Aivojumppaa ja saappaanheittoa – Ikäihmisten ulkoilupäivä keräsi satakunta ihmistä Teijolle

0
Sirpa Muuri (keskellä) innostui frisbeen heittämisestä. Vieressä Irina Viitasalo ja Eino Hakanpää.

Frisbeet lensivät, ulkojumppa lämmitti ja grilli kuumeni Teijon kansallispuistossa torstaina pidetyn Elämyksiä luonnosta -ulkoilupäivän merkeissä. Tapahtuman järjestäjänä toimivat Salon kaupungin vanhus-, terveys- ja liikuntapalvelut. 50 ensimmäistä mukaan ilmoittautunutta mahtuivat ilmaiseen bussikuljetukseen.

– Bussi oli täynnä ja osa on tullut myös omilla autoilla. Tapahtumassa on arviolta satakunta osallistujaa, iloitsee Ikäkeskus Majakan toiminnanohjaaja ja Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän vanhuspalveluiden koordinaattori Minna Lähdemaa.

Timo Luhtavaara nautti tapahtuman tunnelmasta kahvikupin äärellä.

Päivä koostui muun muassa leikkimielisistä ulkoilupeleistä, ja syömisestä raikkaassa syyssäässä. Tapahtuma oli osa Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -pilottihanketta.

– En ole ikinä kokeillutkaan. No nyt meni yksi. Ja toinenkin, huudahtaa iloisesti yllättynyt Sirpa Muuri heittäessään frisbeetä maalikoriin. Marja-Leena Henriksson kokeili saappaanheittoa.

– Taisi jäädä kahdeksaan metriin. En ole heittänytkään saapasta pitkään aikaan, tuumii Henriksson.

Paula Kapiainen (vas.) ja Anneli Toljamo arvioivat kiven painoa. Varmaan kaksi ja puoli kiloa, arvioi Kapiainen. Ja nyt makkaralle, hihkaisee Toljamo.

Ikäihmisten muistikoordinaattorina toimiva Kaisa Niinistö odotti rastipisteellä laiturilla.

­– Täällä saa kokeilla tietämystään sienten ja marjojen tunnistuksessa, ja kokeilla miten kyykky onnistuu. Laituri antaa sopivasti haastetta tasapainoelimille, Niinistö jatkaa.

Osallistujat saivat kokeilla taitojaan myös mölkyn ja pallon heitossa, viljojen tunnistamisessa, anagrammissa ja kiven painon arvioinnissa. Tyyni syyskeli helli osallistujia ja osa lähti sauvakävelylle kansallispuiston maisemiin. Makkara ja pullakahvit lämmittivät mieltä ja tarjosivat tärkeän sosiaalisen hetken.

­– Hän on tyylilleen niin uskollinen, että on tullut oman mukinsa kanssa. Timppa ei pahvimukista juo, tietää Lähdemaa ja naureskelee asialle yhdessä Timo Luhtavaaran kanssa.

Luhtavaara on ollut vuosia aktiivisesti mukana monissa eri yhdistyksissä, ja tapahtumassa on paljon hänelle tuttuja kasvoja. Luhtavaara ei niinkään innostu tapahtuman ohjelmasta, hänelle riittää yhdessä olo.

­– Tapahtuma on tärkeä ja merkityksellinen ikäihmisille. Etenkin tänä päivänä kun puhutaan paljon syrjäytymisestä. Kiva kun pääsee juttelemaan, eikä tarvitse olla yksin, Luhtavaara toteaa.

Pentti Kääriäinen testasi tasapainoansa ja puiden tunnistamista. Hyvinhän se menee, kommentoi Kääriäinen.