Koirien puuhapuistossa ei riekuta vaan käytetään kirsua

0
Katja Taskinen ja saksanseisoja Ryyppy esittelevät Kiipeliä, jonka läpi koirat pujottelevat.

Labradorinnoutaja Qelmi menee rohkeasti kuormalavoista tehtyyn tunneliin ja sujahtaa ulos ketjujen välistä. Saksanseisoja Ryyppyä sen sijaan tunneli epäilyttää ja se kurottaa varovasti tunneliin heitettyjä namipaloja.

Qelmi ja Ryyppy ovat Salon Koirahallin ulkoaitaukseen tehdyllä puuharadalla eli tutummin Puuhiksella.

– Puuhis on koirien oma huvipuisto. Erona on se, että ihmisten huvipuistossa on kova meno, mutta täällä ei ole tarkoitus riekkua ja riehua. Tehtäviä suoritetaan rauhallisessa vireessä, Meriniityssä sijaitsevan Salon koirahallin yrittäjä Katja Taskinen sanoo.

Koirien puuhapuistosta löytyy kymmenkunta erilaista ”puuhapistettä”. Osassa vaaditaan näppäryyttä, osassa rohkeutta. Koirat voivat etsiä makupaloja esimerkiksi oksista ja puunrungoista rakennetusta ”Kiipelistä” tai tikkaiden välistä. Välillä voi pujahtaa heinäpaaleilla peitettyyn tunneliin tai kokeilla erilaisia liikkuvia tai keinuvia alustoja.

– Fyysisen rasituksen lisäksi koirat joutuvat käyttämään päätä ja nenää kulkiessaan esimerkiksi oksien välistä tai nostellessaan jalkoja tikkailla.

Taskinen muistuttaa, että koirat toteuttavat vanhaa ja niille luontaista käytösmallia etsiessään makupaloja erilaisista paikoista.

– Tämän päivän koirat pääsevät ruuan hankkimisessa liian helpolla, kun ruoka tarjoillaan niille valmiina kuonon eteen. Namien etsiminen puuharadalta on nenätyötä parhaimmillaan, hän sanoo.

Katja Taskinen ja Ryyppy harjoittelevat keinua koirien puuhapuisto Puuhiksessa.

Taskisen mukaan moni koiranomistaja haluaa tarjota lemmikilleen mielekästä tekemistä.

– Kaikki eivät kuitenkaan halua harrastaa koiransa kanssa esimerkiksi agilityä tai rallytokoa. Puuhapuisto on silloin yksi hyvä vaihtoehto.

Virikkeiden tarjoaminen koirille on tärkeää.

– Osa koirien ongelmakäyttäytymisestä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että niillä on liian tylsää.

Puuhapuistossa touhuaminen sopii erityisen hyvin pennuille ja nuorille koirille, jotta nämä pääsevät tutustumaan uusiin asioihin ja saavat lisää itseluottamusta.

– Osalle koirista tehtävät ovat helppoja, mutta osa jännittää niitä alkuun kovinkin. Radalla ei ole mikään kiire ja arempikin koira uskaltaa yleensä lopulta pujotella oksien välistä tai pujahtaa tunneliin.

– Puuhapuistosta hyötyvät myös muun muassa leikkauksesta tai loukkaantumisesta toipuvat koirat, Taskinen vinkkaa.

Monet koiraharrastuslajit, kuten agility vaatii koiralta hyvä fyysistä kuntoa.

– On tärkeää, että koiran kanssa ei tehdä pelkkää lajitreeniä vaan sen kanssa harrastetaan monipuolisesti muutakin. Eiväthän aitajuoksijatkaan treenaa vain aitajuoksua, Taskinen huomauttaa.

Labradorinnoutaja Qelmiä ei jännitä pujahtaa roikkuvien ketjujen läpi.

Taskinen kertoo itse kehitelleensä erilaisia virikkeitä koirille. Mallia Puuhikseen on saatu myös Kellokoskella sijaitsevasta Touhu & Temmellys -koirien ulkopuistosta.

– Esimerkiksi ikivanhat rappuset löytyivät meiltä kotoa ja saivat uuden elämän koirien puuhapuistosta. Puunrungot ja -oksat sain puolestaan kaverilta, joka myös rakensi osan esteistä.

Puuhapuistoa on tarkoitus kehittää edelleen.

– Liian täyteen puistoa ei kuitenkaan voi rakentaa, jotta koirille jää myös vapaata tilaa juosta, Taskinen sanoo.

Puuhis ei ole vielä avoinna, mutta Taskisen omat oppilaat koirineen ovat toimineet puiston testaajina.

– Positiivista palautetta on tullut sekä myös toiveita. Puuhikseen on toivottu muun muassa koirien hiekkalaatikkoa kaivamista varten.

Koirien puuhapuisto ei ole koirapuisto vaan alueen voi varata itselle tai vaikka ystäväporukalle.

– Jokainen voi näin touhuta oman koiran kanssa rauhassa ja turvallisesti, Taskinen sanoo.

Puuhiksen virallisia ja kaikille avoimia avajaisia vietetään tulevana perjantaina kello 14–18.

Ryyppy etsii herkkuja tikkaiden alta.
Qelmi suorittaa vauhdikkaasti putken. Putken ympärillä olevien olkipaalien päällä voi myös kiipeillä.