Asuntoja alehintaan

0
Kiinteistönvälittäjä Ismo Kajaani kertoo, että kuntien tekemät asuntokaupat vaikuttavat myös yksityisten asuntojen kaupankäyntiin.

Salon seudun kunnat myyvät säännöllisesti asuntoja yksityisille, sillä monella kunnalla on liikaa vuokra-asuntoja.
Salon kaupungin periaatteena on laittaa asunto myyntiin silloin, kun asuntoon ei löydy välittömästi edellisen vuokralaisen lähdettyä uutta vuokralaista. Someron kaupunki taas haluaa eroon hajallaan olevista yksittäisistä vuokra-asunnoista.

Salon kaupungin viimeisen kolmen vuoden aikana tekemät kaupat osoittavat, että vaikeasti vuokrattavat yksittäiset asunnot sijaitsevat entisten kuntakeskusten alueelle (SSS 9.10.). Kaupungin myymistä asunnoista vain yksi sijaitsi Salon keskustassa.
Tilastot kertovat myös, että kaupungin asuntokaupoissa liikutaan yleisesti selvästi totuttujen markkinahintojen alapuolella.
Kaupunki myi juuri Kiskosta 33,5 neliön yksiön 13 000 eurolla, ja viime vuonna Kiikalan Rekijoella 60 neliön rivitaloasunto vaihtoi omistajaa 8 000 eurolla.
Alhainen hintataso päti myös muihin asuntokauppoihin, jotka kaupunki teki vuosina 2017–2019 Salon keskustan ulkopuolella.

Salon kaupungin myymien asuntojen hinnat ovat selvästi alle sen, mitä myynnissä olevista yksityisten asunnoista pyydetään tällä hetkellä seudun pienissä taajamissa.
Yleisillä markkinoilla rivitaloasuntojen hintapyynnöt ovat esimerkiksi Kiikalassa, Kiskossa ja Suomusjärvellä yleisesti 1 000 euron tuntumassa neliöltä.
Asunnon hintaan vaikuttaa sijainnin lisäksi oleellisesti kunto. Huonokuntoinen asunto kiinnostaa sitä vähemmän, mitä huonompi on sen sijainti.
Kuntien asuntoihin on kertynyt viime vuosina paljon korjausvelkaa. Korjausten tarve selittää varmasti osaltaan kuntien asuntojen alhaisia hintoja.

Asunnon huono kunto tai sijainti ei selitä kuitenkaan kaikkea. Esimerkiksi Someron kaupunki myi viime kesänä hyväkuntoisen rivitaloasunnon keskustasta noin 30 000 euroa alle normaalin markkinahinnan.
Tapaus kertoo siitä, että kunnat haluavat myös päästä myytävistä asunnoista kohtuullisen kivuttomasti ja helposti eroon. Silloin asunnon hinta voi jäädä yllättävän alhaiseksi.