Arkiruoka on kuin pikasekasoppa: helppo ja halpa

0
Miriam Luotsila lisää makkaraa keittoon, jonka äärellä ovat myös Ulla Kakko-Paajanen, Anne Kössi ja Paula Laine. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Pakastevihannekset 30 senttiä, makaronipussi 30 senttiä, puolikas lenkkimakkaraa ja lihaliemikuutio. Kahden hengen keitto valmistuu alle eurolla, Salon seurakunnan emäntä Tarja Lehtovirta laskee pikasekasopan hintaa.

Hän vakuuttaa, että arkiruoan laittaminen ei vie paljon aikaa, eikä maksa paljon. Lehtovirta ohjaa yhdessä emäntä Emma Maaskolan kanssa neljän kerran kokkailut Perniön seurakuntatalolla. Ensimmäinen kerta oli tällä viikolla.

Lähtötilanne kurssilla on sama kuin usein kotona. Otetaan, mitä kaapissa on ja sovelletaan. Jos tuntuu, että kaapissa ei ole mitään, kannattaa katsoa toisen kerran.

– Riisistä, muutamasta tomaatista, juustokannikoista ja maidosta, kermasta tai rahkasta syntyy ruoka uunissa, Maaskola sanoo.

Mukaan on ilmoittautunut viisi henkilöä, joilla on yhteneväiset tavoitteet. Oppia uutta ja helppoa.

– Ruokaa ei tule laitettua, siinä on liian kova homma, Miriam Luotsila sanoo.

Hän haluaisi oppia helppojen ruokien valmistusta, sillä itse tehty ruoka on terveellisempää ja joka päivä tulisi syötyä kunnolla.

Ulla Kakko-Paajanen toivoo oppivansa laittamaan sopivan määrän ruokaa yhdelle.

– Teen kotona ruokaa, mutta jos on kiire, syyllistyn einesmakaronilaatikkoon.

Kirsti Kurki kertoo tekevänsä kotona aina samaa ruokaa.

– Peruna-kastikelinja ja usein on jauhelihaa, josta 17-vuotias poikakin tykkää.

Hän haluaisi lisätä varsinkin kasvisten osuutta. Jo alkumetreillä hän on saanut siihen vinkkejä.

Perniön seurakuntatalon keittiössä kokataan useampaa ruokalajia vinkiksi omaan arkeen. Pikasekasopan lisäksi tehdään kana-riisivuokaa, juustopannaria, juustoista jauheliha-spagettikeittoa sekä omena-puolukkakukkoa.

Emma Maaskola tarttuu isoon paistinpannuun ja viipaloi siihen reilusti punasipulia. Kohta perään menevät broilerinsuikaleet sekä kaali- ja porkkanaraaste. Riisi keitetään kattilassa ja kaikki ainekset yhdistetään uunivuokaan ja lisätään.

Näyttää helpolta. Ja on sitä.

– Ei tarvitse erikseen ruskistaa broileria, kun se menee uuniin, Maaskola sanoo.

Vuokaan voi käyttää maustettua tai maustamatonta broileria. Lehtovirta neuvoo vertaamaan tuotteita.

– Puhtaassa ja marinoidussa paketissa lihan määrässä on tosi iso ero. Lihaa on melkein puolet vähemmän marinoidussa.

Vuokaan voi broilerin sijasta käyttää myös leikkeleiden tähteitä, tonnikalaa tai jauhelihaa. Mittasuhteet eivät ole niin tarkkoja, vaan kasvisten ja riisin määrää voi muuttaa mieltymystensä mukaan.

Tarja Lehtovirta ohjaa juustoisen jauhelihakeiton tekemistä. Lihaa ei ruskisteta, vaan hän nyppii sen pieninä palasina kuumaan liemeen.

– Jauheliha kypsyy hetkessä ja liha jää pehmeämmäksi kuin pannulla paistettu.

Ei tarvita paistinpannua, eikä tule tiskiä.

Puolukka-omenakukko tehdään gluteenittomista tattari- ja kaurajauhoista. Tattarin maku on aika voimakas, joten sitä pehmennetään kauralla. Ja taas oikaistaan. Kukon kansitaikinaa ei kaulita, vaan se nypitään omenalohkojen ja puolukoiden päälle ja uuni viimeistelee loput.

Idea kokkailuun syntyi seurakunnan diakoniatyöntekijä Anne Kössin ja Tarja Lehtovirran yhteisistä ajatuksista. Lehtovirta opiskelee tuotekehitystyön erityisammattitutkintoa, johon arkiruokakurssista syntyy toinen opinnäytetyö ja toinen jo aikaisemmin nuorille järjestetystä kurssista.

Lopputulemana on seurakunnan laatukäsikirja, jonka ensimmäinen versio on suunnattu työntekijöille: miten vapaaehtoinen työntekijä kohdataan ja otetaan vastaan.

– Seurakunnassa on viisi emäntää. Ihan kaikkea ei pystytä itse tekemään, joten vapaaehtoiset ovat kullanarvoisia.

Ilmaisella kurssilla on vielä tilaa. Seuraava kerta on 30. marraskuuta klo 10 seurakuntatalon keittiössä.

– Jos tämä saa tuulta purjeisiin, vastaavaa voitaisiin järjestää esimerkiksi Kiikalassa ja Halikossa, Lehtovirta sanoo.

Pikasekasoppa

2 annosta

1 l vettä

2 dl makaronia

1 pss pakastevihanneksia

puolikas lenkkimakkara tai muuta makkaraa

lihaliemikuutio tai -jauhetta

pippuria

Kiehauta vesi. Lisää lihaliemikuutio tai jauhe. Lisää makaronit, vihannekset ja kuutioitu makkara. Anna kiehua 10–15 minuuttia makaronin kypsymisen mukaan. Lisää vettä tai lihalientä maun mukaan.

Juustoinen jauheliha-spagettikeitto

3–4 annosta

1l vettä

2 kasvis/kana/lihaliemikuutiota

150 g pätkittyä spagettia (myös gluteenitonta)

250 g broileri/nauta/sika-nauta jauhelihaa (kasvisversioon soijarouhetta, mifua tai härkistä )

100 g voimakkaanmakuista sulatejuustoa (tai erilaisia juuston/tuorejuuston jämiä)

1 pss herne-maissi-paprikaa

Laita aineet kattilaan tässä järjestyksessä. Jauheliha nypitään keiton joukkoon. Koristele persiljalla, jos on.

Omena-puolukkakukko

runsas litra omenalohkoja

3 dl puolukoita

2 dl fariinisokeria

1 dl tattarijauhoja

1 dl kaurajauhoja

1 dl sokeria

100 g voita

Laita puolukat ja omenalohkot voideltuun uunivuokaan ja ripottele fariinisokeria päälle.

Nypi jauhot ja sokeri voin joukkoon ja nypi taikina omenalohkojen pinnalle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Juustopannari

5 dl maitoa

4 munaa

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

4 dl lehtikaalia

pieni punasipuli

3 grillimakkaraa

mustapippuria

pinnalle juustoraastetta

Pilko lehtikaali, sipuli ja makkarat. Jos haluat, voit käyttää makkarat ja sipulin pannun kautta. Sekoita kaikki ainekset ja kaada taikina laakeaan uunivuokaan. Kypsennä viisi minuuttia 200 asteessa ja lisää juustoraaste. Paista vielä 15–20 minuuttia.