Badding koskettaa

0
Badding asui Hirsjärvellä sijaitsevassa talossa lapsuutensa ja nuoruutensa.

Somerolla laitetaan parhaillaan talkoilla kuntoon taloa, jossa laulaja ja laulujen tekijä Rauli Badding Somerjoki vietti lapsuutensa ja nuoruutensa.
Hirsjärven kylässä sijaitseva talo on päässyt todella huonoon kuntoon, mutta vapaaehtoisten avulla se remontoidaan ensi kesään mennessä.
Baddingin kotitalon pelastamiseksi on syntynyt pienimuotoinen kansanliike. Talkoita vetävälle somerolaiselle toimittaja-muusikko Kai Merilälle on ilmoittautunut kymmeniä ja kymmeniä ihmisiä, jotka ovat valmiit töihin ja lahjoittamaan tavaraa.

Baddingin kotitalon ympärillä käyvä kuhina kertoo siitä, kuinka paljon vuonna 1987 vain 39-vuotiaana kuollut Badding koskettaa edelleen ihmisiä.
Kunnostettava talo on perikunnan omistuksessa ja jää myös remontin jälkeen perikunnan haltuun, mutta tämä ei ole hidastanut talkoolaisia. Mukaan ilmoittautuneet ovat kokeneet vanhan talon kunnostamisen kunniatehtäväkseen.
Kunnostushanke on saanut laajasti huomiota myös Someron ulkopuolella. Myös tämä kertoo siitä, miten voimakkaasti Badding vetoaa laajoihin joukkoihin.

Badding elää edelleen vahvasti musiikkinsa kautta. Hänen säveltämänsä ja yhdessä runoilija Arja Tiaisen kanssa sanoittamansa Paratiisi on saanut suomalaisessa musiikissa kuolemattoman aseman. Paratiisi on ollut koko 2000-luvun vuodesta toiseen Suomen esitetyimpiä kappaleita.
Baddingin kuolemattomat kappaleet ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Hänen vaikutuksensa sukupolvien yli näkyy myös hänen kotitalonsa kunnostuksessa. Mukaan ovat lähteneet eri-ikäiset talkoolaiset, joita kaikkia yhdistää yhteinen päämäärä.

Someron Yrittäjät kunnosti 1990-luvulla Somerjoen perheen aikoinaan pitämän kioskin Hirsjärvelle Helsingintien varteen. Kioskilta on jo nyt vaeltanut väkeä katsomaan lähellä sijaitsevan vanhan kotitalon pihapiiriä.
Suunnitelmien mukaan talo on kunnostuksen jälkeen muutaman kerran kesässä virallisesti avoinna vierailijoille. Talkoolaisten suuren panoksen vuoksi tämä on vähintään kohtuullista ja toivottavaa.