Lahnajärvi aukaisee uudelleen ovensa

0
110-tien varrella Suomusjärvellä sijaitseva Lahnajärven taukopaikka avautuu jälleen ensi keväänä. Kuva vuodelta 2015.

Kuuluisa Lahnajärven taukopaikka avaa ovensa uudelleen asiakkaille ensi keväänä. Uusi omistaja remontoi paikkaa ja hakee jo ravintola-alan yrittäjää pyörittämään yritystä.

– Tarkoitus on avata 1.4., sanailee uusi omistaja Pekka Lounio .

Hän julkaisi suunnitelmansa vasta eilen, sillä hän odotti, että kauppa saa lainvoiman. Samalla hän tuli julki omalla nimellään.

Lahnajärvi on ostettu Lounion omistaman sijoitusyhtiön nimiin.

Pääkaupunkiseudulta olevalla taksialan yrittäjällä on pitkät siteet seudulle, jossa hän on mökkeillyt lapsesta saakka Perttelissä ja nyt Suomusjärvellä.

Tämä myös selittää Lounion ostopäätöstä.

– Olen ikäni kulkenut kesämökille, ensin isän auton takapenkillä ja sitten itse ajaen, ja aina on pysähdytty Lahnajärvelle.

– Paikka on jäänyt elämään mieleen, kuten monella muullakin 50-vuotiaalla, hän sanoo.

Lounio antaa kiitosta edelliselle omistajalle, joka hänen mukaansa pelasti osan suomalaista kansallista historiaa.

Nyt Lahnajärvi on ollut pitkään tyhjillään ja siellä on tehty paljon ilkivaltaa. Korjaamista riittää, mutta kiinteistöjä kunnostetaan muutenkin taloteknisesti vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Ilkivallan vuoksi paikalle on jo asennettu kameravalvonta sekä varashälyttimet.

Uusi omistaja haluaa avata paikan, johon ihmiset tulevat muutenkin kuin uteliaisuuttaan kerran.

– Haluan sinne sellaisen yrittäjän, joka saa ihmiset tulemaan toisenkin kerran, hän kiteyttää.

Hän suunnittelee myös muuta houkutinta. Lounio haluaa asiakkaille esimerkiksi uimarannan.

Kaiken kaikkiaan hän uskoo, että paikka vetoaa kävijöihin vaihtoehtona.

Lahnajärven taukopaikka on rakennettu Turun ja Helsingin puoleen väliin. Lounio sanoo, että se ei ole sattumaa, sillä ennen autolla liikkuvien piti pysähtyä välillä tarkistamaan ajoneuvonsa kuntoa taukopaikalle. Nyt pysähtymisen syynä on ihminen itse eli autoa ajava tai siinä matkustava.

Hän muistuttaa, että Lahnajärvi on Suomen ensimmäinen autoilijoille rakennettu taukopaikka.

Vuoden 1952 olympialaisia varten tehty

Teksti: SSS/Mikko Kiviluoto

Lahnajärven taukopaikka rakennettiin Turun ja Helsingin välisen tien puoliväliin vuoden 1952 olympialaisia varten.

Taukopaikka tunnettiin nimellä Matka-Manna, jonka pihamaalla oli aikanaan ufo. Lentävän lautasen näköinen Futuro-talo toimi kahvilana 1980-luvun alkuun saakka.

Ravintolan vieressä oli uima-allas pukuhuoneineen sekä hulppea vesiliukumäki.

Taukopaikan nimi vaihtui myöhemmin Ravintola Lahnajärveksi, joka työllisti ennen lopettamistaan 18 työntekijää sekä kausityöntekijöitä.

Ravintolan toiminta päättyi marraskuun puolivälissä vuonna 2008, kun E18-moottoritie valmistui.

Noin kahden hehtaarin tontilla oleva kiinteistökokonaisuus oli pitkään myynnissä ja sitä tarjottiin myös vuokralle. 110 tien varrella olevan kiinteistön vuokrasi vuonna 2013 egyptiläissyntyinen yrittäjä.

Pia ja Marko Landen ryhtyivät remontoimaan taukopaikkaa vuonna 2014 ja uudistuneen Rantaravintola Lahnajärven avajaisia vietettiin elokuussa 2015.

Ravintola sai julkisuutta, kun se oli mukana Jyrki Sukulan vetämässä Kuppilat kuntoon -televisio-ohjelmassa marraskuussa vuonna 2015.

Ravintoloitsija Landen laittoi paikan myyntiin rahoitusvaikeuksien takia syyskuussa 2017. Ostajaehdokas teki tarjouksen, mutta vähän sen jälkeen katosi kokonaan kuvioista ja Lahnajärven Rantaravintola sulki ovensa joulukuussa 2017.

Landen avasi ravintolan ovet uudelleen helmikuussa 2018. Kiinteistö oli edelleen myynnissä, hintapyyntö oli tuolloin 695 000 euroa.

Ravintola ajautui konkurssiin toukokuussa 2018. Yhtiön suurimmat velkojat olivat Länsi-Uudenmaan Osuuspankki, Verohallinto, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä kuusjokelainen Kimmon Vihannes. Velkoja oli yhteensä satojatuhansia euroja. Yrittäjä Landen vastusti konkurssia ja piti sitä laittomana. Landen valitti asiasta hovioikeuteen.

Myöhemmin myös korkein oikeus vahvisti hovioikeuden päätöksen ja konkurssiin julistamisen lainmukaisuuden lokakuussa 2018 ja vuokralla ollut yrittäjä lopetti ravintolatoimintansa marraskuussa 2018.

Ulosottoviranomaiset aloittivat Lahnajärven konkurssipesän kiinteistöjen myynnin syyskuussa nettihuutokaupassa. Korkein tarjous, 175 000 euroa, hyväksyttiin huutokauppaa seuraavana päivänä.