32 000 maahan pyrkivää opettivat suomalaisille virkamiehille ison läksyn

Artikkeli on osa Tehtailija Juho Leinon Säätiön vastuullisuusteemaista artikkelisarjaa. Vuonna 1943 perustettu Tehtailija Juho Leinon Säätiö jakaa vuosittain perustajansa Juho Vihtori Leinon linjaamalla tavalla merkittävän määrän apurahoja ja stipendejä opiskelijoiden opintoihin sekä sivistys- ja maanpuolustustarkoituksiin.

0
EVA

Missä menee julkisen toimijan vastuu, kun maahan pyrkii hallitsematon määrä pakolaisia?

Syksyllä 2015 Euroopan rajojen läpi kulki loppumaton virta pakolaisleireiltä lähteneitä ihmisiä: miehiä, naisia, lapsia, nuoria ja vanhoja. Kymmenet tuhannet heistä löysivät tiensä jopa Euroopan kylmälle pohjoislaidalle, Suomen rajoille.

Tilanne oli Suomessa uusi. Tavanomaisena vuonna Suomeen tulee kahdesta kolmeen tuhanteen maahan pyrkivää. Syksyllä 2015 Tornion linja-autoasemalle tuli bussilasteittain ihmisiä päivittäin.

Poliisi, rajavartiolaitos ja sisäministeriö olivat erikoisen tilanteen edessä. Ihmisiä tuli loputtomasti rajan yli Tornioon, josta he jatkoivat matkaansa Ouluun ja sieltä Helsinkiin, kuka minnekin.

Tornion raja-asemalla ei ollut riittävästi henkilökuntaa.

Poliisiasemilla tilanne oli yhtä huono.

”Näin ei voi jatkua. Kukaan ei tiedä, mihin he menevät. Tilanne on hallitsematon.”

 

Tämä oli viesti, jota tuolloin sisäministeriön kansliapäällikkönä toiminut Päivi Nerg sai kuulla jatkuvasti.

Julkisen toimijan vastuu on valtava. Virkamiesten tehtävä on pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä, oli tilanne mikä tahansa. Pakolaistulva yllätti kaikki osapuolet, mutta voivotteluun ei ollut aikaa.

Hallitsematon maahan tulijoiden virta oli saatava hallintaan.

Nerg listaa Nina Järvenkylän kirjoittamassa kirjassa ”Tiukka paikka” (Docendo 2019) lukuisia keinoja, miten eri alojen virkamiehet saivat otteen pakolaistulvasta.

Siiloista oli tultava ulos. Ongelma oli yksinkertaisesti niin iso, että virkamiehet eivät pärjänneet yksin.

Oli pyydettävä apua. Sekä virkamieskollegoilta että järjestöiltä.

Puolustusvoimat antoivat kokemustaan käyttöön, SPR kokosi voimansa ja haki myös apua kansainväliseltä organisaatioltaan.

Onneksi jotain oli harjoiteltu. Kriisitilanteita varten jokaisella viranomaisella on omat valmiuskeinonsa, joita oli myös harjoiteltu.

Näistä opeista oli apua.

Viestintä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin olla mahdollisimman avoin.

 

Järjestelykeskuksia nousi pikavauhtia. Niiden kautta ihmiset saatiin rekisteröityä ja siirtymään vastaanottokeskuksiin.

Turvapaikanhakijoiden aalto jäi loppujen lopuksi pieneksi hyökyaalloksi, joka vaimeni huomattavasti joulukuun 2015 loppuun mennessä.

Virkamiehet onnistuivat mahdottomalta näyttäneen tilanteen edessä. Tästä opista on vielä valtavasti hyötyä, kun seuraava pakolaisaalto tulee.

Sillä se tulee.

Suomalaisten on jo aika oppia puhumaan maahanmuutosta neutraalisti ja rakentavasti. Me tarvitsemme maahanmuuttoa. On turha lietsoa pelkoa tuntematonta kohtaan, mutta ongelmista pitää myös pystyä puhumaan. Siitä meillä kaikilla on oma vastuumme.