Matka lähelle

0

LIISA WRIGHT. Viime aikoina olen käynyt useamman kerran Turussa, jolloin on pitänyt keksiä tehtävää pariksi tunniksi. Siinä on ollut lähinnä vain valinnan vaikeus, kun menomahdollisuuksista on liiankin runsas tarjonta.
Pari tuntia riittää pieneen museoon, muutamaan patsaaseen ja yhteen ravintolaan tai kahvilaan tutustumiseen. Samanlaisia kokemusryppäitä on tarjolla useita, vieri vieressä keskikaupungilla.
Viikon lomalla ehtisi varmaan tutustumaan suurimpaan osaan kaupungin kulttuuri- ja historiakohteista. Mutta esimerkiksi vuosittaisten pitempikestoisten kulttuuritapahtumien aikaan riittää tekemistä ja kokemista tarpeeksi vain niissäkin.
Sain hyvän ja mielenkiintoisen näkökulman nykysuomalaiseen elämänmenoon Förillä seilatessani. Pienet päiväkotilapset huomioliiveissään jatkoivat päiväretkeään toiselta rannalta bussilla. Nuoret isät työntämässä lastenrattaita. Kiireinen nuori pukumies haki lounaansa vastarannalta. Kaikkea tätä seurasin ilmaisella lauttamatkalla. Monille ulkomaalaisille tämä olisi aivan uutta ja ennennäkemätöntä.

Keski-Suomessa ihastelin vanhoja puukirkkoja. Pikkuteitten varrelle osui hienoja harjumaisemia, korskeita metsiä ja hauskoja tienviittoja bongattavaksi. Oli paljon kaunista katsottavaa, mutta olisi pitänyt olla aikaa pysähtyä ja tutustua elämänmenoon ja paikallisiin herkkuihin, ehkä Hankalassa tai Kavalassa tai sittenkin Hellänmäessä.
On Helsinkikin yhden loman väärtti. Keskustassa pyöriessäni kiinnitin huomiota viehättäviin kaikille avoimiin ja ilmaisiin lepopaikkoihin. Oli pieniä keitaita istahtamiseen, hiekkalaatikoita lapsille, työtiloja läppärikansalle, katetun tilan muhkeita sohvaryhmiä.
Helsingin hienoissa hotelleissa on huomattu uusi arkipäivästä irtioton muoto: kaupunkilaiset majoittuvat yhdeksi yöksi hotelliin nauttimaan viikonlopusta.

Nykyään on trendikästä tehdä viikonlopun lentomatkoja Keski-Euroopan metropoleihin. Parissa päivässä ei kuitenkaan saa käsitystä isosta kaupungista, ei sen nähtävyyksistä eikä elämänmenosta. Aikaa kuluu lentokentillä, niille pääsemisessä ja turvatarkastuksissa.
Yksittäisen ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä lentäminen voi muodostaa suurimman piikin. Siksikin kannattaisi harkita vuosittaisen viikon pituisen kaukoloman asemesta pitempää matkaa vaikka joka toinen vuosi.
Maata pitkin matkustaminen on alkanut kiinnostaa ihmisiä, ja monet ovatkin todenneet sen edut ja miellyttävyyden. Junalla matkustaessa voi pysähtyä muissakin kohteissa. Esimerkiksi Ruotsissa parannetaan raiteistoa ja otetaan taas yöjunat käyttöön.
Kotimaan matkailu olisi myös ilmastosyistä suositeltavin lomamuoto: ei tarvitsisi edes ylittää merta, mikä myös on suuri saastuttaja.
Lentoliikenteen tukeminen vääristää kilpailua: sen käyttämä polttoaine on verotonta, eikä kansainvälisistä matkoista makseta arvonlisäveroa. Siksi lennot ovat aivan liian halpoja.
Valitettavasti Suomi ei ole asettanut edes lentoveroa. Nykyiset vapaaehtoiset hävyttömän pienet summat eivät mitenkään kompensoi lentomatkan aiheuttamia ilmastohaittoja.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.