Dohassa on riittänyt meteliä – Sari Murto on seurannut MM-kisat paikan päällä alusta asti

0
Suomalaisfanit ovat seuranneet MM-kisoja Khalifa-stadionin takasuoralla.

Dohan MM-kisojen aikana on puhuttu kyllästymiseen asti yleisökadosta ja Khalifa-stadionin heikosta tunnelmasta.

Suomen Yleisurheilufanit ry:n puuhanainen, salolainen Sari Murto, on seurannut kisat paikan päällä alusta asti. Hän ei allekirjoita median väitteitä.

– Median kirjoitukset eivät yhtään vastaa sitä, millainen tunnelma on ollut paikan päällä. Tunnelma on ollut koko ajan hyvä ja meteliä on ollut takasuoran katsomossa koko ajan, Murto kertoi sähköpostitse Dohasta.

Murto on ollut osa Suomen noin 60 hengen faniryhmää. Murron tytär Wilma osallistui seiväshypyn karsintaan kisojen avauspäivänä.

Useita arvokisoja kiertänyt Murto kuvailee Dohan kokemustaan ”mielenkiintoiseksi”.

– Asiat toimivat, mutta malttia tarvitaan, Murto tiivistää.

Esimerkiksi perjantai oli Dohassa pyhäpäivä ja 10 kilometrin matka stadionille kesti yli tunnin. Turvallisuusohjeet olivat tiukat, mutta Murron ja muiden fanien onneksi niitä ei sellaisenaan ole noudatettu.

– Esimerkiksi liput saivat olla maksimissaan 50 senttiä, mutta ensimmäisenä päivänä kävi selväksi, ettei rajoituksia käytännössä ole. Toisaalta joltakin on viety turvatarkastuksessa kynä.

Perjantaina stadion olikin täynnä, kun järjestäjät päästivät katsojia ilmaiseksi sisälle.

– Ovet oli pakko sulkea, kun kaikki paikat oli täynnä.

Perjantaita lukuun ottamatta katsomossa on ollut väljää, mikä on sopinut suomalaisfaneille, sillä he ovat päässeet vaihtamaan paikkoja sinne, missä on tapahtunut.

Murto ”värväsi” yhden paikallisen koululaisryhmän kannustamaan Kristiina Mäkelää kolmiloikan karsinnassa.

– Sovimme opettajan kanssa, että aina kun Kristiina hyppää, niin nousen seisomaan ja näytän, että nyt taputetaan yhdessä. Ja näin tehtiin. Se oli yksi upeimpia kokemuksiani katsomossa. Tunsimme tekevämme samalla yleisurheilukulttuurin kehittämistyötä Qatarissa, Murto kirjoittaa.

Pääsylippu takasuoralle maksaa noin 15 euroa päivältä ja stadionilla saa vesipullon 25 sentillä.

Eettiset asiat ovat luonnollisesti askarruttaneet myös Murtoa.

– Omasta mielestäni kisoja ei pitäisi tuoda tällaiseen ekologisesti ja eettisesti kestämättömään paikkaan, vaikka taloudellisessa mielessä tämä on ollut suomalaiselle ja kansainväliselle yleisurheilulle hyvä asia.