Suomi-rockin omaperäinen uudistajabändi Tiisu tekee hartaasti odotetun paluun keikkalavoille. Ainut toistaiseksi julkistettu keikka on 22. marraskuuta Helsingissä On the Rocksissa, mutta yhteistyösopimus uuden keikkamyyjän kanssa ja levy-yhtiön vaihto antavat luvan odottaa lisää keikkoja ja uutta levyä.

Lähes pari vuotta keikkatauolla olleen bändin somerolaissyntyinen keulahahmo Henrik ”Henkka” Illikainen sanoo heränneensä elämän rajallisuuteen ja siihen, ettei niin mainiota bändiä kuin Tiisu kannata haaskata keikkataukoa venyttämällä.

– Nyt pakko päästä äkkiä keikalle kokemaan se rakkain asia eli soittaminen Tiisun kanssa livenä. Jos miettii meidän bändiä, olisi todella sääli heittää veivit tässä tilanteessa, Illikainen miettii.

Fanit ovat odottaneet bändin paluuta: Helsingin-keikan lipuista on jo myyty yli puolet.

Henrik Illikaisen johtama Tiisu on tunnettu riehakkaasta keikkamenosta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Bändin facebook-sivuilla pyörii mystinen Henkan jäljellä oleva elinaika -laskuri, jossa on alle 40 päivää jäljellä.

– Syytä huoleen ei pitäisi olla, Illikainen sanoo.

Hän on vaitonainen bändin tulevaisuudesta, mutta myöntää, että sitä on suunniteltu. Ennustaako laskuri kenties uuden musiikin ilmestymistä?

Tiisun ensimmäinen albumi on vuonna 2015 ilmestynyt Elämän Koulu. Toinen levy Tänne ei jää kukaan ilmestyi vuonna 2017. Bändin suurimpia hittejä ovat Henrik Illikaisen säveltämät Elämältä turpiin sain, Tänään sä musta hullaannut, Suomalaisen suurin riesa on sisu ja Virtaset.

Somerolta lähtöisin olevalla Henrik Illikaisella on päävastuu Tiisun biisien kirjoittamisesta. Rummuissa Riku Sonkkanen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Tiisun keikkatauon aikana Henrik Illikainen on tehnyt kokeilevampaa musiikkia muun muassa Beetlehemin ja Vulvaruton riveissä. Lisäksi on syntynyt useita soololevyjä. Nyt Illikainen kertoo tehneensä uutta Tiisu-musiikkia.

– Sooloprojektit pyörivät omalla painollaan. Niiden funktio on erilainen kuin Tiisun. Tiisu on enemmän elämäntyö, jonka musiikkia haluaa valmistella rauhassa. Muut ovat nopeammin ulos oksennettavaa materiaalia, Illikainen kuvailee.

Henrik Illikainen on muuttanut tänä vuonna Helsingistä Järvenpäähän.

– Parisuhdesyistä, sanoo Tiisun solisti, kitaristi ja biisintekijä, joka seurustelee omaa musiikkiaan niin ikään toteuttavan Ida Niemen kanssa.

– Järvenpää on vähän lähempänä Someron pienuutta, mutta Helsingin palveluilla.

Kaikki Tiisun kuusi alkuperäisjäsentä ovat edelleen mukana bändissä, jonka keikat myy vastedes tapahtumajärjestäjä Fullsteam Agency. Levy-yhtiö Sony Music on puolestaan vaihtunut Kaiku Entertainmentin uuteen, vaihtoehtoisempaan musiikkiin keskittyvään levymerkkiin Left.

Tiisu keikkailee perjantaina 22.11. musiikkibaari On The Rocksissa (Mikonkatu 15, Helsinki). Liput ennakkoon 15 euroa/ovelta 16 euroa.

Tiisun jengi koossa

Henrik Illikainen: laulu ja kitara
Mikko Aaltio: kitara, puhaltimet ja perkussiot
Väinö Karjalainen: basso
Petteri Pulkkinen: kitara
Riku Sonkkanen: rummut
Antti Vuorenmaa: koskettimet