Kaivoslakia syytä uudistaa

0
Kaivoslakia halutaan uudistaa. Kuva Sotkamo Silverin hopeakaivosalueelta.

Suomen kaivoslainsäädäntö kaipaa uudistamista. Tätä vaaditaan kansalaisaloitteessa, ja samaa mieltä tuntui olevan myös eduskunta, kun aloitetta käsiteltiin täysistunnossa.
Nykyisen lain perusongelma on, että se antaa maaperän rikkaudet kaivostoimintaa harjoittaville suuryhtiöille. Kunnat ja valtio hyötyvät vain välillisesti, mutta pahimmillaan voivat joutua taistelemaan kaivostoiminnasta aiheutuneiden ympäristöongelmien kanssa.

Nykyisen kaivoslain taustalla on ollut ajatus, että kunhan saadaan edes joku hyödyntämään maaperän rikkauksia. Kaivostoiminta vaatii pääomia, ja lainsäädännöllä haluttiin helpottaa suurten ulkomaisten kaivosyhtiöiden investointeja Suomeen.
Kansalaisaloitteen mukaan maaperän kaivosmineraalien pitäisi olla valtion ja maanomistajien omaisuutta. Aloitteessa vaaditaan, että vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäviksi. Lisäksi kaivostuotannosta tulee maksaa kohtuulliset hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle.

Aloitteen tavoitteita on helppo kannattaa. Suomen maaperän rikkauksia ei ole järkevää jakaa ilmaiseksi monikansallisille yhtiöille. Myös ympäristöhaittoihin pitää varautua riittävän suurilla vakuuksilla.
Niin tiukkaa uudesta kaivoslaista ei pidä kuitenkaan tehdä, että se vaikeuttaisi uusien kaivosten avaamista. Kaivokset ovat akkuliiketoiminnan alkupiste, jota Suomessa voidaan jatkaa kemianteollisuudella ja akkutehtailla.
Kysyntää etenkin sähköautojen akuille maailmalla kyllä riittää.

Juuri nyt on oikea aika ottaa kaivoslaki uuteen käsittelyyn. Liikenteen sähköistyminen lisää voimakkaasti litiumioniakuissa tarvittavaa koboltin kysyntää, ja sitä Suomen maaperästä arvioidaan löytyvän runsaasti.
Hyvä esimerkki on australialais-suomalainen kobolttia etsivä kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt, joka on jättänyt varausilmoituksia 5 700 neliökilometrille Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa.
Kaivostoiminnan uudet lait on syytä kirjoittaa valmiiksi ennen kuin kaivosyhtiöt ryntäävät hakemaan akuissa tarvittavia mineraaleja.