Muraali muuttaa maisemaa

0
Salon Seudun Sanomien lukijat valitsivat poliisiaseman muraalin Salon parhaaksi muraaliksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salo on jälleen saanut uuden muraalin eli suurikokoisen seinämaalauksen.

Sobekcis-taiteilijaduon graafinen ja abstrakti teos on maalattu Inkereentien varrella olevan ladon seinään. Kuten kaikki julkinen taide, myös se herättää keskustelua. Sopiiko työ keskelle peltomaisemaa?

Sijainnin voi toki ilmaista myös toisella tavalla: teos on myös moottoritien kupeessa.

Latoon maalattu teos on Salon neljäs muraali.

Ensimmäinen on Repo Lauri -muraali Asemakadulla. Taiteilija Jukka Hakasen vuonna 2014 maalaama kuva toi Salon keskustaan takovan ketun, joka muistuttaa kaupungin historiasta. Muutaman korttelin päässä takoo puolestaan Ben Renvallin tekemä Seppä Laurin patsas. Seppä Laurin sanotaan olevan Salon ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas.

Viime vuonna Salo sai kaksi muraalia: Fabio Petani maalasi valtavia vuokkoja juna-aseman kupeessa seisovan viljasiilon seiniin, ja Leon Keer taiteili poliisiaseman päätyyn 3D-maalauksen.

Kun Salon Seudun Sanomat kysyi lukijoiltaan mielipiteitä muraaleista, tulokset olivat selkeitä.

Vastaajien mielestä Salo kaipaa edelleen lisää muraaleja (SSS 11.10.2019). Salolaisilla oli tarjolla paljon paikkaehdotuksia: Finnfoamin hallin seinät, Perniön viljavarasto, Astrumin radan puoleinen seinä, keskustaan johtavien teiden varsilla olevat talot.

Kuvien aiheita kaupunkilaiset ammentaisivat esimerkiksi kaupungin historiasta ja luonnosta.

Salon Seudun Sanomien äänestykseen osallistuneet ovat ilahtuneita viime vuosina kaupunkiin tulleista muraaleista. Repo Lauria kuvaillaan esimerkiksi näin: ”Maalaus liittyy Salon historiaan ja istuu parhaiten paikkaansa. Sitoo rakennukset yhteen.” ”Pidän siitä, että siinä yhdistyy Lauri Seppämme kettuun, maakuntaeläimeemme.”

Äänestäjien mielestä Salon paras muraali löytyy poliisitalon seinästä. Sitä kuvaillaan näin: ”Aihe mietitty paikkaan sopivaksi. Olemassa olevat ikkunat huomioitu hauskasti teoksessa.” ”Kuvauksellinen toteutus huippuluokkaa, ja kuva kertoo rakennuksesta enemmän kuin tuhat sanaa.”