Äänestä: Mikä on Salon paras muraali?

22

Saloon on juuri valmistunut uusi muraali. Inkereentien latoteos poikkeaa huomattavasti urbaanin julkisen taiteen perinteistä jo sijaintipaikan takia. Yleensähän teokset on totuttu näkemään keskellä kaupunkimaisemaa. Latomuraali värittää peltomaisemaa.

Vuosi sitten Saloon valmistui kaksi uutta muraalia, 30 metriä korkeiden viljasiilojen kylkiin ja Salon poliisiaseman päätyseinään.

Ensimmäisen katumaalauksen Salo sai vuonna 2014, kun Repo Lauri maalattiin Asemakadulle.

Julkiset maalaukset ovat herättäneet Salossa paljon keskustelua puolesta ja vastaan.

Purkauksista huolimatta Salon muraaleista taidetaan ensisijaisesti tykätä. Mikä näistä pysyvistä muraaleista sopii mielestäsi parhaiten Saloon, mikä ilahduttaa aina ohi kulkiessa? Äänestä, mikä muraali on mielestäsi paras. Äänestyslomake on jutun lopussa.

1. Repo Lauri Asemakadulla

Salon ensimmäisestä asukkaasta seppä Laurista ja Varsinais-Suomen maakuntaeläimestä ketusta inspiraation saanut muraali sijaitsee Asemakadulla. Työn nimettiin Salon Seudun Sanomien yleisöäänestyksen jälkeen tuomaripäätöksellä Repo Lauriksi.

Repo Laurin on maalannut Jukka Hakanen vuonna 2014. Muraali sijaitsee VPK:n kiinteistön vieressä olevan kerrostalon päädyssä. Lähistöllä on myös pronssiveistos seppä Laurista.

Hakanen on yksi Suomen tunnetuimmista muraalimaalareista.

Moni on arvuutellut, mitä Repo Lauri kuvassa takoo. Nokian ja Microsoftin alasajon jälkimainingeissa kettusepän nähtiin rikkovan kännykkää. Joku toinen huomautti toiveikkaasti sepän takovan Salon uutta tulevaisuutta.

2. Methanol & Anemone Coronaria viljasiilossa

Rautatieaseman vieressä sijaitseva maamerkki, Suur-Seudun Osuuskaupan omistama viljasiilo, sai vuonna 2018 italialaisen Fabio Petanin tekemät maalaukset pintaansa. Muraalin aiheina ovat vuokot sekä kasvin lehtiaiheet yhdistyneenä abstraktiin muotokieleen. Teos sai nimen Methanol & Anemone Coronaria (metanoli ja kruunuvuokko).

Teos valmistui vain kahdeksassa päivässä, vaikka viljasiilon seinät ovat 30 metriä korkeat. Se oli osa Upeart Festival 2018 -taidetapahtumaa.

Torinosta kotoisin oleva Fabio Petani on tehnyt taidetta kerrostalojen seiniin, linja-autojen kylkiin ja teollisuusalueille.

 

3. Leon Keerin 3D-maalaus poliisiaseman seinässä

Leon Keer on maailmankuulu hollantilainen pop-taiteilija, joka on tunnettu erityisesti 3D-töistään. Taiteilija käyttää maalauksissaan optista illuusiota ja leikkisyyttä.

Upeart Festivalilla 2018 Keer maalasi Salon poliisiaseman seinään 3D-muraalin. Muraali esittäytyy katsojalle parhaiten viereiseltä Kirkkokadun ylittävältä suojatieltä.

Hollantilaistaiteilija kertoi SSS:lle, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän maalasi poliisitaloa. Keer muistutti, että katutaiteilijat eivät ole aina olleet kovin hyvissä väleissä virkavallan kanssa, siksi poliisitalon maalaaminen oli erityislaatuinen tilanne.

Teos oli osa Upeart Festival 2018 -taidetapahtumaa.

 

4. Sobekcis-taiteilijaduon kokonainen lato Inkereentiellä

Serbialaisten kaksoisveljesten taiteilijaduo Sobekcis teki kokonaisen ladon kattavan maalauksen keskelle salolaista peltomaisemaa, Inkereentielle. Ladon neljällä seinällä on abstrakteja muotoja, voimakkaita värejä ja liikettä. Salon teos valaistaan, jotta se näkyy myös pimeällä.

Veljekset työskentelivät Inkereentiellä yötä päivää, sillä etukäteen tehty kuva heijastettiin tietokoneesta yöllä seinälle. Yön pimeydessä kuvan ääriviivat oli mahdollista luonnostella. Työ valmistui aivan syyskuun lopussa osana Upeart Festival 2019 -taidetapahtumaa.

Duon työt ammentavat graffiti-perinteestä. Sobekcisin tekemiä muraaleja löytyy 15 maasta.

Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo. 

 

Julkinen keskustelu on mollannut Salon muraaleja

Salon muraalit ovat puhuttaneet paljon viime aikoina. Kaupungin uusin muraali syntyi syyskuussa Upeart-festivaalin myötä Inkereentien varteen. Monen somekeskustelijan mielestä värikäs graffitimainen teos ei sovellu maalaismaisemaan.

