Matti ja Teppo ovat tallanneet polkuja 50 vuotta

0
Matti (vas.) ja Teppo kertovat, että tuleva kiertue keskittyy konserttipaikkoihin, sillä yleisö ei nykyään tanssi.

Turkulaisduo Matin ja Tepon Salosta 25.10. käynnistyvää isoihin saleihin keskittyvää kiertuetta mainostetaan veljesten 50-vuotisen uran viimeiseksi konserttikiertueeksi. Sellainen se myös on, mutta se ei kuitenkaan päätä veljesten keikkailua.

– Kokonaan emme lopeta. Aiomme jatkaa esiintymisiä kiertueen jälkeenkin, mutta samanlaiseen rääkkiin emme enää lähde, duon pomoksi naureskellen itsensä mainitseva Matti Ruohonen kertoo.

Vuosien ja vuosikymmenten myötä veljesten keikkatahti on ollut tasaisen aktiivinen, runsaat sata esiintymistä vuodessa. Keikkamäärä on tarkoitus puolittaa ensi vuodesta ja tehdä niin sanottuja irtokeikkoja. Talviaika pyhitetään lomailulle.

Runsaan vuoden Mattia (s. 8.8.1949) vanhempi isoveli Teppo Ruohonen (s. 1.3.1948) nyökyttelee vieressä päätään. Hänelle sopii niin ikään keikkojen vähentäminen kuin myös Matin päällikköasema duon asioista puhuttaessa. Parasta veljesten viisikymmentä vuotta kestäneellä uralla on ollut keskinäinen ystävyys ja toimiva kemia.

– Maailmasta ei taida löytyä toista duoa, joka olisi tullut keskenään toimeen puoli vuosisataa ja tehnyt koko ajan omaa musiikkia, miljoonia kilometrejä ja tuhansia keikkoja taakseen jättäneet Matti ja Teppo myötäilevät toisiaan.

– Vaikka olen 70-vuotias, olo on kuin nelikymppisellä, Matti tokaisee.

Tulevalla 18 konsertin kiertueella Matti ja Teppo summaavat tähänastista uraansa esittämällä runsaasti hittejään.

Kiertueen keikkapaikat jakaantuvat tasaisesti ympäri Suomea aivan pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Pohjoisin konsertti on tällä kertaa Oulussa. Turussa ja Tampereella on kaksi konserttia. Kiertue päättyy 5. joulukuuta Helsingin Hartwall Areenalle.

– Koska aika konserteissa on rajallinen, yhteen konserttiin saamme mahtumaan runsaat parikymmentä laulua. Tällöin osa hiteistä täytyy esittää potpureina, Matti kertoo.

Eikä tässä vielä kaikki. Settiin täytyy mahduttaa myös uuden, näinä päivinä ilmestyvän uutuuslevyn lauluja. Näitä uusia lauluja kuullaan ensimmäistä kertaa kiertueen käynnistyessä Salossa. Luvassa on puolen tusinaa ensi-iltansa saavaa uutta kappaletta.

Enemmän-levyllä kuullaan yksitoista uutta kappaletta, joista minun säveltämiäni on kahdeksan, Matti paljastaa.

– Uutta meille on se, että yksi kappaleista on poikieni Oskarin ja Santerin säveltämä ja sanoittama. Oskari on myös soittanut kappaleen musiikin, Teppo jatkaa ylpeänä.

Matti ja Teppo ovat yhdessä vahvasti sitä mieltä, että Enemmän-levy on enemmän kuin vain hyvä. Sen tekemisestä on jäänyt duolle mainiot fiilikset.

– Tiedämme vuorenvarmasti, että fanimme ottavat uuden levyn ja sen laulut mielihyvin vastaan, veljekset sanovat.

– Jos iskelmää kuulisi vielä radiosta, eikä vain soittolistoilta löytyvää aina samaa musiikkia, uuden levymme kappaleista tulisi taatusti hittejä, veljekset päättelevät ja pohjaavat sanomansa vuosikymmenien mittaiseen vahvaan tietoon.

Turkulaisveljesten viiden vuosikymmenen mittainen ura on tuottanut tähän mennessä puolitoista miljoonaa myytyä levyä. Näistä 31 on kultalevyä, 8 platinalevyä ja 3 tuplaplatinaa. Ei ihme, että veljesten työhuoneisto on koristeltu kullalla ja platinalla.

– Harmi, että nykyään kultalevyt ovat cd-formaatissa. Kyllä entisaikojen vinyylikokoinen kultalevy on paremman näköinen, veljekset hörähtävät.

Veljesten palkintokaapista löytyy lisäksi Iskelmä-Finlandia, kaksi Emmaa, Olavi Virta -stipendi, Vuoden tanssittaja -palkinto, Turun tähti -laatta, Vuoden vaikuttaja -palkinto sekä suuri joukko muita tunnustuksia aina tanssilavoilta saatuja pokaaleja myöten.

– Kun esiinnymme nykyisin tanssilavoilla, ei yleisö tanssi. Se haluaa kuunnella meitä, Matti lohkaisee.

– Siksi tuleva kiertueemme keskittyy konserttipaikkoihin, joissa voi sujuvasti kuunnella meitä.

Veljekset ovat koko uransa, aivan sen alkumetrejä lukuun ottamatta, olleen oman tiensä kulkijoita. Matin ja Tepon ensilevy Jos olet onnellinen ilmestyi 1969. Seuraavana vuonna vinyylille päätyi Matin ensimmäinen levytetty sävellys Kissankultaa. Siitä käynnistyi hittiputki, jonka päätä ei vielä näy. Suosio ei ole onnenkantamoinen.

Matilla ja Tepolla on vahva musiikillinen tausta. Kun Turun musiikkiopisto aloitti toimintansa, olivat veljekset ensimmäisten sinne opiskelemaan hyväksyttyjen joukossa. Kolmas veljeksistä, Seppo Ruohonen (s. 25. 4.1946), on arvostettu oopperalaulaja.

Kun Matti ja Teppo laulavat ”Mä näitä polkuja tallaan kai viimeiseen asti, jos sä rakkaani seisot mun vierelläin. Näiltä poluilta löytyy se viimeinen rasti jonne yhdessä kuljemme ystäväin…. ”, asian voi ymmärtää myös kannanottona veljesten tekemisiin musiikkimaailmassa.

Vuonna 1975 veljekset perustivat oman levy-yhtiönsä M&T Tuotanto Oy:n. Tämän jälkeen heidän kaikki musiikkinsa on tullut oman levy-yhtiön kautta. M&T Tuotannon artisteja ovat olleet lisäksi muun muassa Kaamos, Bogart, Combination, Eero Aven, Tarja Ylitalo ja Mika Sundqvist.

Matti ja Teppo tekivät myös kappaleita muille, eivät kuitenkaan kovin paljon. Tunnetuin heidän tekemänsä kappale on Rauli ”Badding” Somerjoen levyttämä Ja rokki soi.

Veljekset naurahtavat, että oli hienoa olla piikkinä helsinkiläisyhtiöiden lihassa.

– Ei ole koskaan tullut mieleen lähteä täältä. Turku on meille se oikea paikka. Olemme vahvasti turkulaisia, Matti ja Teppo toteavat.

Matti ja Teppo Salohallissa perjantaina 25.10. Konsertti alkaa klo 19.