Jään murtamista ja jäänmurtajia

0
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump keskustellivat muun muassa jäänmurtajista.

Presidentti Sauli Niinistö osoitti jälleen hallitsevansa suvereenisti diplomatian sen korkeimman sarjatason pääpelikentällä, USA:n presidentin Donald Trumpin kotiareenalla Valkoisessa talossa.
Niinistö muistutti taiten Trumpia demokratiasta ja sen vaalimisen tärkeydestä tavalla, jonka voi käsittää myös pieneksi piikiksi monia demokraattisia arvoja suoranaisesti pilkkaavan Trumpin suuntaan. Samalla Niinistö korosti, että Eurooppa ja USA tarvitsevat toisiaan.
Tässäkin Niinistö sai lisättyä, että hintojen tietämisen lisäksi tulee huomioida myös arvot.

USA:n mediaa ei Suomi juuri kiinnostanut. Trumpin virkarikostutkinta varasti huomion. Niinistöstä tuli sisäpoliittisen talk shown katsoja. Trump tosin usutti, sekä kohteliaana isäntänä että oma lehmä ojassa, toimittajia osoittamaan kysymyksiä vieraalleen Niinistölle.
Niinistö väläytti kuivakkaa huumorintajuaan kuvatessaan Trumpiin ja Ukrainaan keskittynyttä lehdistötilaisuutta oikein miellyttäväksi. Niinistö totesi, että ”Viihdyin oikein hyvin.”

Presidentti Trumpista voidaan olla montaa mieltä, mutta häntä ei virka-asemansa takia turhaan kutsuta maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi. Kun USA:n presidentti älähtää, ja sitä tapahtuu usein, kalikat lentelevät ja ne tekevät osuessaan kipeää.
Presidentit tapasivat Valkoisessa talossa jo kolmatta kertaa kolmessa ja puolessa vuodessa. Kaikkiaan Niinistö on vieraillut Valkoisessa talossa kuusi kertaa.
On pääteltävissä, että Niinistö on Trumpille toivottu ja arvostettu vieras. Toimeen tullaan, vaikka asioista ei samaa mieltä oltaisikaan. Trump pitänee Niinistöä jään murtajana lännen ja idän välillä sekä EU:n että Venäjän suuntaan.

Presidentit keskustelivat muun muassa arktisesta alueesta, 5G-verkoista ja Nokiasta. Trump osoitti huomattavaa kiinnostusta Suomen jäänmurtajaosaamiseen. Murtajien myynti USA:han on osoittautunut vaikeaksi, joten korkean tason apu on tervetullutta.
5G-verkkojen myyntitilanne USA:n markkinoille on Nokian kannalta otollinen, sillä iso kilpailija Huawei on USA:n mustalla listalla. Tässäkään ei presidentillisestä tuesta ole haittaa.