Kommentti: Kuningas teki itsestään narrin

0
Jari Litmasen Qatarin reissulta antamat kommentit nostattivat kohua.

Suomalaisessa urheilussa on havaittavissa perin omituinen ilmiö. Mitä suurempi urheilija, sitä typerämpiä ovat ulostulot uran jälkeen. Viime päivinä näitä ulostuloja on tullut liittyen arvokisoja haalivaan ja ihmisoikeuksia polkevaan emiirikunta Qatariin.

Qatarissa pitkään asunut ja valmentanut entinen huippupyöräilijä Pia Sundstedt twiittasi eilen Dohan Khalifa-stadionilta kuvatun videon, jonka pitäisi todistaa, että paljon puhuttu yleisurheilun MM-kisojen yleisökato on niin sanottu ”valeuutinen”. Sundstedt pyysi länsimaista mediaa kirjoittamaan totuuden ja pysymään faktoissa.

Fakta on se, että 40 000 henkeä vetävä Khalifa-stadion ei ole ollut MM-kisoissa edes puolillaan. Stadionin yläkatsomoita peittävät suuret lakanat ja ilmoitetut yleisömäärät ovat olleet vain vähän yli 10 000. Fakta on myös se, etteivät kaikki maailmanmestarit ole lähteneet edes kunniakierrokselle, kun ne vähätkin katsojat olivat ehtineet poistua paikalta.

Mielipide taas on se, että Dohassa käydään yleisurheilun MM-historian vastenmielisemmät ja vaivautuneimmat kisat, jossa mitaleita jaetaan keskiyöllä tyhjällä stadionilla – tai kuten maratonissa ja kävelyissä, keskellä yötä tyhjillä kaduilla.

Ja lisää tätä ”herkkua” on luvassa kolmen vuoden kuluttua, kun Qatarissa pelataan jalkapallon MM-kisat.

Turnauksen järjestäjät saivat houkuteltua propagandakoneistoonsa Jari Litmasen, joka ylisti estoitta tulevia kisoja järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla.

– Kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin, Kuningas Litmanen vakuutti ja teki itsestään samalla narrin.

Sanopa Litti sama MM-stadionien rakennustyömailla kuolleiden noin 1 200 vierastyöntekijän omaisille.