Kaikki ovet olivat avoinna – Jymyn kumoon jyrännyt LP Viesti jatkaa Mestaruusliigassa ilman pistemenetyksiä

0
Lotta Piesanen iski pallo ohi Kaisa Nymanin ja Annina Keinosen Jymy-torjunnan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

LP Viestin pelaajiston laajuus ja laatu tulivat ihailtavan hyvin esiin keskiviikkoisessa lentopallon naisten Mestaruusliigan kotiottelussa Nurmon Jymyä vastaan. Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen antoi huilivuoron yleispelaaja Anu Ennokille sekä päästi vaihdosta irti nuoria pelaajia peliesityksen sen enempää kärsimättä.
LP Viesti peittosi Jymyn selkeästi 3–0 ja jatkaa ilman pistemenetyksiä kolmen ottelun jälkeen. SSS:n isännöimää kamppailua seurasi Salohallin lehtereillä reilut 1 000 katsojaa.
Pientä nurmolaishallintaa nähtiin ainoastaan kolmannessa erässä, jonka alussa vieraat siirtyivät 5–0-johtoon. LP Viesti sai kuitenkin rivinsä nopeasti järjestykseen, eikä lisäeriä tarvittu.
– Meiltä oli sellainen esitys kuin sen pitää olla. Kahdessa ensimmäisessä erässä pidimme tasomme todella korkealla. Päätöserän hoidimme kunniakkaasti, yleispelaaja Lotta Piesanen tiivisti.
Kotijoukkueen vastaanotto pysyi läpi ottelun niin hyvin kasassa, että passari Viktoriia Tuchashvilillä oli vaivatonta jaella namupaikkoja joukkuekavereilleen verkolla.
– Silloin on kaikki ovet avoinna (hyökkäyksessä), kun vastaanotto nousee noin hyvin, Piesanen kiteytti jyväskyläläisittäin.

Piesanen, Tuchashvili ja EM-kisoihin päässyt keskitorjuja Anna Czakan jäivät täksi syksyksi jäljelle LP Viestin viime kauden avausseitsikosta. Piesanen taistelee pelipaikasta tällä kaudella virolaisten Ennokin ja Nette Peitin kanssa.
– Hyvä, että harjoituksissa on haastajia. Pitää tehdä parhaansa koko ajan. Anu ja Nette puskevat minua eteenpäin, Piesanen kuvaili kilpailuasetelmaa.
Oletko joutunut opettelemaan viroa?
– En. Itse asiassa Anu ja Nette puhuvat suomea hyvin. Anu ymmärtääkin kaiken ja Nettekin koko ajan enemmän, joten eiköhän me suomen kielellä mennä, Piesanen naurahti.
Kentälle kahden ensimmäisen erän loppupuolella päässyt 17-vuotias hakkuri Arita Tervana ilahdutti yleisöä iskemällä seitsemästä passista kuusi pistettä. Myös kakkospassari Veda Mansikkaviita ja keskitorjuja Inka Mehtola saivat hieman peliaikaa.
– Peruspelaamisemme on hyvällä tasolla oli sitten kentällä kuka tahansa, kapteeni Czakan iloitsi.
LP Viestin tilastoista ei moitteen sijaan löytynyt. Salolaiset sortuivat yhteensä vain kolmeen suoraan hyökkäysvirheeseen, ja puolustuksiakin tuli otteluun 14 enemmän kuin vastustajalla.
– Näillä numeroilla on vaikea hävitä ottelua. Hyvä merkki on, että ilman Anua vastaanottomme oli alkukauden parasta, päävalmentaja Lemminkäinen totesi.

Jymy sai tehdä Salohallin kirkkaissa valoissa jokaisen pisteensä eteen täyden päivätyön. Virheitä sen sijaan tuli turhankin paljon ja monesta eri syystä: muun muassa kahdesti joukkueen vastaanottoryhmitys oli väärä.
– Vähän eri sarjassa olemme LP Viestin kanssa, jos katsotaan pelaajamateriaalia ja kokemusta, Jymy-luotsi Kari Tuomela sanoi.
Jymy tippui viime kaudella LP Viestille puolivälierissä, ja tuolloin nurmolaisten kokoonpanossa oli neljä ulkomaalaispelaajaa. Täksi kaudeksi joukkue hankki yhdysvaltalaiset Jody Larsonin ja Perry Ramseyn.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei lisäulkomaalaisia ole tulossa. Pitää treenata, parantaa ja kehittää tämän joukkueen peliä, Tuomela kertoi.
Jymy on jäänyt kolmessa ottelussaan ilman pisteitä, mutta vastustajatkin ovat olleet huippuluokkaa: vahvistunut LiigaPloki sekä kestomenestyjät Hämeenlinna Lentopallokerho ja LP Viesti.

Salolaiset matkaavat seuraavaksi pohjoisen kiertueelle 12 pelaajan voimin kohtaamaan Pölkky Kuusamon ja WoVo Rovaniemen.
– Lähdemme junalla lauantai-iltana. Inka ja Arita jäävät Saloon, ja Arita menee A-tyttöjen turnaukseen, Lemminkäinen valotti.

Naisten Mestaruusliiga
LP Viesti–Nurmon Jymy 3–0 (25–13, 25–15, 25–20)
LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/-1, Katarina Pilepic 9/+7, Veda Mansikkaviita (passari) 0/-1, Lotta Piesanen 6/+4, Anna Czakan 9/+8, Arita Ternava 6/+5, Nette Peit 13/+6, Inka Mehtola 1/+1, Kayla Haneline 13/+9. Libero Eveliina Rautiainen 1/+1 ja vastaanottoprosentti 58.
Jymy: Annina Keinonen (passari) 3/+3, Perry Ramsey 6/-3, Jody Larson 12/+4, Kaisa Nyman 7/+6, Jessica Salminen 1/-1, Sofia Norrbacka 1/-1, Sara Niemi 5/-1, Henni Rinta-Keturi 2/-1. Libero Pauliina Vilppolan vastaanottoprosentti 75.
Hyökkäysprosentti: 48–31.
Vastaanottoprosentti: 55–49.
Torjuntapisteet: 9–9.
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 9–2/6–8.
Tuomarit: Mira Caven, Jori Ostrovskij.
Yleisöä: 1 069.
SSS-pistekilpailu: Anna Czakan 3, Kayla Haneline 2, Arita Ternava 1. Pistekilpailun kokonaistilanne: Haneline 4, Ennok 3, Czakan 3, Peit 1, Ternava 1.
OHO!
LP Viestin vastaanottoprosentti huiteli avauserän jälkeen yli 70:ssä, toisenkin erän jälkeen se oli vielä 68.
LP Viestin seuraava ottelu: Pölkky Kuusamo–LP Viesti sunnuntaina kello 17.