Kaarinan Barbaari sytytti Salohallin – Riku Laine ei tuonut kentälle kipinää vaan liekinheittimen

1
Riku Laineen yhteistyö toimii niin pelaajien kuin kannattajien kanssa.

Salohallissa oli hiljaista lauantai-illaksi, lukuun ottamatta Lahdesta tullutta melukasta tusinaa. Syy hiljaisuuteen oli sarjanousija Lahti Basketballissa, joka oli saanut Vilppaan täysin raiteiltaan.

Ottelu oli kolmannen neljänneksen puolivälissä tilanteessa 40–56, eikä mikään kentällä siihen mennessä tapahtunut viitannut siihen, että Vilpas kaventaisi loistavasti puolustaneen vierasjoukkueen etumatkaa yli pisteen minuuttivauhdilla.

– Katsoin siinä vaiheessa Jereä (apuvalmentaja Anttila) rukoillen, että kerro, mistä saadaan kipinä, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kertasi.

Ehkä paras kipinämikko, Koivisto sukunimeltään, istui vaihtopenkillä siviilit päällä, joten parhaaksi vaihtoehdoksi jäi Riku Laine.

Laine ei tuonut kuitenkaan kentälle kipinää, vaan liekinheittimen, joka sytytti kotijoukkueen lisäksi kotiyleisön. ”Kaarinan Barbaari” oli lempinimensä veroinen: Laine repi, riisti ja rankaisi kovalla prosentilla, ja Lahti kadotti konseptinsa täysin.

– Ville on sanonut, että kun menet kentälle, niin mielummin överit kuin vajarit. Ekalla puoliskolla ei ollut kivaa kellään, tokalla oli tosi hauskaa kaikilla, liigauransa ennätyspisteet (17) heittänyt Laine muotoili.

Laine otti myös Vilppaasta eniten levypalloja (6), riisti useimmin (3) ja merkkautti ottelun parhaan plusmiinuslukeman (+23), vaikka pelasi joukkueesta vähiten (16.23)!

Laine on ottanut alkukaudella valtavan kehitysloikan.

– Tilanne on erilainen verrattuna edellisiin kausiin. Nyt kun vedän tuollaisella räminällä ja tulee pari huonoa suoritusta, niin en joudu heti penkille.

Tuomisen sisäänajama intensiivinen pelitapa näyttää sopii Laineelle.

– Ville on antanut mulle selkeän roolin. Tee työsi ja auta (joukkuetta) voittamaan.

Kumpi on korkeammalla: Salohallin katto vai Riku Laineen itseluottamus?

– Riippuu päivästä ja tilanteesta. Salohallin katto toivottavasti vielä.

Koripallo-ottelua kutsutaan usein perusteetta vuoristoratamaiseksi. Eilistä ei voi paremmalla termillä ilmaista.

Lahti vei ensimmäiset viisi minuuttia 6–12, Vilpas vastasi 16 pisteen putkella ja Lahti nokitti viemällä kahdeksan minuutin pätkän 2–20. Viimeinen vartti meni Vilppaalle tyrmäävästi 49–28. Vähemmästäkin menee pää sekaisin.

– Hyvät hetket ovat todella hyviä ja synkät hetket todella synkkiä. Aika monta tuntia menee, kun tätä peliä kelaa ja miettii, että mitä tapahtui, Tuominen naurahti.

Yksi syy vuoristoratamaisuuteen löytyy Vilppaan joukkueen rakenteesta. Joukkueessa ei ole selkeää johtavaa pistenikkaria, jonka käsiin pallon voisi pelata heikoilla hetkillä. Esimerkiksi Lahdella tällainen pelaaja on Courtney Stockard, joka linkosi eilen 28 pistettä.

– Siksi me tarvitsemme tasaisesti onnistujia. Jos Riku Laine on paras pistemiehemme, niin sekin kertoo siitä, että raavimme näitä voittoja kollektiivisuuden ja intensiteetin kautta, Tuominen analysoi.

Eilinen voitto oli kollektiivisuutta parhaimmillaan. Yhdeksän pelaajan rotaatiosta eniten pelasi selkävaivaisen Koiviston minuutteja kahminut Henri Kantonen (28.58). Jokainen yhdeksiköstä heitti vähintään neljä pistettä ja vain Juho Nenonen jäi ilman levypalloa.

Se neljään pisteeseen jäänyt pelaaja oli Reggie Dillard , joka pelasi syksyn parhaan ottelunsa. Dillard merkkautti 20 minuutissa kovan plusmiinuslukeman +16.

– Teemme tätä joukkueena. Se vaatii sitä, että energiaa tulee jokaiselta pelaajalta. Tämä on meidän valittu tie: kova syke ja kaikki jätkät kentälle, Tuominen toisti.

Yksi esimerkki laajasta materiaalista oli sekin, että Vilpas vei vaihtopenkin pisteet peräti 37–9.

– Neljässä ensimmäisessä ottelussa DJ (Laster) on tainnut kerran heittää yli 20 pistettä (KTP:tä vastaan 22), Tuominen antoi toisen esimerkin.

Eilen Laster heitti Laineen tavoin 17 pistettä. Kymmenen pistettä nakuttivat Jamuni McNeace, Kantonen ja Teemu Rannikko, joka jakoi yhdeksän korisyöttöä ja oli parhaimmillaan taas silloin, kun sitä eniten vaadittiin.

15 pistettä heittänyt Vesa Mäkäläinen vei voiton tutusta tanssiparistaan Juho Nenosesta.

Vilpas–Lahti Basketball 89–84 (25–18, 6–23, 28–23, 30–20)

Vilppaan pisteet/levypallot: DJ Laster 17/4, Riku Laine 17/6, Jamuni McNeace 10/4, Teemu Rannikko 10/1/9 syöttöä, Henri Kantonen 10/2, Juho Nenonen 9/0, Aatu Kivimäki 7/3, Tim Coleman 5/5, Reggie Dillard 4/1.

Lahti: Courtney Stockard 28/7, Vesa Mäkäläinen 15/4, Tuomas Hirvonen 13/6/6 syöttöä, Devante Wallace 11/2, Jerry Evans Jr. 10/4, Arttu Saarijärvi 3/1, Sami Ikävalko 2/0, Desmond Hubert 2/3, Eemeli Lampén 0/1, Aleksanteri Ahola 0/0.

Levypallot: 29–30
Syötöt: 19–17
Menetykset: 14–14
Heittoprosentit:
1p: 79–67
2p: 66–58
3p: 43–44

Erotuomarit: Ari Mikkola, Karolina Andersson, Aleksi Antinmaa.
Yleisöä: 1 255.

OHO!

Riku Laine on heittänyt tällä kaudella vain kaksi ohiheittoa (kakkoset 8/8, kolmoset 3/5, vaparit 3/3).

Vilppaan seuraava ottelu: ke 16.10. Vilpas–Karhubasket Salohallissa kello 18.30.

Sixth player

Hyvä Riksa! Upea asenne, siinä on mallia muillekin.. noin taistellaan voitto kotiin.