LP Viesti tylsytti liigatulokkaan – suomalaispainotteisen Puijo Wolleyn suurin kehityskohde löytyy hyökkäyspelistä

0
LP Viestin toinen passari Veda Mansikkaviita sai PuWo-pelissä paljon peliaikaa. Kuva: SSS/Marko Mattila

LP Viesti selvisi ilman ylimääräisiä erämenetyksiä lauantaisessa naisten Mestaruusliigan kotiottelussaan sarjanousija Puijo Wolleyta vastaan. PuWo pystyi haraamaan Salohallissa vastaan lähinnä toisessa erässä, jota se johti lupaavasti 20–18. LP Viesti kuitenkin terästäytyi ja vei erän lopun murskaavasti 7–2.
Salolaisten ykkösnimi pisteissä oli hakkuri Katarina Pilepic saldolla 16/+13.
LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen pystyi jakamaan peliaikaa muillekin kuin normaalisti seitsikossa oleville pelaajille. Esimerkiksi passari Veda Mansikkaviita pyöritti kotijoukkueen peliä lähes koko kamppailun ajan. Tosin toisen erän kriittisillä loppuhetkillä vastuuseen vaihtonurkkauksesta hälytettiin kokenut ykköspassari Viktoriia Tuchashvili.
– Onhan se aina kiva pelata. Alkuun oli havaittavissa pientä jännitystä, mutta kyllä se siitä sitten vapautui. Viimeinen erä oli meiltä kaikilta jo ihan hyvää pelaamista. Tyytyväinen täytyy olla, että kolmessa erässä hoidimme ottelun. Syöttöpeli pitää saada jatkossa paremmaksi. Se on meidän ase, Mansikkaviita sanoi.
Esitystään Mansikkaviita kuvaili kelvolliseksi.
– Pystyn kyllä paljon parempaankin. Hetki meni, että löysin tuntuman, mutta varmuus tuli esille pelin edetessä, Raision Loimun kasvatti tuumi.

20-vuotias passari pelaa nyt toista kauttaan Salossa. Mansikkaviita oli isossa vastuussa LP-Vampulassa kaudella 2017–2018, mutta LP Viestissä rooli on ollut selkeästi pienempi. Viime kaudella peliaika oli vieläkin tiukemmassa, kun hänen ja Tuchashvilin kanssa passarin paikasta kamppaili Krystsina Yagubova.
– Motivaatiota riittää LP Viesti Akatemian peleihin. Siellä roolini on olla enemmän johtaja, koska olen sen porukan vanhin. Liigassa kun pääsen pelaamaan, koitan vain nauttia, Mansikkaviita kuvaili.
Lemminkäinen odottaa passariltaan jatkossa entistä rohkeampaa peliä.
– Näissä peleissä sitä olisi hyvä harjoitella kovempia vastustajia varten. Kolmanteen erään Veda paransi peliään, ja hyökkäyksemme olikin monipuolisempaa.

PuWo nappasi historian ensimmäisen liigapisteensä perjantaina Lammilla Hämeenlinnaa vastaan. Eilen kuopiolaistulokkaalla ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia lihottaa pottiaan.
– Tilastot sen kertovat ja vahvistavat: hyökkäyspelissä hävisimme. Se on suurin kehityskohteemme ja sen hiomista jatketaan. Muut osa-alueet ovat ok, 200 miesten maaottelua ja 337 SM-ottelua urallaan tahkonnut päävalmentaja Jukka Lehtonen linjasi.
Viime kaudella vielä Savo Volleyssa liigaa pelannut Lehtonen siirtyi suoraan aktiiviuralta päävalmentajaksi.
– Polviin sattuu paljon vähemmän, ex-keskitorjuja naurahti kuvaillessaan muutosta entiseen.
– Yllättävän hyvin on sujunut. Oletin, että tässä vaiheessa syksyä olisi jo jonkinnäköistä hinkua soittaa Tuovisen Jukalle (Savon päävalmentaja), että olisiko paikkaa vapaana joukkueesta. Olen tosi tyytyväinen joukkueeseen. Pelaajat ottavat hyvin ideoitani vastaan ja kyseenalaistavat tietyissä kohdin sopivasti. Ei ole tarvinnut henkisiä kamppailuita käydä pelaajien kanssa turhan takia.

Lehtosen ryhmässä on vain yksi ulkomaalaispelaaja, passari Nikki Cornwall.
– Täksi kaudeksi emme löytäneet tarpeeksi hyvää suomalaista vapaata passaria. Jossain vaiheessa on tarkoitus olla kokonaan suomalainen joukkue. Kehitämme tätä joukkuetta. Jos pelimme on tämännäköistä tammikuussa, sitten vaihdetaan valmentajaa, Lehtonen lupasi.
Kuopiolaiselle palloilulle lauantai tarjosi Suomen mestaruuden, kun KuPS saavutti Veikkausliigan ykköstilan. Se sai myös Lehtosen suun hymyyn.
– ”Banzaita” huudetaan ainakin torilla ja sen verran koukataan katsomaan, onko Veljmies-patsas vielä pystyssä, Lehtonen suunnitteli.

Naisten Mestaruusliiga
LP Viesti–PuWo 3–0 (25–17, 25–22, 25–18)
LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 0/-1, Katarina Pilepic 16/+13, Veda Mansikkaviita (passari) 0/-3, Lotta Piesinen 10/+1, Anna Czakan 5/+3, Arita Ternava 1/-1, Anu Ennok 8/+7, Nette Peit 4/+4, Inka Mehtola 3/+3, Kayla Haneline 11/+5. Liberoiden vastaanottoprosentit: Netta Laaksonen 25, Milja Piesanen 56.
PuWo: Ella Autere 7/+5, Janica Helenius 6/0, Veera Karppinen 0/-1, Pihla Pohjola 10/+8, Nikki Cornwall 4/+1, Anniina Kastarinen 8/+7, Oona Pennanen 4/-5, Linda Salo 1/-1. Libero Petra Sahlbergin vastaanottoprosentti 61.
Hyökkäysprosentti: 48–30.
Vastaanottoprosentti: 42–45.
Torjuntapisteet: 4–9.
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 7–4/7–11.
Tuomarit: Janne Mäntylä, Tomi Järvinen.
Yleisöä: 612.
SSS-pistekilpailu: Pilepic 3, Haneline 2, Mansikkaviita 1. Pistekilpailun kokonaistilanne: Haneline 6, Ennok, Czakan ja Pilepic 3, Peit, Ternava ja Mansikkaviita 1.
OHO!
Normaalisti liberona pelaava Eveliina Rautiainen kirjautti tilastoihinsa kolmannessa erässä kaksi aloitussyöttöä.
LP Viestin seuraava ottelu: Hämeenlinnan Lentopallokerho–LP Viesti Elenia Areenalla perjantaina 25. lokakuuta kello 18.30.