”Ajan keikoille itse ja onneksi tykkään ajamisesta”

0
Jorma Kääriäinen on taas tien päällä konserttikiertueella, joka pysähtyy myös Salossa.

Laulajaa tie kutsuu, sillä Agents-yhtyeestä tunnetun Jorma Kääriäisen mittava konserttikiertue on käynnistynyt Hyvinkäältä. Konsertti oli loppuunmyyty ennakkoon, ja mies on hyvällä mielellä kotonaan Hartolassa. Kaikkiaan 23 konserttipaikkaa käsittävä kiertue on samalla 40-vuotisjuhlakiertue. Kääriäinen on tulossa myös Saloon Teatteri Provinssiin 31. lokakuuta.

Mikä saa miehen yhä tien päälle?

– On aina mahtavaa, kun lähdetään keikalle. Nyt on pitkä konserttikiertue putkeen ja lähden mielelläni.

– Olen ollut 40 vuotta levyttävä artisti, ja mä oon vaan Jorkka, sanoo Kääriäinen nöyrästi.

Aikaisemminkin hän on tehnyt pitkiä, kuukauden keikkoja muun muassa laivoilla. Paras muisto on kolmen kuukauden keikasta Grönlannissa ennen pestiä Agents-yhtyeessä vuodesta 1992 alkaen.

– Grönlannissa soitettiin 7–8 settiä päivässä, ja välissä oli sitten yksi vapaapäivä. Kundeille annettiin lapiot, että päästiin sisään kattoikkunan kautta, kun lunta oli niin paljon, muistelee Kääriäinen harvinaisen kylmää keikkapaikkaa.

Kääriäisen nuoruuden idoleita olivat ensin Danny , mutta johtotähti oli Elvis . 70-luvun puolivälissä Kääriäinen aloitti jo keikkailla, ja Freddie Falcon -taiteilijanimellä V8-yhtyeen kanssa hän sanoo heittäneensä keikkaa enemmän kuin Agents-yhtyeen kanssa. Bändi esiintyi pohjoisessa Pellossa ja Luostolla hiihtolomien aikaan, kun Kääriäinen oli vasta lukion ekaluokkalainen.

– Pääsin Suosikki-lehden ”karvapäägalleriaan” ja postia tuli mielettömästi.

Lukio jäi kesken, mutta se ei Kääriäistä harmita näin jälkikäteen.

– Teoreetikkoja on tarpeeksi. Elämänkoulu on ollut mulle oikea valinta.

1970-luvun loppupuolella tulivat rock, rockabilly ja punk.

Agentsin & Jorma Kääriäisen ensimmäinen yhteinen albumi oli 1995 julkaistu ”Agents forever”. Ensimmäinen kultalevy tuli kolmisen vuotta myöhemmin ”Agents is more!” -albumilla.

Vuonna 2006 Kääriäisen ja Agentsin 15 vuotta kestänyt yhteinen taival päättyi.

– Agents tehtiin määrättyyn pisteeseen. Se on tehty ja ei koskaan enää. Mitään draamaa siihen ei liity, välit ovat kunnossa, tyytyy Kääriäinen sanomaan.

Sen jälkeen Kääriäinen lauloi Riku Niemi Orchestran– RNO:n vakituisena solistina vuosina 2006–2013, jonka jälkeen väliin tuli vuoden keikkatauko.

– Päätin, että antaa muiden tehdä, toteaa Kääriäinen.

Mitä nyt kuuluu?

– Hyvää kuuluu ja paksusti voidaan, naurattaa Kääriäinen, joka starttaa kiertueelle. Kääriäiseltä on juuri ilmestynyt myös uusi albumi ”Nyt tai ei koskaan”, klassikoita vuosien varrelta.

– Tottakai odotan ja mietin, mitä oikeasti teen, hän kelaa mielessään ja murehtii turhaankin etukäteen asioita.

Hän joutuu koko ajan miettimään tekemisiään. Kääriäinen sanoo, että hän on lavalla tekemässä oikeasti työtä.

– Aina yleisössä on kuulemassa joku uusi ihminen, jolle esiintyy. Esiintymistilanne on aina uusi.

Tauon jälkeen vuonna 2014 Kääriäinen oli mukana Sappeen kesäteatterin Yhden tähden hotelli -näytelmässä. Seuraavana vuonna hän teki paluun, ja on siitä eteenpäin keikkaillut ”Yhden tähden orkesterin” kanssa, joka on myös syksyn kiertuebändi.

Joskus nyt 58-vuotias Kääriäinen sanoo miettivänsä, onko pakko lähteä tien päälle. Mutta kun on antanut musiikille pikkusormen, niin se vie koko käden, hän lainaa Aki Sirkesalon biisiä. Esiintymiseen liittyy niin paljon kaikkea: jännitystä, kontaktia yleisöön ja kommunikointia heidän kanssaan, mutta myös omien pelkojen voittamista.

– Joka kerta haluan esiintyä niin hyvin kuin voin ja olemalla oma itseni.

– Mukana ovat parhaat muusikot Suomesta, iloitsee Kääriäinen.

Kiertueella mukana ovat kitaraa soittavat Jari ”Heinä” Nieminen ja Juha Lanu , kosketinsoittimia soittaa Seppo Helin , bassoa Kari Vehkaluoto ja rumpuja Esa Parikka , kaikki kokeneita ja ansioituneita muusikkoja.

Konsertissa Kääriäinen esittää tuttuja kappaleita soololevyiltään sekä Jorma Kääriäisen ja Agents-yhtyeen yhteistuotantoa, ikiaikaisia hittejä sekä kestosuosikki Elvistä. Ohjelmisto perustuu tuttuihin suomenkielisiin ja englanninkielisiin klassikkokappaleisiin.

Kääriäinen ei laske, miten paljon kilometrejä kertyy kiertueen aikana. Hän ajaa keikat itse ja ajaa mielellään.

– Tykkään onneksi ajamisesta. En laske kilometrejä, ainoastaan laskutan niistä, hän heittää.

Mies tykkää myös autoista, katsoo Formulakisoja TV:stä, mutta katsoo myös klassikkoleffoja. Hän lukee paljon, mahdollisimman kevyttä dekkarikirjallisuutta, ja useita kirjoja on menossa yhtä aikaa. Ne vievät ajatukset pois stressaavista asioista. Kirjoja lukemalla hän saa myös unen päästä kiinni.

– Lukeminen on paras unilääke, kirjan seurassa on helppo nukahtaa.

Kiertueeltakin Kääriäinen ajaa kotiin Hartolaan yöksi aina kun on mahdollista.

– Asun melkein metsän keskellä, jossa on oma rauha. Hermo lepää, mustikat ja muut marjat ovat melkein kotiovella. Hartolasta on lyhyt matka joka puolelle, ja usein pääsenkin kotiin yöksi, sillä hotelliyöt ovat tappavia ja kuluttavia. Ennen oli toisenlainen rytmi. Menen aikaisin nukkumaan, sillä tänäkin aamuna heräsin jo kello viisi.

Kun kiertue päättyy joulukuussa Helsinkiin Kulttuuritalolle, niin meno ei siihen lopu vaan homma jatkuu.