Keskusta sai hieman valoa

0
Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni näyttää saaneen puolueen kannatukseen myötätuulta. Kuva otettu 17.9. ennen hallituksen budjettiriihen alkua.

Ylen uudessa gallupissa keskustan pitkään jatkunut alamäki näyttää taittuneen. Puolueen kannatus on edelleen poikkeuksellisen matala, mutta kuitenkin 1,2 prosenttiyksikköä parempi kuin kuukauden takaisessa mittauksessa.
Perussuomalaisten asema kyselyn kärjessä on vahva. Eroa toisena olevaan kokoomukseen on lähes neljä prosenttiyksikköä.

Keskustan puheenjohtajavaihdos näyttää vaikuttaneen myönteisesti puolueen suosioon. Ylen puoluekyselyssä on merkkejä kannatuksen elpymisestä.
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni valittiin syyskuussa uudeksi puheenjohtajaksi paikkansa jättäneen Juha Sipilän tilalle. Ainakin tämän mittauksen mukaan vaihdos otettiin hyvin vastaan. Seuraavat kyselyt osoittavat, onko suunta pysyvä.
Keskustan suosio on noussut eläkeläisten keskuudessa, maaseudulla ja erityisesti Oulun vaalipiirissä. Tämä vahvistaa viestiä siitä, että puolueen peruskannattajissa oli selvää tyytymättömyyttä edellisen puheenjohtajan Juha Sipilän politiikkaan.
Keskustan kannatus on edelleen matala, vain 12,8 prosenttia.

Perussuomalaiset pitää tukevasti kiinni kärkipaikasta. Puolueen kannatus on suunnilleen ennallaan, 20,9 prosenttia, mutta eroa toisena olevaan kokoomukseen on lähes neljä prosenttiyksikköä.
PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho on esiintynyt maltillisesti, eikä suurin oppositiopuolue ole noussut julkisuuteen viime aikoina räväköillä lausunnoilla.
Puolue vetää omaa linjaa EU-politiikassa, ilmastokysymyksissä ja maahanmuuttopolitiikassa. Maltillisilla lausunnoilla voidaan kuitenkin rakentaa pohjaa yhteistyölle muiden suurten puolueiden kanssa.

Pääministeripuolue SDP:n kannatus laski 1,3 prosenttiyksikköä, ja puolue on nyt 15,6 prosentilla kolmantena kokoomuksen takana. Näin alhaalla SDP on ollut Ylen mittauksissa viimeksi kesällä 2017.
Hallituspuolueiden yhteinen kannatus on kuitenkin pysynyt lähes eduskuntavaalien tasolla.
Etenkin vihreiden suosio kantaa hallitusta. Vihreät on nyt 14,5 prosentilla neljänneksi suurin.