Kehitysvammaisilta varastettu rahaa Salossa

3
Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Poliisi tutkii, kuka on varastanut kehitysvammaisten omia rahoja Salon kaupungin kehitysvammahuollossa. Kateissa on tuhansia euroja, jotka on annettu henkilökunnan säilytettäväksi.

– Asia on omaisten tiedossa, kehitysvammahuollon esimies Laura Tuominen sanoo.

Kehitysvammahuolto teki itse tutkintapyynnön poliisille syyskuussa sen jälkeen, kun väärinkäytökset olivat paljastuneet kaupungin omassa valvonnassa.

– Meillä on ohjeistus asiakasvarojen käytöstä, seurannasta ja tarkistamisesta, sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen toteaa.

Asiakasvaroilla tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä asiakkaana olevan ihmisen käteisvaroja, pankkikirjoja, pankki- ja luottokortteja sekä arvoesineitä. Se sisältää myös ne tulot ja käyttövarat, jotka asiakas saa hoidon aikana.

– Jokainen satanen on pienituloiselle iso asia, Purhonen muistuttaa.

Salo tuottaa itse lähes kaikki kehitysvammahuollon palvelut. Tarjolla on kahdeksan ryhmäkotia sekä kaksi työ- ja toimintakeskusta. Tuominen ja Purhonen eivät kerro, missä väärinkäytökset ovat paljastuneet. He eivät myöskään halua kommentoida sitä, ketä tai keitä väärinkäytöksistä mahdollisesti epäillään.

– Tilanne on kurja, ja suhtaudumme asiaan vakavasti. On kuitenkin viisasta olla epäilemättä mitään. Haluamme, että asia tutkitaan huolellisesti. Vaikea arvioida, kauanko siihen menee aikaa, Tuominen sanoo.

Kuntaliiton malliohjeen mukaan ”yksikön johtajalla/vastuuhenkilöllä on vastuu siitä, että toiminta on asianmukaista. Työketjujen tulee olla sellaisia, että väärinkäytösten mahdollisuus minimoidaan. Hän myös vastaa toiminnan riittävästä sisäisestä valvonnasta”.

Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut poliisia kommentoimaan jutun tutkintaa.

Eija Seppälä

Eipä ole ihan eka kerta, kun tän tapaista sattuu. Toivottavasti saadaan kiinni, vaikkei se paljoa auta. Että kehtaa joku olla noin häikäilemätön.

Änkyrä

Rikolliset ovat rikollisia, eivät mitään herrasmiehiä. Vievät köyhältä polkupyörän, mummolta kukkaron ja kiristävät toisiltaan, jos eivät muuta löydä.

Varastetut rahat menevät päihteisiin ja velkoihin. Isompi rosvo hakkaa rautaputkella pienempää, kunnes tämä lähtee varkaisiin.

Rikollisilla ei ole kunniaa, vaan otetaan kaikki, mikä on löysästi kiinni.

Keijo K.

Mielenkiintoista seurata, miten tuo kuntaliiton ohjeen mukainen vastuu tulee näkymään toteutuneena. Onko se vastuu ylemmällä vai ylimmällä johdolla? Toisaalta sama asia, kunhan joku vastaa.