Halikonlahdelle tulee kauan toivottu esteetön polku

0
Urakoitsija Jorma Halonen tasoittaa uudelle luontopolulle tuotua soraa, jonka päälle tulee vielä kivituhkaa. – Tasoitus tehdään pääosin koneella, mutta kapeimmat kohdat täytyy tasoittaa käsipelillä, hän kertoo.

Salon Halikonlahdelle tehdään parhaillaan esteetöntä luontopolkua. Noin kahden kilometrin mittainen reitti kulkee jätevedenpuhdistamon käytöstä poistettujen altaiden ympäristössä.

– Esteetöntä reittiä on toivottu kaupungilta jo pitkään, mutta sopiva paikka on puuttunut. Hyvä paikka löytyi yllättävän läheltä, sanoo Salon kaupungin vapaa-aikapalveluiden johtaja Hilpi Tanska .

Halikonlahden lintualtaita on aikaisemmin kiertänyt reilun kolmen kilometrin mittainen reitti. Uusi polku kulkee osin Halikonlahden lintupolun reitillä, mutta linjaukseen on tehty joitain muutoksia.

Uusi reitti kiertää niin sanotun jätevedenpuhdistamon kolmosaltaan.

– Vanha reitti kulkee osin Satamakadun varren kevyen liikenteen väylää. Uusi reitti on kokonaan altaiden puolella, eikä Satamakadun yli tarvitse kulkea. Uusi polku ei myöskään kierrä puhdistamon huoltotietä pitkin, Tanska kertoo.

Luontopolusta on tulossa niin tasainen ja leveä, että siellä pääsee kulkemaan esimerkiksi pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa.

– Polku jää paikoin ihan entiselleen. Sitä on tasoitettu ja sinne on tuotu soraa. Soran päälle laitetaan vielä kivituhkaa, kertoo polkua urakoiva salolainen Jorma Halonen , joka on tehnyt myös Tupurin lähiliikuntapaikan rengasradan.

Uudella esteettömällä polulla mahtuu kulkemaan esimerkiksi pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa. Polku kiertää niin sanotun kolmosaltaan.

Salon kaupungin liikuntapalveluiden suunnitelmissa on myös rakentaa uuden polun varrelle noin metrin korkuinen lava, jonne pääsisi luiskaa pitkin myös pyörätuolin kanssa.

– Lavalta näkisi paremmin ympäröivän maiseman ja veden. Voi kuitenkin olla, ettei lavan rakennus mahdu tämän vuoden budjettiin, Tanska sanoo.

Reitillä on vanha silta, joka aiotaan uusia. Myös reitin varrella olevat vanhat piilokojut on tarkoitus korjata.

Uutta polkua rakennetaan retkeilyreittien ja luontopolkujen opasteiden ja rakenteiden parantamiseen tulleiden määrärahojen turvin. Esteettömän polun rakentamiseen käytetään tänä vuonna 10 000 euroa. Polkua on tarkoitus kehittää vielä tulevina vuosina.

Halikonlahden uuden luontopolun suunnitelmiin on käynyt tutustumassa myös Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n edustaja pyörätuolin kanssa.

– Tämä on todella tärkeää, jotta polusta saadaan oikeasti esteetön ja toimiva, Tanska sanoo.

Esteetön polku on myös saamassa oman parkkipaikan, joka rakennetaan Satamakadun varteen lintualtaiden puolelle. Lähtö reitille tapahtuu parkkipaikalta.

– Parkkipaikalle löytyi helposti hyvä paikka, Tanska toteaa.

Esteetön luontopolku on tarkoitus avata käyttäjille vielä ennen talven tuloa.

– Riippuu kuitenkin paljon keleistä, että mitä kaikkea ehditään tekemään.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa ja sen viralliset avajaiset pidetään ensi keväänä. Esteettömän polun kunnossapidosta vastaa liikuntapalvelut. Lintupolusta huolehtii puolestaan edelleen kaupungin ympäristönsuojelu.

Alueella on myös toinen ympäristönsuojelun ylläpitämä luontopolku. Reilun kilometrin mittainen Vuohensaaren luontopolku kulkee lähisaaren vanhassa metsässä.

Halikonlahti on ainutlaatuinen luontoympäristö, sillä siellä sekä ympäröivissä pelto- ja metsävyöhykkeissä pesii yli sata eri lintulajia. Halikonlahti on ollut tunnettu lintupaikka jo 1800-luvulla.

Uutta polkua tekevä salolainen Jorma Halonen esittelee lintutornia, joka sijaitsee reitin varrella. – Täältä on hienot näkymät joka suuntaan, hän sanoo.

Luonnossa kulkevia esteettömiä reittejä vain Teijolla

Uudelle esteettömälle luontopolulle löytyy Salosta varmasti käyttäjiä, sillä luonnossa kulkevia reittejä on tällä hetkellä tarjolla vain Teijon kansallispuistossa.

Teijolla pääsee kulkemaan esteettömästi kahdella reitillä. Jeturkastin reitti pysäköintialueelta muinaisrannalla on noin 700 metrin pituinen.

Kariholman pysäköintialueelta pääsee puolestaan Kariholman taukopaikalle esteetöntä reittiä, joka on noin 600 metriä. Kummallakaan reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Salon kaupungin alueelta löytyy esteetön kävelyreitti, joka toteutettiin kaupungin ja Ilolansalon yhteistyönä noin kymmenen vuotta sitten. Reitti kulkee kevyen liikenteen väyliä pitkin ja sen varrella on muutamia penkkejä.

Myös Paimioon uusi ulkoilupolku

Paimioonkin on valmistunut uusi ulkoilupolku. Paimionjoen suurimman sivujoen, Vähäjoen, rannassa kiemurtelee Vähäjokipolku.

Vähäjokipolku alkaa Vistantieltä Vähäjoen sillan kupeesta ja yhdistyy matonpesupaikan polkuun. Ulkoilupolun pituus on 1,4 kilometriä ja leveys noin 2 metriä.

Ulkoilupolun suunnittelu alkoi vuonna 2015. Uuden polun suunnitteli Frédéric Tranchand , ja sen rakentaminen aloitettiin tämän vuoden helmikuussa. Noin 90 000 euroa maksaneen polun rahoitukseen kaupunki sai avustusta EU:n maaseuturahastosta ja Varsin Hyvä ry Leader-ryhmältä.

Maastoltaan vaihtelevan polun varrelle on asennettu levähdykseen tarkoitettuja penkkejä sekä kolme opastaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja historiasta, kuten alueella toimineista Vähäsillan pajasta ja Suomen Saviteollisuus Oy:stä.

Lähes koko polku on valaistu. Polun valot ovat sammutettuina yöaikaan eli kello 01 ja 05 välisenä aikana.

Vähäjokipolku liitetään myös Tammireitistöön, joka on Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon hanketyönä kehittelemä reitistökokonaisuus. (SSS)