Brexit vihdoin päätökseen?

0
Viimeinen brexit-vääntö käytiin Irlannin tasavallan ja Iso-Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välisen rajan avoimuudesta.

Britannian ja EU:n komission välisissä neuvotteluissa päädyttiin torstaina tulokseen, joka näyttäisi vievän kansanäänestyksestä pitkän prosessin pikku hiljaa päätökseen.
Viimeinen brexit-vääntö käytiin Irlannin tasavallan ja Iso-Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välisen rajan avoimuudesta. Nyt Pohjois-Irlanti on jäämässä Britannian tullialueen sisälle. Britannia ja EU ovat kuitenkin sopineet, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla ei tarvita rajatarkastuksia.

Unionin puolella brexitistä neuvotellut Michel Barnier kehui erosopimusta reiluksi ja kohtuulliseksi. Boris Johnson hehkutti tyylilleen uskollisena ratkaisua mahtavaksi uudeksi sopimukseksi. Hän asetti myös aikataulun Britannian parlamentille: brexit pitäisi saada valmiiksi lauantaina.
Torstaisesta tyytyväisyydestä huolimatta tilanne elää vielä. Esimerkiksi Britannian konservatiivien pohjoisirlantilainen tuki, unionistipuolue DUP ilmoitti, ettei hyväksy uutta suunnitelmaa. Irlannin tasavalta puolestaan tukee sopimusta.

Toivottavasti Britannian ero saadaan tällä sopimuksella vietyä vihdoin loppuun. Kesäkuun 2016 kansanäänestyksen jälkeen EU toivoi, että ero tapahtuisi nopeasti. Eroavalla Britannialla taas ei ollut mitään kiirettä.
Nyt eroa on veivattu sekä Lontoossa että Brysselissä jo neljättä vuotta.
Brexitistä luopuminen ei ole enää mahdollista. Erosta on vahinkoa sekä Britannialle että EU:lle, mutta vahinkojen minimoimiseksi ero pitää toteuttaa sopimalla ja mahdollisimman pian.

Brexit-prosessi osoittaa, että kova uhkapeli voi olla politiikassa vaarallista. Itse jäsenyyttä kannattanut pääministeri David Cameron lupasi kansanäänestyksen pönkittääkseen puolueensa vaalimenestystä. Toisaalta hän käytti kansanäänestystä painetta luovana apuna neuvotellessaan EU:n kanssa lievennyksiä Britannian silloisiin jäsenyysehtoihin.
Tähän mennessä brexit ei ole innostanut muita jäsenmaita mittaamaan avoimesti suhdettaan unioniin. EU:n kannalta on suotavaa, että brexitiin suhtaudutaan ainoastaan varoittavana esimerkkinä.