Liekkien keskellä Helinä Martti

0
Helinä Martti ei pelkää tulta. Kypärässä näkyvä sininen S-kirjain kertoo savusukellusvalmiudesta.

 

Kuusjoen palokunta on saanut tiimiinsä ensimmäisen naissavusukeltajan. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tietojen mukaan koko maakunnassa on yhteensä reilu 300 sopimuspalokunnan savusukeltajaa, ja hyväksytysti savusukellustestin suorittaneita naisia on vain kolme.

Määrää selittänee kovaa kuntoa ja kestävyyttä mittaava savusukellustesti, joka on sama miehille ja naisille.

Helinä Martin matka sopimuspalokuntalaisena on vielä melko alussa, mutta tahti on ollut sitäkin ripeämpää. Kaikki sai alkunsa tämän vuoden keväällä paloaseman pihalla olevalta kierrätyspisteeltä.

– Veimme mieheni ja poikani kanssa roskia, mutta poika lähti paloaseman pihalle. Oli lauantai, ja mieheni vinkkasi ohimennen paloaseman päällikölle kiinnostuksestani lähteä mukaan palokunnan toimintaan. Maanantaina olin ensimmäisissä harjoituksissa, Martti jatkaa.

Kovaa kuntoaan kahden lapsen perheenäiti on pitänyt yllä käymällä salilla ja lenkillä.

– Halusin myös saada istumatyölleni vastapainoa, ja siitäkin syystä vapaapalokunta tuntui luontevalta harrastukselta, kertoo markkinoinnin parissa työskentelevä Martti.

Savusukellus on palokuntien käyttämä työmenetelmä tulipaloissa. Savusukellus suoritetaan pareittain, ja se vaatii aina turvaparin varmistamaan tilannetta palavan rakennuksen ulkopuolelle. Laji vaatii vahvaa fyysistä kuntoa ja paineensietokykyä. Pelkästään savusukelluksessa käytettävät varusteet, kuten saappaat, maski, kypärä, sammutusasu ja paineilmalaite painavat arviolta parikymmentä kiloa. Lisäpainoa tuo paineistettu sammutusletku.

– Kyllähän siinä voimaa ja ennen kaikkea kestävyyttä vaaditaan kun pelastaa aikuista miestä ulos liekkien keskeltä varusteet päällä, pohtii Martti.

Parin minuutin päässä paloasemalta asuva Martti aloitti toimintansa palokunnassa asemaperehdytyksellä. Sen jälkeen vuorossa oli sammutustyön kurssi, josta matka jatkui kohti savusukelluskurssia.

– Ennen savusukelluskurssia kävin lääkärintarkastuksessa, ja kuntotestissä Paavo Nurmi -keskuksessa Turussa, kertoo Martti.

Viidelle päivälle jaetulla kurssilla käydään läpi teoriaa ja harjoitteita autiotaloja ja savusukelluskontteja hyväksi käyttäen.

– Konttipäivä jännitti tietysti hieman, sillä siellä oltiin tekemisissä oikean tulen, savun ja myrkyllisten palokaasujen kanssa, Martti kertoo.

Harjoituksia tehdään myös kylmäsavusukeltaen.

– Niissä ollaan esimerkiksi tilassa, mikä ei oikeasti pala, mutta aisteja on stimuloitu niin että ei esimerkiksi näe juuri mitään, Martti kuvailee.

Savusukellus vaatii tarkkaan valitut, parikymmentä kiloa painavat varusteet. Lisäpainoa tuo paineistettu sammutusletku, tietää Helinä Martti.

Martin mukaan kouluttajat kertoivat nähneensä savusukelluskurssilla viimeksi naisen kymmenen vuotta sitten. Martti itse toivoo palokuntaan mukaan rohkeasti muitakin naisia. Tällä hetkellä Kuusjoen vapaapalokunnan hälytysosastoon kuuluu neljä naista ja 18 miestä. Osasto kokoontuu harjoituksiin paloasemalla kerran viikossa. Myös savusukeltajien taitoja ylläpidetään säännöllisesti harjoituksissa.

– Jokaisella meistä on omat vahvuutemme. Kaikilla tulee erityistaitoja jo pelkästään omasta elämästä ja ammatista. Jollakin voi olla esimerkiksi luontainen johtamistaito, pohtii Martti.

Hän muistuttaa, että kaikkien ei myöskään tarvitse olla savusukeltajia.

– Itselläni pelkästään aito halu auttamiseen oli yksi syy lähteä mukaan toimintaan, perustelee Martti.

Helinä ei ole Martin perheessä ainoa, jolle Kuusjoen paloaseman tilat ovat tutut. Hänen mukaansa perheen 7­-vuotias tytär aloitti juuri nuoriso-osastossa ja 5-vuotias poika odottaa päivää, jolloin ikä riittää harrastuksen aloittamiseen.

Vapaapalokunnassa toimiminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Martti on juuri saanut kypäräänsä savusukeltajan merkiksi luokitetun S-kirjaimen, mutta seuraava haaste siintää jo edessä.

– Joulukuussa osallistun korkealla työskentelyn kurssille, mistä voi saada valmiudet toimia muun muassa palavan talon katolla, toteaa Martti tyynesti jatkosuunnitelmistaan sopimuspalokuntalaisena.

Savusukeltajien kuntotesti

Sopimuspalokunnan savusukeltajien kuntotestin läpäisemiseksi pitää suorittaa viisi leuanvetoa, penkkipunnerrusta 45 kilon painoilla 18 toistoa minuutissa, jalkakyykkyjä 45 kilon painoilla 18 toistoa minuutissa ja istumaannousua 29 kertaa minuutissa.

Pyöräergometriatestillä mitataan tietoa kestävyyskunnosta ja saadaan arvio maksimaalisesta hapenottokyvystä. Hyväksytysti suoritetun testin jälkeen voi jatkaa savusukelluskurssille. Testi uusitaan vuosittain.