Lasin ja värien ilottelua vierekkäisissä näyttelytiloissa Salossa

0
Salon Taiteilijaseuran Taidelainaamon lokakuun taiteilija Hanna Virtomaa hakee tähdille paikkaa näyttelyynsä, joka avataan keskiviikkona. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Katsoja voi nähdä vaikka Otavan ja Pohjantähden tai aivan päinvastoin meren elämää. Tämä on yksi iso kokonaisuus lasitaiteilija Hanna Virtomaan työstä, joka on esillä Salon Taiteilijaseuran Taidelainaamossa lokakuun ajan.

– Ajattelin tähän Otavaa, mutta joku voi nähdä meritähtiä, hän selittää työtä pystyttäessään tiistaina.

Salon Taiteilijaseuran Taidelainaamon lokakuun taiteilija antaa katsojalle vapauden tulkita omalla tavallaan töitään, mutta hän toivoo, että ihmiset havahtuvat näkemään, että lasistakin voi tehdä tällaista.

Esimerkin tähdet kulkevat myös näyttelyn nimessä Tähdellistä, jonka merkitystä katsoja saa myös pohtia eri töiden kohdalla.

Turussa asuva, mutta Salossa syntynyt ja Saloon siteitä omaava Virtomaa innostui lasista 1990-luvun lopulla. Hän teki ensin lasityön kotinsa ikkunaan, jotta se peittäisi näkymän ulos.

Aivan kuin pitkän kierroksen tehtyään hän sai vastaavantapaisen tilauksen Salon seurakunnalta, joka halusi Suomusjärven seurakuntatalon ikkunaan työn peittämään näkymää huoltoasemalle.

– Siinä on struktuurilaseja yhdistettynä sulatuslaseihin, mutta ei varsinaisesti lyijykiskoa, hän selittää viime pääsiäiseksi valmistunutta työtään.

Vaikka Virtomaalle lasi on materiaali taiteen tekemiseen, hän haluaa, että työn päätyessä esimerkiksi kotiin, sitä käytettäisiin. Näin on tapahtunut hänen lasivadilleen, jota käytettiin veljen tyttären kastemaljana.

– Kun teen vadin, sitä voi käyttää vatina, hän toteaa.

Virtomaa on aikoinaan ollut töissä Salossa, jossa hänellä on parhaillaan työtilakin Karjaskylän entisessä koulussa. Sitä ennen hän työskenteli Rikalanmäellä, mutta kun tilat myytiin, hän oli pari vuotta ilman tiloja, kunnes pääsi nykyiseen paikkaan.

– Tarvitsen noin 40 neliön työtilat, hän selittää.

Muussa ansiotyössä ollut Virtomaa on opiskellut 2000 luvun alussa lasialaa Skotlannissa. Hän naurahtaa, että tekstiili- ja vaatealan koulutuksen saaneena hän sai oppia, ettei lasia voi leikata kuten kangasta, jota säästetään.

– Lasissa se ei välttämättä onnistu, vaan siihen on jätettävä säröilyvaraa, hän on huomannut.

Sulatustekniikoita sekä lisäksi lyijylasi- ja kuparifoliotekniikoita käyttävä Virtomaa sanoo tykkäävänsä suurten suomalaistaiteilijoiden Schjerfbekcin ja Gallen-Kallelan värimaailmoista. Hän sanoo tykkäävänsä myös japanilaisista puupiirroksista.

Lasityöt väreineen ovat läheisessä kytköksessä valoon. Niinpä Virtomaa Salon näyttelyään pystyttäessä pohtii tarkasti valoa. Hän aprikoi myös, miten se mahtaa vaikuttaa töihin, kun lokakuussa illat pimentyvät.

Lasien maailman lisäksi Taidelainaamon viereen Bar Bizarren tiloihin avautuu lauantaina näyttely, jossa värit ovat pääosassa. Turkulaisen Saara Kaaresmaan näyttely on samalla hänen ensimmäinen näyttelynsä.

– Joitakin töitä on aiemmin ollut kampaamon tiloissa, kertoo alalla yrittäjänä toimiva Kaaresmaa.

Layers-taidenäyttelyään hän kertoo odottavansa innostuneena, mutta myös jännittyneensä.

Myös Kaaresmaa pystytti näyttelyään tiistaina.

– Toivon ihmisten saavan tästä energiaa, hän sanoo ja lisää:

– Kaipaan enemmän värejä Suomeen.

Kaaresmaa kertoo maalavansa intuitionsa viemänä.

– Minulla ei ole tarkkoja suunnitelmia, hän selittää.

Kaaresmaa sanoo värien peilaavan tunnetiloja.

– Esimerkiksi keltainen on voiman väri, joka tuo voimaa itselle, hän kuvailee.

Hän käyttää värejä myös säästelemättä. Teoksissa värien on annettu valua ja niitä on kerroksina.

Näyttelyyn hän on tuonut myös Ukko-poikansa työ. Kahdeksanvuotias Ukko Kaaresmaa on maalannut äitinsä viitoittamalla tiellä.

Visuaaliseksi ihmiseksi tunnustautua Kaaresmaa on maalannut ”aina” ja opiskellut vuosina 1998-2001 Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa esinesuunnittelua. Hän on suorittanut myös taidehistorian perusopinnot vuonna 2001.

Akryylimaaleja yhdistettynä kollaasi ja sekatekniikkaan käyttävä Kaaresmaa sanoo maalaamiseen olleen tauolla, kun perheeseen syntyi lapsia. Kahden lapsen äiti alkoi lasten kasvaessa maalata uudelleen terapiana.

– Purin omia tunteitani taiteeseen.

– Kun maalaan, olen onnellisimmillani, hän kuvailee.

Terapia-aihe kiinnostaa häntä niin paljon, että hän aloittaa taideterapian perusopinnot lokakuussa.

Hanna Virtomaan Tähdellistä-näyttelyn avajaiset ke 2.10. klo 17-19. Näyttelyn teoksia on esillä 2.-31.10. Salon Taidelainaamossa (Bizarre, Helsingintie 2, Salo) ti-pe klo 10-18 ja la klo 10-16). Ryhmille myös muina aikoina.

Saara Kaaresmaan Layers-taidenäyttelyn avajaiset la 5.10. klo 16-18 Bizarressa. Näyttely on avoinna 5.10.-30 .11. ti-pe klo 11-18 ja la klo 11-16.

Saara Kaaresmaan työt pursuavat värejä, joista hän toivoo katsojien saavan energiaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen