Miten sen taas pitikään mennä – Vilppaan U19-pojat selvisivät SM-sarjaan kaatamalla mestarisuosikki Hongan

0
Vilppaan liigarinkiin kuuluva Leevi-Matias Taimela kantaa isoa vastuuta niin U19-joukkueessa kuin PeU-Basketissa.

U19-poikien SM-karsinnan piti huipentua sunnuntai-iltana Urheilutalolla Vilppaan ja Jyväskylä Basketball Academyn otteluun, jonka voittaja selviäisi täksi kaudeksi SM-sarjaan.

Eipä huipentunut.

Vilppaan pojat tekivät odottamattoman tempun ja varmistivat SM-sarjapaikan jo sunnuntaina keskipäivällä kaatamalla mestarisuosikki Tapiolan Hongan 74–60. Näin toisesta SM-sarjapaikasta taistelivatkin Honka ja JBA.

– Honkalaiset odottivat ja yleisökin taisi odottaa, että me pelaamme vielä JBA:ta vastaan. Lauantai-illan matsissa oli 250 katsojaa ja sunnuntaina taisi olla reilut sata, Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen myhäili.

Turnausjoukkueet muodostuivat rankingin perusteella. Niissä Honka oli rankattu Suomen kakkoseksi ja Vilpas sijalle 12 – joten ei ihme, jos joku pääsi yllättymään.

Vilpas voitti lauantaina JBA:n 76–62 eli joukkue päästi kahdessa karsintaottelussa yhteensä vain 122 pistettä. Varsinkin urheilullisen Hongan jättäminen 60 pisteeseen oli Savolaisen pojilta kova temppu.

– Honka oli vähän huonolla asenteella liikkeellä. He pelasivat lauantaina Hongan kakkosjoukkuetta vastaan lätkyttelyn, kun taas meillä oli alla hyvä taistelumatsi JBA:ta vastaan.

– Ennakkotyöt oli tehty ja tiesimme, mitä kumpikin joukkue haluaa. Otimme vastustajan vahvuudet pois, Savolainen tiivisti.

Se tarkoitti sitä, että Vilpas antoi Hongan heittää kuljetuksesta ja kättä vastaan, kunhan he eivät päässeet ajamaan korille tai juoksemaan kenttää vauhdilla. Vilpas menetti ottelussa pallon vain kahdeksan kertaa, mikä minimoi vastustajan nopeat hyökkäykset.

– Pystyimme vaihtamaan screenit ja estämään ajot. Nyt tuo vaihtava puolustus toimi. Kahdeksan menetystä juniorikorismatsiin on todella vähän, Savolainen painotti.

Honka heitti peräti 56 pelitilanneheittoa ohi (17/73), mikä sekin kertoo puolustuksen onnistumisesta.

Vilppaan 10 pelaajan rotaatiossa riitti onnistujia.

Takamieskaksikkoa Taneli LindströmLeevi-Matias Taimela rikottiin yhteensä 17 kertaa. Taimela heitti pelkästään vapareilla 12 pistettä, yhteensä 25. Lindström säesti 16 pinnalla.

– Kun on pallovarmat pointit ja toinen joutuu prässäämään, niin joukkuevirheet tulee nopeasti täyteen ja päästään viivalle, Savolainen muistutti.

Patrik Poutiainen heitti 18 pistettä ja kahmi huimat 16 levypalloa.

– Poutiaisen puolustuslevypallot pelastivat meidät loppuhetkillä. Lisäksi kaikki hänen hyökkäyslevypallonsa (4) taisivat päättyä koriin, Savolainen muisteli.

Lisäksi Niko Huoponen merkkautti 28 minuutin peliajalla kentän parhaan plusmiinuslukeman +17 ja Eemeli Ruohosen kahdeksan minuutin pätkä jäi 11 pinnaa plussalle.

Viikonloppu antoikin selvän viitteen siitä, että Vilppaalla on pitkästä aikaa kasassa joukkue, jolta voi odottaa menestystä vanhimman juniori-ikäluokan SM-sarjassa.

U19-viisikko Timur Emaldynov–Huoponen–Lindström–Poutiainen–Taimela pelaa myös miesten I divisioona B:tä PeU-Basketissa, jonka avainpelaajiin kuuluu edelleen Savolainen.

Pystytkö keskittymään pelaamiseen vai meneekö pelaaminen koutsaamiseksi?

– Eihän minulla mitään ongelmaa ole, vaan pojilla. Tosin nämä ovat fiksuja poikia. Voin luottaa siihen, että he hoitavat oman ruutunsa ja minä omani. Samu (päävalmentaja Kaaresvirta) pitää homman kasassa ja minä yritän malttaa mieleni, Savolainen nauraa.

Divari B alkaa 6. lokakuuta ja U19-poikien SM-sarja todennäköisesti 5. lokakuuta.

 

Oona Panula suorittaa parhaillaan Jussi Savolaisen kanssa Huippukoripallovalmentaja-tutkintoa.

Panulan tytöt pelaavat myös naisten II divisioonaa

Vilppaan U19-tytöt olivat varmistaneet paikkansa valtakunnallisessa I divisioonassa jo ennen viikonloppuna Kotkassa pelattua SM-karsintaturnausta. Vilpas hävisi viikonlopun molemmat ottelunsa: Pyrinnölle 45–92 ja Pussihukille 36–59.

– Se tiedettiin, että Pyrintö on tosi kova. PuHu voitettiin Tallink-turnauksessa, mutta nyt matsiin oli vaikea asennoitua, kun tavoite oli jo saavutettu, Vilppaan päävalmentaja Oona Panula myönsi paluumatkan tauolla Porvoon Shellillä.

Panulan U19-joukkue muodostaa myös Vilppaan naisten II divisioonajoukkueen rungon. Pelejä siis riittää ja mikä kehittymisen kannalta olennaista, myös erilaisia vastustajia.

Naisten II divisioonassa pelaa muun muassa nokialainen Off Ballers, joka on hallitseva N35-sarjan Suomen mestari ja voitti kesällä N35-sarjan MM-kotikisoissa hopeaa.

– Saamme näistä matseista haluttua kovuutta. Se tulee olemaan hieno kokemus tytöille, Panula uskoo.

II divisioonaan Vilpas saa muutaman kokeneemman vahvistuksen. Yksi heistä on junioreista uloskasvanut Senni Lehti, joka pelaa myös I divisioonaa Turun Riennossa.

Mutta millaista joukkuetta valmennat, Oona Panula?

– Aggressiivista, ärhäkkää, mutta lyhyehköä. Korvataan pituus joukkuepelaamisella.

Kuulostaa niin Vilppaalta.