EU valittiin 25 vuotta sitten

0
Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari järjesti tiedotustilaisuuden, kun Euroopan unionin jäsenyydestä järjestetyn kansanäänestyksen tulos oli selvinnyt 16.10.1994. Kuva: Lehtikuva/Ilkka Ranta

Suomessa järjestettiin 25 vuotta sitten kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Kyllä vai ei -asetelmassa kysymys kuului: Tuleeko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen mukaisesti?
Suomen edellisessä kansanäänestyksessä vuonna 1931 oli kysytty kieltolain jatkamisesta.

EU-äänestyksessä enemmistö kannatti jäsenyyttä. Kanta oli selvä, mutta kyllä-puolen voitto ei ollut ylivoimainen. Äänestäneistä 57 prosenttia kannatti unionin jäsenyyttä, ja 43 prosenttia vastusti sitä.
Missä tahansa vaalissa tällainen tulos antaa voittajille selkänojan, mutta samalla se pakottaa ottamaan myös hävinneen puolen näkemyksiä huomioon.

Euroopan unionin budjetissa maatalouden rahoitus on suurin menoerä. Suomen EU:lta saamista 1,5 miljardista eurosta lähes 900 miljoonaa tulee maataloudelle.
Pelko maatalouden tulevaisuudesta näkyi neuvottelujen aikana ja äänestyksen jälkeen. Jäsenyyttä vastustettiin maatalous- ja maaseutualueille. Päätös tehtiin kuitenkin pääministeri Esko Ahon (kesk.) hallituksen viimeisinä kuukausina.
Britannian Brexit-äänestyksen jälkeen voi vain kuvitella, millaista kampanjointia sosiaalisessa mediassa olisi käyty Suomen kansanäänestyksen alla. Somea ei ollut, mutta talvella 1994 viljelijät muun muassa kippasivat lumikuormia EU-lähetystön eteen Helsingissä. Lokakuisen äänestyspäivän iltana maataloustuottajien MTK:n toiminnanjohtaja puolestaan sanoi, että tulos tuo suruajan moniin tuottajaperheisiin.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreen analyysin mukaan suomalaisten EU-asenteissa korostuvat myönteiset asiat. Samanlaista viestiä kuului eri tahoilta viime kevään Euroopan parlamentin vaalien alla.
Hyvänä suomalaiset pitävät muun muassa liikkumisen vapautta, Euroopan vakautta ja sisämarkkinoiden tuomaa taloudellista vaurautta. Huolta aiheuttavat hallitsematon maahanmuutto ja kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventuminen. Harva haluaa, että Iso-Britannian ero toteutuu.
Teemat ovat samoja, joiden kanssa koko unioni tasapainoilee. On hyvä erottaa, mitkä ongelmat ovat EU:n aiheuttamia, ja mitkä taas voidaan ratkaista käytännössä vain unionin tasolla.