Akkuteollisuus sopii Saloon

0
Sähköautot yleistyvät katukuvassa nopeasti.

Salolla on kaikki mahdollisuudet nousta Suomen akkupääkaupungiksi. Valmet Automotiven sähköautojen akkuja valmistava tehdas on hyvä alku.
Mahdollisuudet nähdään myös Yrityssalossa, joka on käynnistämässä sähköisen liikkumisen kehityshanketta. Tarkoitus on koota yhteen alan yrityksiä, osaajia ja oppilaitoksia.

Sähköautojen määrä tulee lähivuosina kasvamaan voimakkaasti. Tuotantolinjoja sähköautoille tulee koko ajan lisää, ja valmistusmäärien myötä myös autojen hinnat putoavat.
Kasvava kysyntä heijastuu suoraan sähköautojen akkuihin. Salon uusi akkutehdas aloittaa juuri oikealla hetkellä, kun markkinat kasvavat nopeasti.

Suomella on hyvät valmiudet kasvaa akkuteollisuuden suurvallaksi. Omasta maaperästä löytyy akkuihin tarvittavaa materiaalia. Lisäksi meillä on osaamista prosessitekniikassa, metallurgiassa ja kierrätyksessä.
Suomessa on myös ohjelmointiosaamista, jota tarvitaan autonomisen ja vähäpäästöisen liikenteen kehittämisessä. Kaikki autonvalmistajat ovat kiinnostuneita tästä osaamisesta.

Salo lähtee sähköisen liikenteen kilpailuun hyvissä asetelmissa. Valmet Automotiven akkutehdas houkuttelee Saloon myös muuta akkuteollisuuteen keskittyvää yritystoimintaa.
Yrityssalon käynnistämä hanke katselee alaa vielä laajemmin. Sähköisen liikkumisen sateenvarjon alle mahtuu monenlaista liiketoimintaa, jota kannattaa tarkastella avoimin mielin.
Akkuklusteriin sopii erinomaisen hyvin akkukennojen valmistus. Vaikka Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald ei pidäkään akkukennotehtaan perustamista Suomeen todennäköisenä (HS 10.6.), kannattaa kennotehtaasta kuitenkin laskelmat tehdä.
Salo voi olla myös edelläkävijä sähköauton akkujen kierrätyksessä. Sähköautot ovat vielä niin uutta, että vanhojen akkujen kierrätyksestä ei ole juurikaan kokemusta.
Kasvun mahdollisuudet ovat kansainvälisesti suuret. Tästä kannattaa napata mahdollisimman iso siivu Saloon. Uudet työpaikat auttaisivat myös väestötappion selättämisessä.