Kunnat myyvät asuntoja usein alehintaan – Salon pikkutaajamissa ostajat vähissä

3
Kiinteistönvälittäjä Ismo Kajaani sanoo, että rivitaloasuntojen hintataso on Somerolla kohtuullisen hyvä. Kajaani myy tällä hetkellä muun muassa Jaatilasta kolmiota, jonka hintapyyntö on 93 000 euroa eli 1200 euroa neliöltä. Someron kaupunki myi samalta alueelta viime kesänä samankokoisen hyväkuntoisen asunnon 52 500 eurolla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Edullisia omistusasuntoja etsivän kannattaa kääntää huomionsa myös kuntien tarjontaan. Siinä kun yksityiset myyjät voivat sietää pitkiäkin myyntiaikoja, haluavat kunnat usein myyntiin laitetuista asunnoista mieluummin kohtuullisen nopeasti eroon. Tämä näkyy myös hinnoissa.

Salon kaupungin tilapalvelujen kaupungininsinööri Janne Lehto kertoo, että Salossa asunto laitetaan myyntiin, mikäli siihen ei ole välittömästi edellisen lähdettyä tulossa uutta vuokralaista.

– Asunnoista, joille ei ole käyttöä, halutaan eroon, Lehto kiteyttää.

Salon kaupunki käyttää myytävien asuntojen hinnoittelussa hyväksi kiinteistönvälittäjiä. Myytävistä asunnoista pyydetään hinta-arviot useammalta välittäjältä ja hintataso määräytyy näiden arvioiden keskiarvosta.

– Syrjäisten pikkutaajamien hintataso alkaa olla aika matala. Silloin lopullinen myyntihinta joudutaan laittamaan selvästi alemmaksi kuin markkina-arvo, jos asunto halutaan saada kaupaksi, Lehto huomauttaa.

Salon kaupunki myi viime vuonna muun muassa Halikon Vaskiolta kahden huoneiston muodostaman 135 neliön kokonaisuuden. Hinta oli 10 000 euroa.

– Kyseessä oli entinen nuorisotila. Se oli pidempään myynnissä, eikä ostajaa löytynyt. Sähköisessä huutokaupassa saatiin tarjous, minkä jälkeen päätettiin nopeasti myydä huoneistot pois, Lehto kertoo.

Asunnon hintaan vaikuttaa merkittävästi sijainti. Salo myi viime vuonna Kiikalan Rekijoelta 60 neliön rivitaloasunnon 8 000 eurolla. Samana vuonna Salon ydinkeskustasta myydystä 58 neliön kerrostaloasunnosta saatiin 139 500 euroa.

– Rekijoen asunto oli kaukana kaikesta, ja se näkyi hinnassa, Lehto huomauttaa.

Someron kaupunki myi viime kesänä keskustasta hyväkuntoisen 78 neliön rivitalokolmion 52 500 eurolla. Samalla alueella olevien vastaavien yksityisten asuntojen myyntihinnat ovat pyörineet yli 80 000 eurossa.

– Kaupungin kaupassa neliöhinta oli vajaat 680 euroa, mikä on huomattavasti alle markkinahintojen. Tällä hetkellä tuolla Jaatilan alueella pyydetään hyväkuntoisista kolmioista yli 90 000 euron hintoja, kiinteistönvälittäjä Ismo Kajaani Op Koti Lounaismaasta huomauttaa.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että kyseinen kolmio oli kaksi kertaa myytävänä sähköisessä huutokaupassa.

– Korkein tarjous hyväksyttiin, joten hinta oli tuon hetken käypä hinta. Kaupungin taseessa asunnon osakkeiden hinta oli runsaat 49 000 euroa, joten kirjanpidollista tappiota myynnistä ei tullut.

Someron kaupungin tavoitteena on vähentää erityisesti yksittäisiä asuntoja, jotka sijaitsevat hajallaan yksityisissä asunto-osakeyhtiöissä.

– Nämä erilliset asunnot ovat usein perua ajalta, kun rivitalot on tehty. Kunta on hankkinut asunnon vauhdittaakseen rakennushanketta. Kaupungilla ei ole enää mitään syytä pitää näitä asuntoja, Suikkanen toteaa.

Someron kaupungilta on tulossa myyntiin kahdeksan rivitalohuoneistoa keskustasta Kalevintieltä. Kaupunki aikoo myydä huoneistot 1–2 asunnon erissä.

Ismo Kajaani toteaa kuntien tekemien kauppojen näkyvän myös yksityisten asuntojen kaupankäynnissä.

– Viesti kyllä kulkee. Esimerkiksi Someron kaupungin 52 500 euron kolmiokauppa sekoitti markkinoita jonkin aikaa. Kaupungin myymän asunnon naapurista oli samaan aikaan vastaava yksityinen asunto myynnissä, mutta siinä tilanteessa oli parempi keskeyttää myynti, Kajaani huomauttaa.

Salossa kaupunki myy asuntoja pääasiassa kiinteistönvälittäjien kautta.

– Välittäjien avulla on parempi mahdollisuus saada asunto myytyä. Muutamia on laitettu sähköiseen huutokauppaan, mikäli muuten ei ole saatu kaupaksi, Lehto kertoo.

Someron kaupunki on käyttänyt kiinteistökaupoissa runsaasti sähköistä huutokauppaa.

– Myyntitapa harkitaan jokaisessa tapauksessa erikseen, myöskään välittäjien käyttö ei ole poissuljettu, Suikkanen sanoo.

