toteaa.

Med Groupin ensihoidon palvelujohtaja Laura Riski myöntää, että kaikkien kolmen tarjouskilpailun voittaminen yllätti hänetkin, vaikka yritys oli sitä toki toivonut.

– Olemme äärettömän iloisia, että saamme säilytettyä 57 työpaikkaamme Varsinais-Suomessa ja rekrytoimme vielä 14 henkilöä lisää.

Riski arvioi, että Med Group hyötyi kilpailijoitaan isommasta koosta.

– Me teemme isoja hankintoja. Kilpailuetua tulee varmasti jo siinä, että tilaamme kerralla kolmetoista uutta autoa, kun uusimme Varsinais-Suomessa yhdeksän ja Kymenlaaksossa neljä autoa.

Riski muistuttaa, että viisi vuotta sitten Med Group Ensihoitopalvelu teki tarjouksen yhteistyössä pienten yrittäjien kanssa. Maavirtakin hoiti ambulanssikyydit Somerolla Med Groupin alihankkijana.

– Pienyrittäjät tekivät nyt itse päätöksen muihin ryhmittymiin menemisestä. Olimme valmiita neuvottelemaan yhteistyön jatkosta tässäkin kilpailutuksessa, Riski huomauttaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluiden ylilääkäri Timo Iirola ei ollut perjantaina valmis vastaamaan kysymyksiin markkinaoikeuteen tehdystä valituksesta.

”Tiedän, että ainakin yksi valitus on tehty, mutta en ole vielä perehtynyt sen sisältöön enkä siksi halua asiaa vielä kommentoida”, Iirola vastasi Salon Seudun Sanomille sähköpostilla.

Salon ja Kemiönsaaren ensihoitoon kilpailutus ei vaikuta. Sairaankuljetus vaihtuu yksityisestä ostopalvelusta sairaanhoitopiirin omaksi toiminnaksi ensi vuoden alussa.

Med Group on huolehtinut ambulanssipalveluista Kemiönsaarella tähän mennessä yli kymmenen vuotta ja Salossa yli kuusi vuotta.

Polttava aihe

Ensihoito on edelleen polttava ja arka aihe niin kuin se on ollut koko vuosikymmenen.

Sairaankuljetus on perinteisesti ollut Suomessa yksityistä yritystoimintaa. Vielä kymmenisen vuotta sitten suurin osa kunnista osti ensihoidon palveluja suoraan paikallisilta ambulanssifirmoilta. Yrityksiä oli parisataa.

Uusi terveydenhuoltolaki tuli voimaan vuoden 2013 alussa. Siinä vastuu ensihoidon järjestämisestä siirtyi kunnilta kahdellekymmenelle sairaanhoitopiirille. Ne jakoivat maakunnat ensihoitoalueisiin, jotka avattiin tarjouskilpailuille.

Ambulanssiyrittäjät vastustivat lakia kiivaasti.

Paikallisista 1–2 ambulanssin firmoista on jäljellä enää joitain kymmeniä. Alalle on kasvanut valtakunnallisia yrityksiä. Moni sairaanhoitopiiri tuottaa ensihoidon ja kokonaan julkisena palveluna.