Kivassa kuorokonsertti seitsemällä kielellä

0
Suomen Nuorisokuorolla on korkeat musiikilliset tavoitteet. Kuoronjohtajana toimii Elisa Huovinen.

Suomen Nuorisokuoro esiintyy Kulttuuritalo Kivassa tulevana sunnuntaina.

Sydämeni salaisuudet – konsertissa kuullaan kuoromusiikkia seitsemällä kielellä, lupaa kuoron taiteellisena johtajana toimiva Elisa Huovinen .

Kuoro koostuu 26 laulajasta ympäri Suomen.

– Harjoituksia on pidetty Porvoossa, Espoossa, Tenholassa ja Vaasassa. Kuorolaisia tulee aina Kemijärveltä asti, toteaa kuoron tuottajana toimiva Miisa Holländer. Ohjelmiston perustana toimii suomalainen, pohjoismainen ja balttilainen musiikki, mutta nuoret laulavat ennakkoluulottomasti myös monia muita tyylilajeja eri kulttuureista.

Kaksikielinen kansallinen sekakuoro haluaa antaa 16–26-vuotiaille laulajille ympäri Suomen mahdollisuuden luoda korkeatasoista vokaalimusiikkia. Inspiraationa toimivat vastaavat kuorot Norjassa ja Ruotsissa.

– Mukaan saavat hakea kaikki kiinnostuneet. Ei tarvitse olla kaksikielinen vaan tämä voidaan nähdä turvalliseksi tavaksi tutustua uusiin kieliin, kertoo Holländer.

Kuorolaiset valittiin mukaan digitaalisten koelaulujen ja myöhemmin Helsingissä pidettyjen koe-esiintymisten perusteella. Noin joka kolmas hakijoista pääsi mukaan. Kuoro aloitti toimintansa alkuvuodesta.

 

– Marraskuussa on jälleen uusi haku, Holländer vinkkaa.

Kuoro tekee tämän vuoden aikana kaksi konserttikiertuetta. Kesällä nuoret kokoontuivat pohjoismaisilla Norbusang-festareilla Porvoossa. Lauluharjoituksiin kokoonnutaan vuoden aikana viitenä kertana, ja lisäksi kuorolaiset harjoittelevat itsekseen omalla ajallaan.

 

– Ensimmäiset harjoitukset olivat tietysti jännittävät ja osittain haasteellisetkin, sillä kukaan ei tuntenut toisiaan, kertoo Huovinen. Kaikki ovat kuitenkin pysyneet positiivisina ja tulleet tutuiksi toisilleen. Näen näissä nuorissa paljon potentiaalia kehittyä, Huovinen toteaa.

Nuorista koostuva kuoro on osa Svenska kulturfondenin Hallå!-hanketta ja sille on myönnetty kolmen vuoden rahoitus. Hankkeen myötä kuorolaisille katetaan matka- ja yöpymiskulut. Kuoroa hallinnoi DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland.

– Projekti on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja olemme iloisia, että sille löytyi rahoitus. Toivon, että sen merkitys ja arvo ymmärretään jatkossakin, jatkaa Huovinen.

Suomen Nuorisokuoro, Sydämeni salaisuudet, Kulttuuritalo Kiva, 13. lokakuuta klo 16.