Valtaosa Salon ja Someron kaupunkien vuokra-asunnoista on niiden omistamien tytäryhtiöiden hallussa.

Salon Vuokratalot Oy myi juuri vuokrakerrostalon Salon Ollikkalasta sekä rivitalot Kiikalasta ja Kuusjoelta. Someron kaupungin tytäryhtiö Somerasunnot myi puolestaan viime kesänä vanhan kerrostalon Evertintieltä. Yksittäisiä asuntoja vuokrataloyhtiöt eivät ole viime vuosina myyneet.

Salon seudun muista kunnista Paimio myi jo vuonna 2005 koko vuokra-asuntokantansa Kunta-asunnoille. Kosken ja Sauvon kunnat eivät ole myyneet asuntoja kolmen viime vuoden aikana.

Kylätaajamien asunnoille vaikea löytää ostajia

Alueen palveluilla iso merkitys.

Vanhojen kuntataajamien asunnoille on entistä vaikeampi löytää ostajia Salon seudulla. Salon kaupunki myi viime viikolla Kiskosta 33 neliön yksiön 13 000 eurolla.

– Syrjässä sijaitsevat asunnot käyvät huonosti kaupaksi, ja se näkyy myös hinnoissa, kaupungininsinööri Janne Lehto Salon kaupungin tilapalveluista kertoo.

Lehto sanoo, että pieniä asuntoja menee kakkosasunnoiksi, mutta isommat eivät välttämättä kiinnosta ketään.

– Esimerkiksi Särkisalosta on kaupunki yrittänyt pidemmän aikaa myydä 60 neliön rivitaloasuntoa. Yksiöille on Särkisalossa saatu vielä ostajia.

Ari Pyysalo kiinteistönvälitys Huoneistosalosta on huomannut Lehdon kuvaaman ilmiön. Pyysalo toteaa syrjässä sijaitsevien asuntojen myyntiaikojen kasvavan ja hintojen laskevan.

– Rivitaloasuntoja ostetaan nyt jopa kesäasunnoiksi, kun halvalla saa.

Palveluiden saatavuus on isossa osassa, kun asuntoa etsitään.

– Jos alueella ei ole mitään palveluita, on vaikea löytää asunnolle ostajia, Pyysalo huomauttaa.

Salon seudun sisällä on kuitenkin isoja alueellisia eroja.

– Muurlassa kauppa käy hyvin, mutta esimerkiksi Kiikalan Rekijoella tai Kuusjoen Raatalassa on tilanne hankala, Pyysalo kertoo.

Myös kiinteistönvälittäjä Jukka Alanko nostaa esille palvelujen merkityksen asuntokaupassa.

– On selvä, että se vaikuttaa markkinoihin, jos alueella ei ole mitään palveluja. Salon kaupungin aloittama paikallisliikenne Paikku on vanhojen kuntakeskusten kannalta todella tärkeä asia, Alanko sanoo.

Pyysalo ja Alanko painottavat myytävän asunnon kunnon merkitystä.

– Ihmisten vaatimustaso on kasvanut. Jos asunto ei ole kunnossa, se näkyy hinnassa. Asunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Se auttaa myyntiä myös syrjäisemmällä alueella, Alanko huomauttaa.

Pyysalo sanoo asunnon kunnon olevan sitä tärkeämpää, mitä huonompi on sijainti.

– Salon torin vierestä ostetaan huonompikin asunto ja ollaan valmiita satsaamaan remonttiin. Syrjemmässä remontti on iso kynnys.

Op Koti Lounaismaan Someron toimipisteessä työskentelevä Ismo Kajaani korostaa niin ikään palveluiden merkitystä.

– Somerolla hyvät palvelut tukevat asuntokauppaa, sillä ne vetävät tänne myös muuttajia.

Asuntokauppa on piristynyt tänä vuonna yleisesti. Ilmiö näkyy myös Somerolla.

– Nyt on erityisen hyvä porina päällä. Rivitaloasuntojen kaupat ovat tuplaantuneet viime vuodesta. Myös omakotitalot ovat menneet paremmin kaupaksi kuin viime vuonna. Kerrostaloasunnot ilman hissiä ovat sen sijaan hankalia myytäviä, Kajaani kertoo.

Asuntojen hintataso on Somerolla Kajaanin mukaan kohtuullisen hyvä.

– Rivitaloasuntojen keskihinta on ollut tänä vuonna tilastoiduissa kaupoissa noin 1200 euroa neliöltä. Minimi liikkuu noin 1000 eurossa neliöltä.

Polkuhinta

Ihmetyttää varsinkin tuo Someron kaupungin kauppa, jossa hyväkuntoinen asunto myytiin hyvältä paikalta noin 30 000 euroa halvemmalla kuin normaali hintataso. Varsinkin kun kaupungilla todella paljon huonossa kunnossa olevia vuokra-asuntoja. Olisiko kannattanut käyttää välittäjää? Ja samalla vaikutettiin polkumyynnillä saman alueen muiden asuntojen myyntiin.

Kolmion omistaja

Näkyy nyt olevan Someron kaupungin 52 000 eurolla myymä asunto myynnissä 86 000 eurolla. Kaupungilta kyllä käsittämätön kauppa. Säästöjä haetaan ja näin pistetään rahaa menemään.

Änkyrä

Jos on tehty pientä pintaremonttia tässä välissä, pihalta viety romuja pois ym. Ja on tuossa varmaan tinkivaraa.