Heinäkuussa taas viljavaraston muraali sai kyytiä Helsingin Sanomien jutussa (HS 11.7.2019). Arkkitehtuuritoimittaja Paula Holmilan mielestä funkissiilon kaksi vaaleaa, pystysuoraa julkisivua on koristeltu tökeröillä sinivuokoilla. Holmilan mukaan Salossa tehty vaikeasti korjattavaa vahinkoa suojellulle rakennukselle ja koko kaupunkikuvalle.

Mielipiteitä jakoi aikoinaan myös Repo Lauri -muraali Asemakadulla. Taiteilija Jukka Hakasen vuonna 2014 valmistunut työ oli ensimmäinen pysyvä muraali Salossa.

Lounais-Suomen poliisilaitos antoi luvan maalata katutaidetta Salon perinteikkään poliisiaseman seinään. Teos valmistui vuonna 2018. Maalaustöiden alettua moni kaupunkilainen pelästyi: tapahtuuko viereisessä risteyksessä nyt kolareita, kun ihmiset tuijottavat vain seinän kuvaa.

 

Virpi Vireä

Poliisitalon muraali on värikäs, kaunis ja todellisen näköinen maalaus.

Orvokki

Poliisitalon muraali paras ehdottomasti.

MDI

Miksei töhryistä käytetä niiden oikeaa nimeä? On muuten erittäin ilmasto- ja ympäristöystävällinenkin maalaustapa.

Heidi

Kettu eli Repo Lauri on paras. Sopii ympäristöön ja kertoo Salon historiasta ja V-S maakuntaeläimestä. Elävöittävät kivasti kaupunkia, sopivasti sijoitettuna näitä voisi olla lisääkin kertomassa historiaa, herättämässä keskustelua tulevillekin polville ja uusille asukkaille.

Janne Frimodig

Kettu olisi paras, jos olisi käytetty koko seinä hyväkseen. Nyt keskeneräisen näköinen.

Paula Savilampi

Loistokas taiteilija. Onnea eteenpäinkin.

Vantaalainen

Kettu on ihana.

Maija Leinonen

Poliisilaitos on paras.

Minna

Poliisilaitoksen muraalille annan ääneni tätä epävirallista kanavaa kautta. Teos kuvastaa talon toimintaa (poliisitoimintaa) kaunistamalla Salon kaupunkikuvaa modernilla ja arvokkaalla 2000- lukuun sopivalla kuvalla jättäen ohikulkijoille tunteen siitä, että teokseen oli käytetty aikaa, vaivaa, harkintaa ja ammattilaisen työpanosta.

Raija Narmala

Poliisiaseman seinä paras. Hieno. Upea!

Raija Narmala

Poliisiaseman muraali on paras. Hieno, upea!

Kissa

Poliisitalon maalaukselle ääni.

Eeva Maria

Poliisitalon moniulotteinen taideteos on paras.

Paukkula

Lisää muraaleja kaupunkiin. Kyllä tänne mahtuu.

Helena

Poliisitalon muraali on paras.

Urpo

Poliisi on erityisen hieno kokonaisuus, sinänsä upea kettu tosiaan kaipaisi jonkinlaisen taustan. Josko taiteilija sitä haluaisi täydentää? Teoksen vika ei ole hiukan katveeseen jäävä sijainti. Viljavaraston kuva on sekin todella hieno. Mutta onkohan arkkitehdin ajatuksissa kerrankin jotain perää, ehkä teos ei ihan parhaalla mahdollisella tavalla istu viljavaraston seinään. Millään tavalla en silti voi teosta moittia, hieno sekin on. Etenkin poliisin kohdalla on ymmärrettävää pohtia teoksen vaikutusta liikenneturvallisuuteen. Mieleen väkisinkin nousee elyn päätös olla sallimatta Salolle kylttiä moottoritien varteen, jossa teksti ”Next to Salo” olisi vienyt liiaksi kuljettajilta huomiota. Piti tyytyä suomenkieliseen kylttiin. Ei sillä, että elyn päätös olisi ollut millään… Lue lisää »

Hölmölän asukas

Pitää siis kirjautua jotta pääsee äänestämään, täältä kommenttiketjusta ei ääni kantaudu
Itse äänestäisin Repo Lauria ja ainoa syy on se, että se on suomalaisen tekemä. En ymmärrä miksi käytetään ulkomaalaisia taiteilijoita. Mieluummin työ ja palkka suomalaiselle.

Z.Z.Zalolainen

Just nii.

Ulla Vuolle

Poliisitalon muraali on kiistatta paras. Moderni ja hienosti kuvaava. Siilon kuva kerrassaan kamala.

Turusta Helsinkiin

On hyvin kaunis ruska-aika, aurinkokin paistoi ja luonto hehkui. Sitten keskellä syyspeltoa motarin vieressä joku kamalan kirjava vanha lato rikkoi koko kauneuden, räikeitä värejä, luonnossa outoja muotoja.

Tästä lähtien muistan aina katsoa toiselle puolelle tietä ohiajaessamme. Kauneuskäsitteet muuttuvat näemmä eikä hyvään suuntaan.

Tiltu

Tulen joka kerta hyvälle mielelle ajaessani alas Mököistenmäkeä ja saadessani kurkistaa hetken poliisin pyörätalliin. Salon mukavin muraali!

Matti

Hienosti kunta vei huomion pois oikeista ongelmista. Aivan sama millaisia muraalit ovat.