Avoimet työmaat -päivä kokosi nuoria kaivinkoneiden äärelle

0
Antti Kraappa (vas.) ei ole ensimmäistä kertaa kaivinkoneen hytissä. Mika Randen valvoo, että homma toimii.

Kaivinkoneet kauhoivat hiekkaa ja kypärät vilahtelivat Avoimet työmaat -päivässä tiistaina Salossa. Peppursuon logistiikan- ja maarakennuksen harjoittelualueelle oli kokoontunut 24 yläkoulun viimeistä luokkaa käyvää oppilasta. Osa nuorista hyppäsi ensimmäistä kertaa kaivinkoneen hyttiin. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Salon Seudun ammattiopisto ja Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry.

Marttilasta kotoisin olevalle Antti Kraapalle, 15, kaivinkoneet ovat tuttuja jo kotoa.

– Ala kiinnostaa, ja tulevaisuudessa erityisesti konehommat, kertoo kaivinkoneen hytistä tottuneesti pois hypännyt Antti.

Päivän aikana nuoret saivat tutustua rakennus- ja kiinteistöalan koulutuksiin ja työympäristöihin. He kävivät läpi muun muassa talonrakentamisen, maarakentamisen, talotekniikan ja kiinteistöhoidon tehtäväkenttää.

Koskelainen Jerry Blomqvist, 15, on kiinnostunut opiskeluista maarakennuksen tai logistiikan parissa.

Turvallisuuden takaamiseksi rakennusalan yritysvierailujen yhteydessä oppilaille jaettiin lainaksi huomioliivit, suojalasit, turvakengät ja kypärät. Nuoret pääsivät aamupäivästä tutustumaan Firan urakoiman jätevoimalaitoksen rakennustyömaalle Korvenmäelle, josta matka jatkui bussikuljetuksella Peppursuolle.

– Päivän tavoitteena on antaa nuorille kokemuksia ja kohtaamisia. He voivat näin helpommin päättää, olisiko tämä ala juuri heitä varten, kertoo Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry:n asiamies Janne Suntio.

Suntion mukaan nuoret pääsevät tutustumaan työelämään esimerkiksi työssäoppimisviikolla ja ammattiopiston avoimien ovien päivässä, mutta muille aloille ei samassa mittakaavassa tutustumispäiviä järjestetä.

Sanna Suomi (vas.) ja Alica Hiltunen kokeilivat kaivinkoneen ohjausta ensimmäistä kertaa. Kivaa oli, tuumivat tytöt yhteen ääneen.

Kolmatta kertaa järjestettävään tapahtumaan oli tullut osallistujia Koskelta, Paimiosta ja Marttilasta.

– On yleistä, että maaseudulta tulee enemmän osallistujia, kommentoi Suntio.

Kosken koulun oppilaat Sanna Suomi, 15 ja Alica Hiltunen, 14 osallistuivat päivään lähinnä mielenkiinnosta.

– Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna. Voi olla, että kallistun lukion puolelle, mutta mukava päästä näkemään muitakin mahdollisuuksia, tuumii Sanna päivän annista.

– Tulin lähinnä tutustumaan. Jatko-opinnot eivät ole vielä selvillä, kommentoi Alica.

Paimion Vistan koulusta mukaan ilmottautui 12 poikaa ja yksi tyttö. Wilma-viestin kautta kartoitettiin kaikki halukkaat lähtijät.

– Olemme olleet mukana kaikkina kolmena vuotena ja päivä on ollut todella tykätty, kertoo Paimion Vistan koulun opinto-ohjaaja Riitta Hietaranta.

Avoimet työmaat -päivä keräsi yhteen alasta kiinnostuneita nuoria.

Salon seudun ammattiopiston maarakennuksen opettaja Mika Randen valotti nuoria alan työllisyysnäkymistä.

– Töitä on, toteaa Randen moneen otteeseen. Pulaa on erityisesti maarakentajista, ja myös pidemmälle tähtääville työnjohtajille ja työmaainsinööreille on töitä rakennus- ja työmaakohteissa. Pelkästään Varsinais-Suomessa pyörii ja on suunnitteilla monta isoa hanketta, jotka tarvitsevat ammattitekijöitä, Randen jatkaa.

Randenin mukaan Salossa alaa opiskelevien etuna on harjoittelualue sekä iso konekanta.

– Alan kansantaloudellinen merkitys on suuri, sillä rakennukset muodostavat noin 70 prosenttia Suomen kansallisvarallisuudesta, mainitsee Suntio.