Lisää rahaa terveyskeskuksiin

0
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli tällä viikolla sote-uudistusta ja tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta.

Antti Rinteen (sd.) hallitus valmistelee omaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustaan. Kuntien roolista palvelujen tuottajina tehdään selvitys, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen luonnos käy laajalla lausuntokierroksella. Kunnatkin pääsevät jälleen kerran lausumaan näkemyksiään.
Hallitusohjelman mukaan alueelliset erityispiirteet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Uudellamaalla selvitellään niinikään vuoden loppuun omaa erillisratkaisua, joka voi koskea koko maakuntaa, pääkaupunkiseutua tai vain Helsinkiä.
Viime hallituskaudelle erillisratkaisuista puhuivat muutkin suuret kaupungit.

Hallinto on välttämätöntä, mutta sen järjestäminen ei saa siirtää katsetta hallituksen ilmoittamasta varsinaisesta tavoitteesta: Suomi on maa, jossa jokainen saa hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti.
Tähän kirjaukseen pitää peilata sekä hallituksen uudistuksen etenemistä ja tuloksia että erivapauksia haluavien kuntien ja alueiden vaatimuksia.

Sote-keskukset olivat osa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toteutumatonta uudistusta. Rinteen hallitus kertoi tällä viikolla omista laaja-alaisista sote-keskuksistaan. Tarkoitus on, että ihmiset saavat tarvitsemansa avun yhdestä paikasta yhdellä yhteydenotolla. Ajatus ei ole uusi.
Ohjelmaa aletaan toteuttaa samaan aikaan, kun sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistusta valmistellaan. Kunnille ja niiden omistamille kuntayhtymille on ensi vuonna luvassa 70 miljoonaa euroa sote-keskusten kehittämiseen.
Käytännössä tämä tarkoittaa terveyskeskusten jonojen lyhentämistä lisäämällä lääkäreitä.
Uusista sote-keskuksista löytyisi myös erikoislääkäreitä. Uudistus madaltaisi nykyistä terveyskeskusten ja keskussairaaloiden välistä raja-aitaa.

Uusilla järjestelyillä haetaan parempaa palvelua ja tasa-arvoisempaa kohtelua. Toivottavasti nyt tulee valmista.
Kyse on myös rahasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon siirtyminen kunnilta maakunnille helpottaa kuntien taloudellista tilannetta, mutta menojen kasvua on hillittävä riippumatta siitä, kuka on vastuussa palveluiden järjestämisestä.