Tusk suosittaa EU-maille, että ne hyväksyvät brexit-lisäajan

0

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suosittaa EU-maille, että ne hyväksyvät Britannian pyynnön brexitin lykkäämisestä. Tusk kirjoitti asiasta Twitterissä.
Britannia tuskin ehtii vahvistaa EU-erosopimusta ennen ensi viikon eropäivää. Tämä kävi selväksi tiistaina, kun parlamentin alahuone torjui pääministeri Boris Johnsonin yrityksen runnoa sopimusta koskeva lainsäädäntö läpi parlamentista pika-aikataululla.
Mitä tapahtuu seuraavaksi, on vielä pimennossa.
Pääministeri Johnson sanoi keskeyttävänsä lain käsittelyn ja odottavansa EU:n vastausta Britannian aiemmin jättämään lisäaikapyyntöön EU-erolle.
Hallitus julkaisi vasta edellisenä iltana reilu satasivuisen lain, jolla laitettaisiin toimeen Britannian ja EU:n viime viikolla valmistunut erosopimus. Oppositio arvosteli voimakkaasti sitä, ettei lain arviointiin ole riittävästi aikaa. Parlamentti tyrmäsi pika-aikataulun äänin 322-308.
Ennen äänestystä Johnson uhkasi, että hän vie maan ennemmin uusiin vaaleihin kuin suostuu lykkäämään EU-eroa kolmella kuukaudella tai pidempään.
Britannia on pyytänyt aiemmin erolle kolmen kuukauden lisäaikaa. Pääministeri Johnson on kuitenkin taistellut sen puolesta, ettei lisäaikaa tarvittaisi, vaan maa jättäisi unionin suunnitellusti ensi viikon torstaina.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn epäili aiemmin, että pääministerin vaalipuheissa on kyse sumutuksesta.

Johnsonille pieni voitto ennen tappiota

Britannian parlamentin alahuone päätti illalla myös, että EU-eroa koskeva laki voitaisiin lähettää jatkokäsittelyyn näyttäen näin EU-erosopimukselle samalla vihreää valoa. Parlamentti hyväksyi asian äänin 329-299.
Tämä oli harvinainen voitto pääministerille.
Lainsäädäntö olisi siten periaatteessa etenemässä komiteavaiheeseen, mutta hallituksen aikataulun romuttumisen myötä on epävarmaa, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Sopimusta yritetään saada Britannian parlamentin läpi nyt jo neljättä kertaa.

EU ei ole vielä luvannut lisäaikaa

EU-maita edustavan Donald Tuskin mukaan EU:n pitää olla valmis kaikkiin brexit-vaihtoehtoihin. Euroopan parlamentissa aamulla puhunut Tusk kertoi jatkavansa keskusteluita jäsenmaiden kanssa siitä, miten Britannian lisäaikapyyntöön ja tilanteeseen vastataan.
Yksi asia on Tuskin mukaan selvä: sopimukseton brexit ei ole koskaan EU:n valinta.
-Konsultaatioiden tulos riippuu pitkälti siitä, mitä Britannian parlamentti päättää tai on päättämättä. Meidän pitää olla valmiita kaikkiin skenaarioihin.
Euroopan parlamentti aikoo äänestää brexit-sopimuksesta vasta sen jälkeen, kun sopimus on hyväksytty Britanniassa.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU on tehnyt kaikkensa, jotta Britannia lähtisi EU:sta hallitusti.
– Tulen aina suremaan Britannian päätöstä lähteä, mutta ainakin voimme katsoa toisiamme silmiin ja sanoa, että olemme tehneet voitavamme, jotta ero olisi järjestäytynyt.
Sopimuksen hyväksyminen tietäisi Britannialle tasaista tietä ulos EU:sta, koska eroa seuraisi ensi vuoden loppuun asti ulottuva siirtymäaika. EU-maiden odotetaankin olevan suopeita lisäajalle, jos sen avulla vältetään hallitsematon ero.
Brexit-neuvottelija Michel Barnier on jatkamassa EU:n neuvottelijana myös seuraavassa vaiheessa.

STT

Kuvat: